ΕΛΛΑΔΑ. Oδεύοντας προς τον Δεκέμβρη, οπότε και αναμένεται να μπει στο φουλ η ελαιοσυλλογή και η παραγωγή, ποιοτικά και με χαμηλές οξύτητες βγαίνουν τα ελαιόλαδα, με τις αποδόσεις να βελτιώνονται σταδιακά. Καιρικά φαινόμενα, δάκος, μικρότερη παραγωγή, αλλά και τιμές που κινούνται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 3 ευρώ προβληματίζουν όμως τους παραγωγούς, που αναμένουν πώς θα διαμορφωθεί η αγορά το επόμενο διάστημα, εν μέσω κορωνοϊού και lockdown.

Έχοντας ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες την ελαιοσυλλογή και στον κάμπο των Μολάων, μικρότερη παραγωγή περιμένουν οι καλλιεργητές της Λακωνίας, ελπίζοντας παράλληλα να φτιάξουν και οι αποδόσεις σε λάδι. «Έχουμε ξεγελαστεί από τα δέντρα και δεν θα είναι μεγάλη ή μέτρια χρονιά όπως την περιμέναμε, θα είναι μικρότερη», σχολίασε ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής του ΑΣ Μολάων-Πακίων, εκτιμώντας ότι ο συνεταιρισμός θα πιάσει με το ζόρι φέτος τους 1.500 τόνους ελαιολάδου, από τους 2.100 περσινούς.

Οι οξύτητες για τους παραγωγούς της περιοχής κινούνται κατά μέσο όρο στο 0,35, ωστόσο ο δάκος δεν είναι απών, καθώς σύμφωνα με τον κ. Ντανάκα το έντομο έδειξε ανθεκτικότητα στις ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν από το πρόγραμμα δακοκτονίας. Σε ό,τι αφορά την αγορά, περίπου 1.000 τόνοι έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής σε όλο τον Δήμο Μονεμβασιάς, κυρίως της ποικιλίας της Αθηνοελιάς, με 3,80 ευρώ/κιλό, ωστόσο εδώ και περίπου δύο εβδομάδες ακούγονται τιμές χωρίς να γίνονται πράξεις, διευκρίνισε ο ίδιος.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ελαιοποιήσει και το ελαιουργείο του ΑΣ Πετρίνας, με την περιοχή να αναμένει σημαντική μείωση. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Πουλάκο, διαχειριστή του συνεταιρισμού, φέτος η οργάνωση υπολογίζει να συγκεντρώσει 200 τόνους, από τους 900 περσινούς, ενώ στην περιοχή εντοπίζεται και δάκος, χωρίς να φαίνεται μεγάλη προσβολή.

Χτυπήματα από δάκο και γλοιοσπόριο δέχθηκε και η περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης, σύμφωνα με ελαιοτριβείς της περιοχής. Οι οξύτητες, όμως, με τη συγκομιδή να έχει αρχίσει από την πρώτη Νοέμβρη, είναι μεταξύ 4 και 7 γραμμών, εντός των ορίων του έξτρα παρθένου. Χωρίς να είναι γνωστό ακόμη πώς θα επιδράσει το νέο κύμα κορωνοϊού και το lockdown στη συνέχιση της διαδικασίας και στην αγορά του προϊόντος, οι τιμές που επικρατούν αυτή την περίοδο, σύμφωνα με το Γιάννη Πάζιο, γεν. διευθυντή της Ένωσης Μεσσηνίας, κινούνται κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 3 ευρώ.

Αν και λίγο καλύτερες από το προηγούμενο δεκάμηνο, οι τιμές για το έξτρα παρθένο κυμαίνονται από 2,50-2,80 ευρώ/κιλό, όμως οι παραγωγοί δεν μπορούν να νιώσουν ασφάλεια, αφού αθροιστικά τα τελευταία χρόνια έχουν γράψει αρκετές ζημιές, εξήγησε, μεταφέροντας τον προβληματισμό τους.

Πηγή: ypaithros.gr