Ο Δήμαρχος Ευρώτα - Λακωνίας περιγράφει πώς αντιμετώπισε την έξαρση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στους αλλοδαπούς εργάτες γης τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναλύει τον σχεδιασμό του Δήμου και τη στάση του απέναντι στην κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στη θέση «Ξηροκάμπια»

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΚΑΛΑ. Ο Δήμος Ευρώτα, αποτελεί τον κατεξοχήν αγροτοκτηνοτροφικό Δήμο της Λακωνίας με σημαντικότατη ετήσια παραγωγή σε λάδι, κρασί και πορτοκάλια. Η καλλιέργεια των πορτοκαλιών κυριαρχεί, με μεγάλο εκτόπισμα, στην περιοχή της Σκάλας, πρωτεύουσας του Δήμου. Η κοινότητα του Δαφνίου φημίζεται για την παραγωγή της σε κρασί καθώς και για τη Γιορτή Κρασιού που διοργανώνει κάθε χρόνο, στις αρχές Οκτωβρίου. Το Γεράκι, φημισμένο κεφαλοχώρι, είναι η κοινότητα με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελιάς Καλαμών στην Π.Ε. Λακωνίας. Συγχρόνως, είναι και ο τόπος που αποθεώνει την υφαντική τέχνη, με τη φήμη των κιλιμιών του Γερακίου να έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας αφού έχουν αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις.

Ο Δήμαρχος Ευρώτα, κ. Δήμος Βέρδος, έμπειρος αυτοδιοικητικός, απόφοιτος της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Αθήνας και πρώην «μάχιμο» μέλος της Ε.Μ.Α.Κ., σκιαγράφησε στο notospress.gr, πτυχές της φυσιογνωμίας του Δήμου του.

Υγειονομικές συγκυρίες

Διαυγής, εμφανίζεται ο Δήμος Ευρώτα, από άποψη κρουσμάτων του νέου κορονοϊού. «Μόνο 1 κρούσμα έχουμε στο Δήμο αυτόν τον καιρό». ανέφερε ο κ. Βέρδος στο notospress.gr. «Έχουμε άψογη και συνεχή συνεργασία με τη Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), έρχεται τακτικά κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και κάνει ελέγχους όπου χρειάζεται, σε σχολικές μονάδες, αθλητικούς συλλόγους, σχεδόν κάθε εβδομάδα εκτελούμε rapid tests. Έχω άψογη συνεργασία με τον κ. Μαριόλη από το Κ.Υ. Αρεόπολης, με το Κ.Υ. Βλαχιώτη, εδώ, έρχεται και κλιμάκιο από την Τρίπολη τα Σαββατοκύριακα. Ακολουθούμε πιστά της οδηγίες του Γεν. Δ/ντή Δημ. Υγείας Πελ/νήσου κ. Διαμαντόπουλου.

Είχαμε πρόβλημα με τους ξένους εργάτες γης τον Σεπτέμβριο, είμαστε μια εύφορη, αγροτική περιοχή, τους χρησιμοποιούμε στο λιομάζωμα και στα πορτοκάλια. Το πρόβλημα το ανακάλυψε ένα μόνιμο κλιμάκιο που υπάρχει στην περιοχή μας, από την εποχή που είχαμε πρόβλημα με την ελονοσία. Το κλιμάκιο αυτό χρηματοδοτούνταν από την Περιφέρεια, όταν έληξε η σύμβαση κάναμε σαν Δήμος νέα σύμβαση με το Παν/μιο Θεσσαλίας και τον γνωστό λοιμωξιολόγο κ. Χατζηχριστοδούλου που έχει μεγάλη γνώση της περιοχής, κι έτσι το κλιμάκιο είναι μόνιμα κοντά μας.

Έχει γίνει καταγραφή όλων των ξένων που ζουν στη περιοχή μας, των επικεφαλής τους, του τόπο κατοικίας τους κ.λ.π., έχουμε άψογη συνεργασία με τον Αστυνομικό Δ/ντή, κ. Λυμπέρη. Το κλιμάκιο, να ξέρεις, διαθέτει και μεταφραστές.

Όταν προέκυψε το ζήτημα, στα τέλη Σεπτέμβρη, και για να αποφύγουμε τα σύγχυση που πήγαινε να δημιουργηθεί γύρω από το θέμα της απομόνωσης των κρουσμάτων, πήρα άμεσα πρωτοβουλία, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή και το Τοπικό Συμβούλιο Γλυκόβρυσης κι επιλέξαμε το ανακαινισμένο σχολείο της Άνω Γλυκόβρυσης, το οποίο διαμορφώσαμε σε χώρο καραντίνας των κρουσμάτων. Αναλάβαμε και την φροντίδα, διατροφή και επιτήρηση των επαφών των κρουσμάτων. Ξανατονίζω την άψογη συνεργασία μας με τον Αστυνομικό Διευθυντή, κ. Λυμπέρη. Παραλάβαμε από την ΓΓΠΠ ό,τι χρειάστηκε, κουβέρτες, υπνόσακους, διαμορφώσαμε καλύτερες συνθήκες από αυτές που συναντούσαν οι εργάτες στους προηγούμενους χώρους διαμονής τους. Αμέριστη η στήριξη του κ. Μαριόλη, υπό τις οδηγίες του, μέσα σε 20 ημέρες, έγινε η πλήρης ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, η στεγανοποίηση της περιοχής. Κάναμε περίπου 1380 rapid tests».

