Η Λακωνία, σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει το notospress.gr, έχει από νωρίς ισοφαρίσει το τραγικό ρεκόρ των 11 αυτοκτονιών ανά έτος. Το 2018 σημειώθηκαν 11 αυτοκτονίες, το 2019 επίσης 11, ενώ εφέτος αυτός ο τραγικός αριθμός συμπληρώθηκε από τον Αύγουστο. Κατά 24% αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες και στην Πελοπόννησο, από 29 το 2019, έφτασαν τις 36 ήδη στις 31/8/2020.

ΣΠΑΡΤΗ. Η αυτοκτονία 38χρονης γυναίκας στην Πάτρα, επανέφερε στην επιφάνεια το θέμα της αφαίρεσης της ζωής ενός ατόμου, εκούσια, από το ίδιο το άτομο.

Συμβάντα σαν κι αυτό, επαναλαμβάνονται τακτικά, σχηματίζοντας ζωηρά μια μαύρη περιοδικότητα.

Τι συμβαίνει στην χώρα; Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταδιακή αύξηση στους αριθμούς των αυτοκτονιών, έτσι ώστε αυτές να βρίσκονται σταθερά πάνω από 500.

Τι συμβαίνει στη Λακωνία;

Τα δεδομένα της περιόδου 1999-2018 δείχνουν:

• Μέσος όρος, 5 αυτοκτονίες ανά έτος,

• Τάση μείωσης της μέσου όρου καθ’ όλη την περίοδο και

• Τα έτη 2005 και 2018 είναι τα έτη με τις ασυνήθιστα υψηλότερες τιμές, 11 αυτοκτονίες, σχεδόν διπλάσιες δηλαδή της μέσης τιμής.

Τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το notospress.gr, δυστυχώς δεν προοιωνίζονται θετικές εξελίξεις. Έτσι, ενώ το 2018 και το 2019 είχαμε σταθερά 11 αυτοκτονίες ανά έτος, εφέτος, το 2020, με δεδομένα έως 31/8, ο αριθμός 11 έχει ήδη συμπληρωθεί! Τραγικό!

Σε ορίζοντα Πελοποννήσου, κατά το ίδιο διάστημα, έχουν ήδη καταγραφεί 36 αυτοχειρίες, αριθμός που συνιστά αύξηση της τάξης του 24% από το προηγούμενο έτος!

Οι συνήθεις μεταβλητές που σχετίζονται με τον δείκτη αυτοκτονιών μας παρέχουν μια μεικτή εικόνα για την Λακωνία τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Η Λακωνία εξακολουθεί να είναι μια από τις γηραιότερες περιοχές της Πελοποννήσου (πχ. μερίδιο ηλικιακής ομάδας 65+ ή/και 75+ στο σύνολο των μόνιμων κατοίκων) στοιχείο «επιβαρυντικό» για την τάση αυτοκτονικότητας αφού η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει το μεγαλύτερο σχετικό δείκτη. Επίσης, αυξημένο είναι το μερίδιο των άγαμων και χήρων μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών, δημογραφικό στοιχείο εις βάρος της περιοχής όσον αφορά την «ευαλωτότητα» στην αυτοκτονία. Παρότι το δημογραφικό προφίλ της περιοχής φαίνεται να ευνοεί υψηλότερους δείκτες αυτοκτονικότητας, οι οικονομικοί δείκτες, τουλάχιστον συγκριτικά με τις υπόλοιπες Π.Ε. της Πελοποννήσου, φαίνεται να μην συνηγορούν υπέρ αυτής της κατάστασης. Ειδικότερα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα η συμβολή της ανεργίας και της μείωσης του βιοτικού επιπέδου ως παράγοντα αύξησης του αριθμού των αυτοκτονιών. Στην περίπτωση της Λακωνίας, τόσο η αύξηση της ανεργίας όσο και η μείωση του κατά κεφαλή ΑΕΠ ήταν ηπιότερη έναντι των λοιπών νομών της Πελοποννήσου, ενώ μετά το 2015 η ανάκαμψη είναι ταχύτερη στην περιοχή ( υψηλός ρυθμός μείωσης των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ).

