Ελαιόλαδο: Φεύγουν όλες οι περσινές ποσότητες από την Λακωνία

Mετά από καιρό, η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά στο έξτρα παρθένο

H εκτιμώμενη μείωση της παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου, σε συνδυασμό με τη μειωμένη διαθεσιμότητά του σε διεθνές επίπεδο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για άνοδο των τιμών, στο ξεκίνημα τουλάχιστον της περιόδου και εφόσον πρόκειται για τις κατάλληλες ποιότητες.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε η εταιρεία συμβουλευτικής του Ισπανού αναλυτή Juan Vilar, ο οποίος διοργάνωσε και συντόνισε μια παγκόσμια τηλεδιάσκεψη για το ελαιόλαδο στις 30 Σεπτεμβρίου στη Χαέν. Με την παραπάνω διατύπωση οι διοργανωτές εξηγούν ότι δεν είναι απίθανο να δούμε τιμές της τάξεως των 3,20 ευρώ στο ξεκίνημα στην Πορτογαλία, ενώ αργότερα με την είσοδο της Ισπανίας στη συγκομιδή η τιμή στη δεύτερη αναμένεται να ξεκινήσει στα 2,40-2,50 ευρώ και έπειτα να κατηφορίσει στα 2,20-2,30 ευρώ έως το τέλος Ιανουαρίου.

Οι ειδικοί εννέα παραγωγικών κρατών συζήτησαν τις τάσεις που διαμορφώνονται στην προσφορά και στη ζήτηση στα κύρια ελαιοπαραγωγικά κράτη. Εκτός από τις εκτιμήσεις, που βλέπουν τις ποσότητες ελαιολάδου παγκοσμίως φέτος να κινούνται στους 3,11 εκατ. τόνους, μειωμένες κατά 3,4% από την προηγούμενη χρονιά (με μειώσεις σε όλες τις ηπείρους, πλην της Ευρώπης εξαιτίας της μεγαλύτερης ισπανικής παραγωγής), οι ειδικοί βλέπουν την κατανάλωση να ανέρχεται στους 3,14 εκατ. τόνους, υπερβαίνοντας την παραγωγή.

Όπως εξηγούν, πρόκειται για μία συνθήκη που είχε πολύ καιρό να εμφανιστεί στον κλάδο, η οποία μπορεί να διατηρήσει σε ανοδική τροχιά τις τιμές για το έξτρα παρθένο έως τον Μάρτιο. Αντίθετα, οι τιμές στα λαμπάντε και τα παρθένα αναμένεται να ακολουθήσουν μία λιγότερο θετική και περισσότερο γραμμική τάση.

Ρεκόρ εξαγωγών το 2019/2020

Στο μεταξύ, στους 2,2 εκατ. τόνους τοποθετεί η Κομισιόν την ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιολάδου για τη σεζόν 2020/21, σύμφωνα με τη φθινοπωρινή έκθεση Βραχυπρόθεσμων Προβλέψεων, που έδωσε στη δημοσιότητα στις αρχές Οκτωβρίου.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή του 2020-2021 εκτιμάται στους 2,2 εκατ. τόνους, αυξημένη από πέρυσι κατά 17%, λόγω της μεγαλύτερης ισπανικής παραγωγής, προβλέποντας μειώσεις στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Οι εξαγωγές αναμένεται να περιοριστούν από τα φετινά υψηλά επίπεδα, ενώ μειωμένες προβλέπονται και οι εισαγωγές λόγω χαμηλότερης διαθεσιμότητας, αλλά και μικρότερης ανάγκης για επανεξαγωγές. Παράλληλα, αναμένεται περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης κατά 3,5%, η οποία, σε συνδυασμό με τη μερική ανάκαμψη σε τουρισμό και εστίαση, μπορεί να διατηρήσει σταθερά τα αποθέματα.

