ΛΑΚΩΝΙΑ. Εναέριες και επίγειες δυνάμεις πάλεψαν για 6 ώρες - και συνεχίζουν οι επίγειες να είναι στο πεδίο - ώστε η πυρκαγιά στο Λυκοβουνό Δαφνίου Λακωνίας του Δήμου Ευρώτα να μην είναι τόσο απειλητική όσο φαινόταν το μεσημέρι.

Γύρω στις 3 το μεσημέρι κι ενώ η νότια Λακωνία αντιμετώπιζε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς ξέσπασε φωτιά κοντά στο αεροδρόμιο της Σπάρτης, στο Πυρί. Ο δυνατός άνεμος τροφοδότησε τη φωτιά που «κάλπασε» κυριολεκτικά προς ελαιώνες και δασική άγρια βλάστηση «κατακτώντας» αρκετές κορυφές του Λυκοβουνού.

Ο μηχανισμός αντιμετώπισης λειτούργησε άμεσα και σε λίγη ώρα 2 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη άρχισαν ρίψεις νερού ενώ επίγειες δυνάμεις έλαβαν κατάλληλες θέσεις και άρχισαν να δημιουργούν ζώνες. Κάτοικοι από το Δαφνί και από όμορες κοινότητες με τρακτέρ και βυτία αλλά και μηχανήματα εκσκαφής από τους δήμους υποστήριζαν το έργο της Πυροσβεστικής. Ο συντονισμός επίγειων και εναέριων δυνάμεων ήταν πολύ καλός αν και το ανάγλυφο εξαιρετικά δύσκολο, με ράχες αλλά και χαράδρες. Μετά από 6 περίπου ώρες και λίγο πριν πέσει ο ήλιος η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο με αυστηρή επιφυλακή ισχυρών δυνάμεων που συνεχίζουν την μάχη σε μικρές και μεγάλες εστίες και την περιφρούρηση όπου οι εστίες έχουν σβήσει. Υπάρχουν όμως και αρκετές ενεργές. Ο αέρας μετά τις 8 το βράδυ κόπασε και το έργο δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο τις απογευματινές ώρες.

Η πυρκαγιά διαμορφώθηκε σε τουλάχιστον 5 μικρά μέτωπα γεγονός που έκανε ακόμα δυσκολότερο το έργο συντονισμού των δυνάμεων. Ωστόσο η εγγύτητα με τη θάλασσα για ανεφοδιασμό των εναέριων μέσων και η επιλογή των κατάλληλων αεροσκαφών (μικρά και μεσαία) έφερε αποτέλεσμα. Ο κίνδυνος είναι πάντα ορατός γιατί οι αναζωπυρώσεις είναι αναπόφευκτες αλλά υπάρχει και η γνώση του πεδίου, με τη βοήθεια των ντόπιων, αλλά και η αυστηρή επιφυλακή ισχυρών δυνάμεων.

Συνέπεια της πυρκαγιάς ήταν να καεί και αντλητικό σύστημα της ύδρευσης ώστε σήμερα το βράδυ και αύριο το πρωί το Δαφνί να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην υδροδότηση. Επίσης το ένα από τα δύο ελικόπτερα ενώ επιχειρούσε αντιμετώπισε σοβαρό μηχανικό πρόβλημα και αναγκάστηκε σε προσγείωση και παροπλισμό στο αεροδρόμιο της Σπάρτης. Οι δυνάμεις κατάσβεσης προστάτεψαν προληπτικά ένα δύο σπίτια που ήταν κοντά στα μέτωπα.

Η φωτιά έκαψε κυρίως άγρια δασική έκταση από πουρνάρια αλλά και ελιές. Την αιτία διερευνά το ανακριτικό της Πυροσβεστικής αξιοποιώντας στοιχεία κυρίως από το σημείο έναρξης της φωτιάς. Στο συντονιστικό για την πυρκαγιά συμμετείχαν αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Περιφέρειας, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων. Η εκτίμηση της ζημιάς θα γίνει με το πρώτο φώς της ημέρας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις