Σε δύο μήνες ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Απορριμμάτων στην Ηλεία
ΗΛΕΙΑ. Ένα ακόμη μεγάλο περιβαλλοντικό έργο, αυτό της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Ηλεία, οδεύει προς την ολοκλήρωση του και μπορούμε να μιλάμε για την εκκίνηση της δοκιμαστικής του λειτουργίας στο εγγύς μέλλον.
Πότε ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές του ypodomes.com το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων, αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στις αρχές του 2021, παρά τον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος προέβλεπε τη σχετική εκκίνηση το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μετάθεση της έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του προς το καλοκαίρι ή τις αρχές του φθινοπώρου του 2021.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αιτιολογηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επίδραση του κορoνοϊού στο σύνολο του παγκόσμιο κατασκευαστικού κλάδου. Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το ΣΔΙΤ Ηλείας αντιμετωπίστηκαν προβλήματα, όσον αφορά τα απαραίτητα υλικά κατασκευής, τα οποία εισάγονταν από την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς και από την αδυναμία προσέλευσης των εργαζομένων στο εργοτάξιο κατά τη διάρκεια το ολικού lockdown. Ωστόσο, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο και η επακόλουθη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου ήταν μικρότερη από αυτή που είχε προβλεφθεί αρχικά.
Η σύμβαση για το έργο υπεγράφη στις 12 Μαρτίου του 2019 ύστερα από μία σειρά σημαντικών καθυστερήσεων, καθώς οι προσωρινοί ανάδοχοι (ΑΒΑΞ-Μεσόγειος-ΑΑΓΗΣ), οι οποίοι και υπέγραψαν εν συνεχεία, είχαν οριστεί ως προσωρινοί μειοδότες από το 2014.
Μία σημαντική «αναταραχή» με την οποία ήρθε αντιμέτωπο το έργο, ήταν η αποχώρηση της ΑΑΓΗΣ από τη σχετική κοινοπραξία περί τον Απρίλιο του 2019 (ένα μήνα, δηλαδή, ύστερα από την υπογραφή της σύμβασης), η οποία και παραχώρησε ισόποσα το ποσοστό συμμετοχής της στις ΑΒΑΞ και Μεσόγειος.
Το έργο
Η σημαντική αυτή μονάδα απορριμμάτων, που θα εξυπηρετεί το Νομό Ηλείας στο σύνολό του και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η κατασκευή της, βρίσκεται στην περιοχή της Τριανταφυλιάς, στα όρια του Δήμου Ήλιδας.
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 39 εκατομμύρια ευρώ με τα 17 να προκύπτουν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ 20114-2020) και τα υπόλοιπα 12 θα διατεθούν μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων. Φορέας υλοποίησης είναι ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας και η δημοπράτηση του έργου ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου 2018. Ο χρόνος κατασκευής είχε οριστεί στα δύο χρόνια και το χρονοδιάγραμμα τηρείται, παρά τις όποιες καθυστερήσεις ένεκα της πανδημίας, ενώ η περίοδος της εμπορικής λειτουργίας ορίζεται στα 27 έτη.
Η συνολική ετήσια δυναμικότητα της ΜΕΑ υπολογίζεται στους 80000 τόνους ενώ προβλέθηκε και η κατασκευή Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), πλησίον της νέας ΜΕΑ, το οποίο έχει χωροθετηθεί στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ήλιδας, ώστε τα ανακυκλώσιμα να αξιοποιούνται κοντά στο σημείο παραγωγής και να μην απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη την ανακύκλωση λόγω του υπέρογκου κόστους.
Τα συνοδά έργα που θα πλαισιώνουν την κατασκευή της Μονάδας, βάσει πάντοτε του Περιφερειακού Σχέδιου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), εκτός από το ΚΔΑΥ θα είναι νέο ΧΥΤΥ, Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, δράσεις Διαλογής στη Πηγή και Οικιακής Κομποστοποίησης καθώς και η ανάπτυξη Πράσινων Σημείων.
Μέσω του σημαντικού αυτού έργου επιδιώκεται να δοθεί μία οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης και της διάθεσης των απορριμμάτων του Νομού, το οποίο βασανίζει την περιοχή εδώ και 20 χρόνια.
Μία σημαντική εξέλιξη κατά τη προ-συμβατική περίοδο, ήταν η μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας από 60 σε 45 χιλ. τόνους καθώς με αυτό τον τρόπο ήταν δυνατή η εξοικονόμηση 30 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια , από το κόστος λειτουργίας προς όφελος των δημοτών προτρέποντας τους δήμους να εκμεταλλευτούν τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας για την ανακύκλωση και να εφαρμόσουν την διαλογή στην πηγή.
Πρόκειται για το 16ο έργο που πραγματοποιείται στη χώρα μας με τη μορφή Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και το 2ο για την Πελοπόννησο, καθώς σημαντικό έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή αποτελούν, επίσης, οι 3 ΜΕΑ και οι 2 Σταθμοί Μεταφόρτωσης στην Πελοπόννησο, που έχει αναλάβει η ΤΕΝΕΡΓ, για τα οποία αναμένεται να υπογραφεί στις 30 Οκτωβρίου η σύμβαση έναρξης ισχύος.