Οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου! Το notospress.gr παρουσιάζει τους «κυβερνήτες» των πόλεων και των χωριών

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Πρώτος πολίτης. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει τον θεσμό του Δημάρχου και δεν υπάρχει αναγνώστης που να μην του είναι γνώριμοι τίτλοι όπως «Καλημέρα κύριε δήμαρχε» ή ακόμα περισσότερο «Τα παράπονά σας στον δήμαρχο».

Πρόκειται για τον πλησιέστερο, στον πολίτη, θεσμό, με εκτελεστική εξουσία. Γι αυτό και αναφέρεται ο δήμος ως το βασικό κύτταρο της Δημοκρατίας.

Οι αλλαγές στους Νόμους έχουν μεταβάλει τον αυτοδιοικητικό χάρτη, άλλοτε με επιτυχία και αλλού με αποτυχία. Ωστόσο ο Δήμαρχος, σε όποια εποχή και σε κάθε μεταρρύθμιση, είναι αυτός που, στην συντριπτική πλειοψηφία, αφιερώνεται και απορροφάται απόλυτα από τον ρόλο και το καθήκον του.

Σήμερα, το γεωγραφικό διαμέρισμα στο οποίο αναφέρεται το notospress.gr, η Πελοπόννησος, έχει διαμορφωμένους 38 Δήμους. Δηλαδή 38 Δημοτικά Συμβούλια και 38 Δήμαρχοι έχουν στα χέρια τους το παρόν και το μέλλον των πόλεων και των χωριών τους, εκλεγμένοι από τον λαό είτε με οριακή, είτε με μεγάλη πλειοψηφία.

Ποτέ άλλοτε οι πόροι, τα χρήματα, από την Κεντρική Εξουσία προς τους Δήμους δεν ήταν τόσο μειωμένα, όσο σήμερα. Για αυτό και η σύγκριση με το παρελθόν θα αδικούσε τους σημερινούς δημάρχους. Παρ’ όλα αυτά η επισταμένη διοίκηση αλλά και οι προοπτικές / πόροι που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παράγοντες που συμβάλουν στην εξέλιξη και στην πρόοδο.

Βέβαια οι Δήμοι δεν παύουν να είναι μέρος της εξουσίας που εδώ και χρόνια απευθύνεται - όχι πάντα με επιτυχία - σε μια κοινωνία σε κρίση, οικονομική, υγειονομική και δυστυχώς και αξιών.

Έχει, συνεπώς, μεγάλη σημασία ο κάθε Δήμαρχος να είναι σε θέση να εντοπίζει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής του, τις ανάγκες της κοινωνίας του και να αξιοποιεί συνεργασίες, πρωτοτυπία, ευκαιρίες και καινοτομία έτσι ώστε να διαμορφώνει συνθήκες και να εγγυάται υποδομές για πιο ευτυχισμένους πολίτες.

Οι 38 Δήμοι της Πελοποννήσου αναπτύσσονται στους 7 Νομούς της και συγκεκριμένα:

- Αργολίδα, 4 δήμοι

- Αρκαδία, 5 δήμοι

- Αχαϊα, 5 δήμοι

- Ηλεία, 7 δήμοι

- Κορινθία, 6 δήμοι

- Λακωνία, 5 δήμοι

- Μεσσηνία, 6 δήμοι

Οι Δήμοι της Πελοποννήσου είναι οι εξής:

- Αργολίδα: Άργους – Μυκηνών, Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ναυπλιέων.

- Αρκαδία: Βόρειας Κυνουρίας, Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, Νότιας Κυνουρίας, Τρίπολης.

- Αχαϊα: Αιγιαλείας, Δυτικής Αχαϊας, Ερυμάνθου, Καλαβρύτων, Πατρέων.

- Ηλεία: Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, Ηλίδας, Πηνείου, Πύργου

- Κορινθία: Βέλου – Βόχας, Κορινθίων, Λουτρακίου – Πέρα Χώρας, Νεμέας, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Συκιωνίνων.

- Λακωνία: Ανατολικής Μάνης, Ελαφονήσου, Ευρώτα, Μονεμβάσιας, Σπάρτης.

- Μεσσηνία: Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Πύλου – Νέστορος, Τριφυλίας.

Οι 38 δήμαρχοι με βάση την αλφαβητική κατάταξη των δήμων και νομών τους είναι οι:

Καμπόσος Δημήτριος, Χρόνης Αναστάσιος , Γεωργόπουλος Ιωάννης , Κωστούρος Δημήτριος, Καμπύλης Γεώργιος , Κούλης Ευστάθιος , Χριστογιαννόπουλος Αθανάσιος , Λυσίκατος Χαράλαμπος , Τζιούμης Κωνσταντίνος , Καλογερόπουλος Δημήτριος , Μυλωνάς Σπυρίδων, Μπαρής Θεόδωρος , Παπαδόπουλος Αθανάσιος , Πελετίδης Κωνσταντίνος , Λέντζας Ιωάννης , Μπαλιούκος Διονύσιος , Γεωργιόπουλος Γεώργιος , Αλεξανδρόπουλος Κωνσταντίνος , Λυμπέρης Ιωάννης, Μαρίνος Ανδρέας , Αντωνακόπουλος Παναγιώτης , Παπακυριάκος Αννίβας , Νανόπουλος Βασίλειος , Γκιώνης Γεώργιος , Φρούσιος Κωνσταντίνος , Τσιώτος Βλάσιος , Σταματόπουλος Σπυρίδων , Ανδρεάκος Πέτρος , Λιάρου Ευσταθία, Βέρδος Δήμος , Τριχείλης Ηρακλής, Δούκας Πέτρος , Γιαννημάρας Δημήτριος, Βασιλόπουλος Αθανάσιος , Αθανασόπουλος Γεώργιος , Γεωργακοπούλου Παναγιώτα, Καρβέλας Παναγιώτης , Λεβεντάκης Γεώργιος.

Οι 10 κυριότερες πόλεις της Πελοποννήσου με βάση και τον πληθυσμό είναι οι:

- Πάτρα με πληθυσμό 167.446 κατοίκους,

- Καλαμάτα με πληθυσμό 54.100 κατοίκους,

- Τρίπολη με πληθυσμό 30.912 κατοίκους,

- Κόρινθος με πληθυσμό 30.176 κατοίκους,

- Πύργος με πληθυσμό 24.359 κατοίκους,

- Άργος με πληθυσμό 22.209 κατοίκους,

- Αίγιο με πληθυσμό 20.422 κατοίκους,

- Αμαλιάδα με πληθυσμό 18.261 κατοίκους,

- Σπάρτη με πληθυσμό 16.239 κατοίκους,

- Ναύπλιο με πληθυσμό 14.203 κατοίκους.

Από τους 38 οι 10 δήμαρχοι κατάφεραν να επανεκλεγούν. Τρείς δήμαρχοι δήλωσαν ευθέως κομματική στήριξη. Ανάμεσα στους 38 Δημάρχους της Πελοποννήσου βρίσκονται μόνον 2 γυναίκες, (εκπροσώπηση στο 5%) η Δήμαρχος Ελαφονήσου Ευσταθία Λιάρου και η Δήμαρχος Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου.

Το notospress.gr με την συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του και ενόψει της ανάπτυξης του σε όλη την Πελοπόννησο κρίνει σκόπιμο να ανδείξει τον ρόλο του δήμαρχου. Απευθύνθηκε αρχικά στους Δημάρχους των 7 πρωτευουσών της και τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει διαδοχικά αποκλειστικές συνεντεύξεις τους.

Θα ακολουθήσουν και άλλοι Δήμαρχοι των μεγαλύτερων πόλεων, οι δύο γυναίκες δήμαρχοι, ιστορικοί ή ιδιαίτεροι δήμοι, κ.λ.π.

Έτσι οι αναγνώστες του notospress.gr θα έχουν την ευκαιρία, αφού διαθέσουν τον χρόνο που απαιτείται, να γνωρίσουν, να διακρίνουν, να συγκρίνουν και να διαμορφώσουν άποψη τόσο για τα πρόσωπα όσο και για την προοπτική των δήμων αλλά και της Πελοποννήσου.