Οικονομία – Φιλόδημος – Αντ. Τρίτσης

«Τα οικονομικά του Δήμου, είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, έχουμε ένα αποθεματικό 6.000.000€.

Από κει και πέρα τρέχουμε πολλές μελέτες και τις εντάσσουμε σε προγράμματα.

Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στην εκπαίδευση. Από τον Σεπτέμβρη λειτουργεί στο Περιστέρι το Ειδικό Σχολείο, κάτι που έγινε με ιδίους πόρους.

Έχουν εγκριθεί 2.300.000€ για Τηλεμετρία στις δεξαμενές του Δήμου. Σημαντικό για την ύδρευση, για να ελέγχουμε και να αποφεύγουμε τις απώλειες σε νερό.

Έχουμε προμηθευτεί 2 μηχανήματα για τις υπηρεσίες του Δήμου, 250.000€ εκεί, και άλλα τόσα θα πάνε για την περαιτέρω ενίσχυση του όρχου μας.

‘Έχουν «βγει» 250.000€ για τις παιδικές χαρές, έχει τελειώσει και το έργο με τους αύλειους χώρους σχολείων, όσων σχολείων έχρηζαν αποκατάστασης χώρων.

Σε δημοπρασία θα βγει ο αγωνιστικός χώρος, στο Γήπεδο Βλαχιώτη, 250.000€.

Από LEADER, δημοπρατήθηκαν, 150.000€ η προμήθεια ταρτάν στο γήπεδο Βλαχιώτη που καταστράφηκε μετά τις πλημμύρες 2016, 150.000€ η ανακαίνιση της πλατείας στο Δαφνί.

Είχαμε 150.000€ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, και τώρα άλλα τόσα για νέες γεωτρήσεις σε Λάγιο και Απιδιά. Στο Λάγιο είχε πρόβλημα η γεώτρηση, Λάγιο και Βαλτάκι υδρεύονται από τη γεώτρηση των Κροκεών, και το καλοκαίρι που υπάρχει μεγάλη κατανάλωση μπορεί να μείνει το χωριό χωρίς νερό. Κάνουμε τις δέουσες ενέργειες τους επόμενους μήνες να μπει το γεωτρύπανο για τη νέα γεώτρηση.

Στο “Αντ. Τρίτσης”, έχουμε υποβάλλει πρόταση για την αντικατάσταση του αγωγού στην κοινότητα του Αγ. Δημητρίου, που έρχεται από το Μαρί Κυνουρίας, που θα περιλαμβάνει σαν υποέργο την αντικατάσταση των υδρομέτρων με σύγχρονα ψηφιακά.

Έχουμε υποβάλλει πρόταση και στην Πρόσκληση Smart City, που αφορά την επιχειρηματικότητα αλλά και κάποιους αγροτομετεωρολογικούς σταθμούς, αισθητήρες που παρακολουθούν τη στάθμη του Ευρώτα, γύρω στο 1.000.000€.

Να πω, πως ήμασταν από τους πρώτους Δήμους που μπήκαμε στο Wi Fi For You, είχε δημιουργηθεί ένα σούσουρο ότι το έργο δεν θα γίνει».

ΣΜΑ και ΧΥΤΥ στη θέση Ξηροκάμπια: «Δεν εμπνέει καμιά ανησυχία για την υγεία των κατοίκων»

«Σαν Δημοτική Αρχή έχω κάνει ένσταση για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, και περιμένω την εκδίκασή της στο ΣτΕ. Έχει πάρει αναβολές αρκετές, τώρα τέλη Φεβρουαρίου θα γίνει το Δικαστήριο, θα δούμε.

Η προσωπική μου άποψη - επειδή επισκέφτηκα το εργοστάσιο στα Γιάννενα, επισκέφτηκα τον χώρο που θα γίνει το έργο, έφερα περιβαλλοντολόγο να μου εξηγήσει διάφορα πράγματα – η προσωπική μου, τονίζω, άποψη είναι πως δεν εμπνέει κανέναν κίνδυνο για τους κατοίκους του Δήμου Ευρώτα. Απεναντίας, θα υπάρχει η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και αυτά δεν θα πετιούνται δεξιά κι αριστερά.

Δεν σου κρύβω, 2 φορές με την Υπηρεσία και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, από τη Γέφυρα του Ευρώτα ως τις εκβολές, έχουμε μαζέψει διάφορα σκουπίδια που πετάνε οι δημότες. Αυτό για μένα είναι μεγάλη περιβαλλοντική ρύπανση, να πετάνε διάφορα, αριστερά και δεξιά στον ποταμό.