Κοντολογίς, την περίοδο που υποτίθεται γίνονται βήματα για το προσπέρασμα της οικονομικής κρίσης, οι αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε συγκρινόμενος με το αριθμό τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής δίνης.

Εδώ ας σημειωθεί πως οι αυτοχειρίες, πιο έντονα στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, υποκαταγράφονται, είτε επειδή η εξακρίβωσή τους είναι δύσκολη είτε διότι αποκρύπτονται. Συντρέχουν εδώ λόγοι θρησκευτικοί αλλά και κοινωνικοί, καθώς ο αυτόχειρας κατά κάποιο τρόπο στιγματίζεται, εν τη απουσία του βέβαια, το ίδιο όμως ίσως να στιγματίζονται και τα οικεία του πρόσωπα.

Οι αιτίες της αυτοκτονίας είναι πολλές και δεν μπορούν να εξαντληθούν στα όρια ενός άρθρου. Και βέβαια αυτές πρέπει να θεωρηθούν συνδυαστικά και διαχρονικά.

Επιπλέον, κεντρικό ρόλο δεν παίζει μόνο το ίδιο το πρόβλημα, αλλά και η ικανότητα του καθενός από εμάς να το αντιμετωπίσει. Αυτή η ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα (ή αντίστροφα η «ευαλωτότητα» μας απέναντι σε αυτά) διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πώς να βοηθήσετε έναν άνθρωπο με αυτοκτονικό ιδεασμό

Να παίρνετε πάντα στα σοβαρά τα αυτοκαταστροφικά σχόλια

Όταν ένας άνθρωπος αναφέρει ότι σκέπτεται την αυτοκτονία πρέπει πάντα να αντιμετωπίζουμε αυτά τα σχόλια με σοβαρότητα. Η υπόθεση ότι ο άνθρωπος αυτός επιδιώκει μόνο την προσοχή μας είναι ένα πολύ σοβαρό και ενδεχομένως καταστροφικό, λάθος.

Προσπαθήστε να μην φανείτε σοκαρισμένος

Ο άνθρωπος αυτός είναι ήδη πολύ συντετριμμένος και αν διακρίνει την ταραχή σας για ότι σας λέει θα τον επηρεάσει αρνητικά. Παραμείνετε ήρεμοι και μιλήστε μαζί του.

Μην χειριστείτε την κατάσταση μόνοι σας

Ένας αυτοκαταστροφικός άνθρωπος χρειάζεται βοήθεια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Μην επιτρέψετε σε μη σωστά καταρτισμένους ανθρώπους να δράσουν ως οι μοναδικοί σύμβουλοι αυτού του προσώπου.

Ζητήστε βοήθεια αμέσως

Καλέστε το 1018 την 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία. Ένας αυτοκαταστροφικός άνθρωπος χρήζει άμεσης βοήθειας από ειδικούς ψυχικής υγείας.

Επιπλέον:

Ακούστε προσεχτικά όλα όσα έχει να σας πει

Αφήστε τον να μιλήσει όσο θέλει. Ακούστε τον προσεκτικά ώστε να είστε σε θέση να τον υποστηρίξετε όσο γίνεται και να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτό που του προκαλεί τα αυτοκαταστροφικά συναισθήματα/σκέψεις.

Ενδυναμώστε και ενθαρρύνετέ τον

Χρησιμοποιήστε ενθαρρυντικές φράσεις. Να θυμάστε ότι ο έντονος συναισθηματικός πόνος μπορεί να είναι συντριπτικός, γι’ αυτό το λόγο να είστε όσο το δυνατό πιο ευγενικοί και υποστηρικτικοί.

Μην τον αφήσετε μόνο του

Μην αφήσετε έναν αυτοκαταστροφικό άνθρωπο μόνο του ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Μόνον αφού δεχτεί βοήθεια από κάποιον ειδικό μπορείτε να εκτιμήσετε την περίπτωση να τον αφήσετε μόνο του.