Μείωση των αποθεμάτων

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο του 2019/2020, νέο ρεκόρ εξαγωγών κατέγραψαν οι εξερχόμενοι όγκοι ελαιολάδου το διάστημα Οκτωβρίου-Ιουλίου, με την αξία τους όμως να μην ακολουθεί ανάλογη πορεία. Από την άλλη, σε ιστορικά επίπεδα εκτιμάται ότι θα σκαρφαλώσουν και οι εισαγωγές, με το 90% των ποσοτήτων να προέρχεται από την Τυνησία. Οι αυξημένες αυτές ροές καθοδηγήθηκαν, κυρίως, από τις ευρωπαϊκές τυποποιήσεις και επανεξαγωγές προϊόντος, σε προορισμούς που ισχύουν δασμολογικοί περιορισμοί.

Εντός της ΕΕ, αυξημένη κατά 3% εκτιμάται η κατανάλωση, παρά τους περιορισμούς σε εστίαση και τουρισμό. Μάλιστα, από κοινού κατανάλωση και αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να περιορίσουν τα αποθέματα κατά 20%.

Ypaithros.gr: Φεύγουν όλες οι περσινές ποσότητες από τη Λακωνία

Στη Νότια Λακωνία, οι παραγωγοί εξακολουθούν να συγκομίζουν την Αθηνοελιά στους Αγ. Αποστόλους, για την υλοποίηση του πρώτου μεγάλου συμβολαίου που κλείστηκε με την ιταλική Alta Maremma, για την αγορά 12 βυτίων πρωτόλαδου της ποικιλίας στα 3,80 ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχουν «φορτωθεί» περίπου 72 τόνοι φετινού ελαιολάδου από τον αγοραστή. Απουσία άλλου συμβολαίου για την ώρα, έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν τη συγκομιδή και οι παραγωγοί των Μολάων.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, που είναι και επίκεντρο της καλλιέργειας στη Λακωνία, οι τυποποιητές φαίνεται ότι έχουν αφήσει ελάχιστες ακόμη ποσότητες στις δεξαμενές παραγωγών και ελαιοτριβείων από την περασμένη χρονιά, ενώ και οι πιο πρόσφατες πράξεις έγιναν σε τιμές της τάξεως των 2,75, ακόμη και 2,80 ευρώ/κιλό (για μικρές ποσότητες η τελευταία).

Για το φετινό ελαιόλαδο, ο Νικόλαος Γραμματικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, εκτιμά ότι οι τιμές θα κινηθούν λίγο πιο πάνω από πέρσι στην περιοχή των 3 ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσει η ελαιοποίηση και για τους Μεσσήνιους, από το Μαυρολίσιο ελαιόλαδο στα νότια του νομού, για να ακολουθήσει έπειτα η Κορωνέικη ποικιλία. «Οι συζητήσεις που γίνονται, αυτήν τη στιγμή, δείχνουν ένα ξεκίνημα γύρω στα 2,80 ευρώ», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος, εξηγώντας ότι αυτό δίνει και μία καλή εικόνα και για το ξεκίνημα των πρώιμων περιοχών της Κορωνέικης, με τιμές που μπορεί να ακουμπήσουν και τα 3 ευρώ στην έναρξη. Για το περσινό ελαιόλαδο παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον τις τελευταίες εβδομάδες με τιμές υψηλότερες από αυτές του καλοκαιριού, που φτάνουν μέχρι τα 2,25 ευρώ για το έξτρα παρθένο και τα 2,35 ευρώ για το ΠΟΠ. Πρόκειται για οριακή αύξηση, όπως εξηγεί, που δεν αντισταθμίζει τις απώλειες αυτής της χρονιάς, αλλά και των προηγούμενων ετών. Απώλειες, που αποτυπώνονται και στην τεράστια πτώση που παρατηρείται στην αγορά αγροεφοδίων το 2019, αλλά και το πρώτο εξάμηνο του 2020, κατά τον ίδιο.

Πηγή: ypaithros.gr

Ειδήσεις σήμερα:

1,2 τόνοι χασίς κατασχέθηκαν από το Λιμενικό στο Ταίναρο

Η ΕΡΓΟΣΕ δημοπρατεί έργα 262εκατ.€, ένα στην Αχαϊα

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Πελοπόννησο, σήμερα

Την απήγαγε και τη βασάνιζε για τρεις μέρες...