ΕΛΛΑΔΑ. Αποκλιμακώθηκαν σε σχέση με τα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας οι τιμές παραγωγού για την Κλημεντίνη, παράλληλα με την αύξηση των ποσοτήτων που συγκομίζονται ημέρα με την ημέρα και λόγω της ανησυχίας ότι εάν πιάσουν βροχές, μπορεί να εμφανιστεί μονίλια. Έτσι, άφησε πίσω τα 55-58 λεπτά στα οποία είχε ξεκινήσει στην Αργολίδα πριν από 20 μέρες και διαμορφώνεται πλέον στα -περσινά- επίπεδα των 40-45 λεπτών το κιλό.

«Η Κλημεντίνη, ενώ ξεκίνησε καλά, με τιμή εξαγωγής στα 55-58 λεπτά, κατέβηκε στα 45 μεικτά και στα 55 λεπτά η εγχώρια. Θα περιμέναμε με τη μειωμένη παραγωγή, που την υπολογίζουμε στο 40% στην Αργολίδα, να έχει καλύτερη τιμή», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», η παραγωγός Άννα Λαμπάδα, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βρουστίου Αργολίδας, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τις προθέσεις από την πλευρά των εμπόρων, όσον αφορά την εξέλιξη της τιμής. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «καθοριστική θα είναι η εξαγωγή. Εάν τραβήξει, τότε δεν θα είναι αρκετές οι ποσότητες για να καλυφθεί και η εγχώρια ζήτηση και η τιμή θα ανέβει».

Από την πλευρά του, ο καλλιεργητής Τάσος Λέρμας εκτιμά ότι η τιμή θα διατηρηθεί πάνω από τα 40 λεπτά στον παραγωγό, με τη συγκομιδή να μπαίνει σε πλήρεις ρυθμούς τις επόμενες μέρες. Ο ίδιος χαρακτηρίζει «αλλοπρόσαλλη την αγορά. Υπάρχουν κοπές που έχουν γίνει με 55 λεπτά για αποχρωματισμό, άλλες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για εξαγωγή με 50 και με 45 λεπτά, ενώ δύο μεγάλα συσκευαστήρια μιλούν για 42 λεπτά».

Στα 45-50 λεπτά αγόραζαν οι έμποροι στην Ηλεία πριν από τρεις μέρες, με τις κοπές ακόμη επιλεκτικά, με οψιμότητα περίπου επτά-δέκα ημερών, σύμφωνα με τον παραγωγό Κώστα Κυπριώτη, ο οποίος διακρίνει καλά εμπορικά μεγέθη, με περιορισμένο ποσοστό μικροκαρπίας.

Στην αντίθετη όχθη βρίσκεται η Θεσπρωτία, η οποία φέτος έχει «γερή» καρποφορία, καθώς μετρά αρκετά μικρά μεγέθη καρπών. Αυτά μπορεί να περιοριστούν το επόμενο διάστημα, με ένα σημαντικό ποσοστό να βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη, όμως δεν αναιρούν το γεγονός ότι ο μέσος όρος φαίνεται να κινείται σε μικρότερο μέγεθος από πέρσι. Οι τιμές, μετά τα πρώτα 45-50 λεπτά των πολύ πρώτων ημερών της φετινής σεζόν, διαμορφώνονται τώρα στα 40-45 λεπτά. Όπως περιέγραψε ο παραγωγός, Βαγγέλης Σωτηράκης, «υπάρχουν αναφορές ότι ο μέσος όρος της παραγωγής έχει μικρότερα νούμερα, γιατί φέτος έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή. Τα νούμερα 1-2 είναι τα μεγάλα.

Το 5 εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα, βέβαια, παίρνουν μέγεθος. Αυτήν τη στιγμή, αυτά που συλλέγουν οι παραγωγοί είναι από τη μέση και πάνω το δέντρο, τα απ’ έξω, τα μεγάλα, γιατί υπάρχει φόβος μη τυχόν με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις υγρασίες αναπτύξουν μονίλια. Οι ποδιές, τα χαμηλά κλαδιά, δεν έχουν πρόβλημα. Αυτά θα μεγαλώσουν».

Ο έμπειρος καλλιεργητής διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την απορρόφηση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «το νούμερο 1 δεν το θέλουν οι

χώρες που πληρώνουν καλά, όπως Γερμανία, Αγγλία κ.λπ. Αυτά που σήμερα είναι στο νούμερο 5 πάνω στα δέντρα, έχουν περιθώρια να γίνουν 4. Τα νούμερα από 2 μέχρι 4 είναι αυτά που ζητάει η αγορά. Ούτε τα πολύ μεγάλα, ούτε τα πολύ μικρά».

Πηγή: ypaithros.gr