Στις εκβολές έχουμε κάνει εργολαβίες, έχουμε φυτέψει δέντρα για να φτιάξουμε ένα παρκάκι, εκεί ακριβώς που κάποιοι δημότες εναπόθεταν τα σκουπίδια.

Αλλά, να γνωρίζεις κάτι: Ο Δήμαρχος, ο Δήμος δηλαδή, είναι υπεύθυνος, σύμφωνα με τον νόμο, για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Το πού θα τα πάμε, είναι υπεύθυνοι η Περιφέρεια και ο ΦΟΔΣΑ.

Επιπλέον, η χωροθέτηση για το ΣΔΙΤ, έχει γίνει από το 2012.

Και το 2014 βγήκε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ΣτΕ, να αποφασίσει για να ξέρουμε τι θα κάνουμε».

-Δήμαρχε, με την ΤΕΡΝΑ, μιλάς εσύ καθόλου;

«Όχι, όχι. Δεν έχουμε έρθει σε καμία επαφή με την ΤΕΡΝΑ. Δεν ρωτηθήκαμε. Ο Δήμος Ευρώτα, δεν ρωτήθηκε ούτε για την χωροθέτηση, ούτε τίποτα. Σας είπα, είναι η Περιφέρεια, ο ΦΟΔΣΑ, η ΤΕΡΝΑ κι η εκάστοτε κυβέρνηση. Το έργο ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και το υιοθέτησε κι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Νέα Γέφυρα Σκάλας

«Γίνεται μελέτη για τη νέα Γέφυρα στη Σκάλα. Υλοποιείται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας. Τον επόμενο μήνα θα παραδοθεί στην Περιφέρεια για να την δημοπρατήσει. Πρόκειται για μια εξολοκλήρου καινούργια Γέφυρα, διπλής κατεύθυνσης. Η παλαιά θα γίνει πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος».

Υπηρεσίες για τον δημότη

«Έχουμε αναβαθμίσει τις υπηρεσίες για τον δημότη μας. Τώρα τα αιτήματα προς τις υπηρεσίες μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Το ΚΕΠ στην περιοχή μας, είναι από τα πρώτα 38 σε όλη την Ελλάδα, που εντάχθηκαν στο MyΚΕΠ live. Mε τηλεδιάσκεψη μπορεί κάποιος να παίρνει πιστοποιητικά, όχι μόνο από το Δήμο μας, αλλά από όλη την Ελλάδα. Βοήθησε ο κ. Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε αυτό.

Έχει δημοπρατηθεί το κτίριο Μπασουράκου, η μελέτη για το οποίο απέσπασε το 2o Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινου Κτιρίου Ολοκληρωμένου Ενεργειακού Σχεδιασμού σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Προορίζεται για εκθεσιακό – συνεδριακό κέντρο.

Βελτιώσαμε τις υπηρεσίες καθαριότητας».

Συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών

«Στον κ. Βορίδη θέσαμε πολλά ζητήματα, που θα τα ελέγξει. Χρειαζόμαστε προσωπικό. Οι Δήμοι έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος στους ώμους τους την εποχή της πανδημίας. Θα υπάρξει η “κινητικότητα” αλλά με προϋποθέσεις. Θα προχωρήσουν οι προσλήψεις.

Υποβάλαμε φάκελο, ώστε ο Άγ. Δημήτριος, Ζάρακος, να ανακηρυχθεί “μαρτυρικό χωριό”. Επίσης ζητάμε η 15η Σεπτεμβρίου να καθιερωθεί ημέρα επίσημης αργίας για όλο τον Δήμο. Είχαμε το ολοκαύτωμα στο Παλαιομονάστηρο, το 1825, στον Βρονταμά, από τον Ιμπραήμ. Ο κ. Βορίδης έχει επισκεφτεί 2 φορές τον Δήμο μας».

Εσπεριδοειδή

«Το 2020 ήταν μια καλή χρονιά για τα εσπεριδοειδή. Το 2021 δεν έχει ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές, εκτός του μανταρινιού που έχει μια καλή τιμή. Σε δύσκολη κατάσταση και οι καταστηματάρχες του Δήμου.

Τα Βαλένσια βγαίνουν εδώ σε μεγάλες ποσότητες. Εμπορεύονται από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, πέρυσι πήγαν πολύ καλά , προς το τέλος έφτασαν και το 1€. Φέτος οι τιμές είναι πολύ άσχημες για τον αγρότη».

Ευχή

«Εύχομαι, πρώτα από όλα, υγεία σε όλο τον κόσμο, να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία και να επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας. Στα δύσκολα οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να βγούμε πιο δυνατοί. Στο τέλος, να μετρηθούμε και να είμαστε, άπαντες παρόντες».