Με αφορμή και έμπνευση τη μαύρη σταφίδα και την ιστορία του τόπου, εννέα καλλιτέχνες παρουσιάζουν νέα τους έργα στη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Αίγιο

ΑΙΓΙΟ. Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό περιβάλλον, στον περίβολο της παλιάς λιθόκτιστης σταφιδαποθήκης Κανελλόπουλου-Κριτσωταλάκη στο παλιό λιμάνι Αιγίου και με φόντο τα αγκυροβολημένα πλοία έγινε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου η έναρξη του φετινού Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2020 με θεματική «Κινητικότητες / Mobilities» και τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Εικόνες ενός Επιπλέοντος Κόσμου».

Το καλωσόρισμα της έναρξης έκανε ο Σωτήρης Μπόλης, εμπνευστής του Φεστιβάλ Πριμαρόλια και πρόεδρος του διοργανωτή φορέα ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ ΑΜΚΕ. Εκ μέρους των συνδιοργανωτών Δήμου Αιγιαλείας και Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας απηύθυναν χαιρετισμό η Αντιδήμαρχος Αιγιαλείας Μαρία Γιδά και η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά.

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ και της Έκθεσης, Βασίλης Ψαρράς παρουσίασε τον φετινό σχεδιασμό, ενώ η επιμελήτρια της έκθεσης Νάνσυ Χαριτωνίδου ανέπτυξε το σκεπτικό της έκθεσης και προλόγισε τους καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία και την Ιταλία, που συμμετέχουν στην έκθεση. Οι καλλιτέχνες Susan Collins (Μ. Βρετανία), Fransesco Kiais, (Ιταλία), Κατερίνα Αθανασοπούλου (Μ. Βρετανία), Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος (Ελλάδα), Γιάννης Κρανιδιώτης (Ελλάδα), Βιργινία Μαστρογιαννάκη (Ελλάδα) Βασίλης Μπαλάσκας (Μ. Βρετανία), Λήδα Παυλή (Ελλάδα), Βασίλης Ψαρράς (Ελλάδα) παρουσιάζουν μια σειρά νέων έργων ψηφιακής τέχνης, κινητικών γλυπτών, live performance, performance art, εγκαταστάσεων και film. Με διαφορετικές αφετηρίες, οπτικές και εκφραστικά μέσα διερευνούν την έννοια της κινητικότητας στη σύγχρονη εποχή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Τάκης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας την ενεργή υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην προσπάθεια Πριμαρόλια, οι βουλευτές Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και Άγγελος Τσιγκρής και ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου-ΕΑΠ Γεώργιος Σκρουμπής, ανακοινώνοντας τη συνεργασία του ΕΑΠ και της ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ ΑΜΚΕ στο έργο καταγραφής της προφορικής ιστορίας για τη μαύρη σταφίδα. Παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Αιγιαλείας Νίκος Καραΐσκος, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος και Τάκης Ανδριόπουλος, ο πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου Αιγίου Βασίλης Χριστόπουλος και ο Λιμενάρχης και Διοικητής του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου Μιχάλης Κωστάκης. Μετά την περιήγηση των επισκεπτών στον χώρο της έκθεσης ακολούθησε η συναυλία της Maria-Christina Harper “MC & The 7 Pedals” με την ανατρεπτική και μαγική της άρπα, σε ένα ταξίδι σε «πειραγμένες» μελωδίες από πολλά είδη μουσικής.

Την εκδήλωση έναρξης συντόνισε η δημοσιογράφος του IONIAN TV, Ελένη Κίτσιου.

Όλοι οι κανόνες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της πανδημίας CoViD-19 τηρήθηκαν με σεβασμό (περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων, χρήση μάσκας και αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων, καταγραφή επισκεπτών για ιχνηλάτηση, καθορισμένες διαδρομές περιήγησης) με τους επισκέπτες να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής.

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Απόπλους ΙI: Artists on board και ρευστές μεταμοντερνικότητες». Τον λόγο πήραν διαδοχικά οι καλλιτέχνες της έκθεσης Collins, Kiais, Αθανασοπούλου, Κρανιδιώτης, Ζαφειρόπουλος, Μαστρογιαννάκη, Μπαλάσκας, Παυλή και Ψαρράς εξηγώντας στο κοινό τις σκέψεις και την πορεία που τους οδήγησαν στο έργο τους. Κατόπιν τοποθετήθηκαν οι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης: η Ειρήνη Παπακωνσταντίνου (Ιστορικός της τέχνης – Μουσειολόγος / Επιμελήτρια ΜΟΜus Θεσσαλονίκης) επισήμανε τη σημασία σύνδεσης της τέχνης με τον τόπο και τις κοινωνικές ομάδες και ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου (ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας – Athens Digital Arts Festival) υπογράμμισε την ανάγκη συμπόρευσης και συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνικών φορέων στα εικαστικά δρώμενα της χώρας.

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια συνεχίζεται με ενδιαφέρουσες δράσεις: Το Σάββατο 19/9 παρουσιάζεται η παιδική παράσταση “ΜΑΜ ΜΑΜ, ένα μαγικό δείπνο”, σε σύλληψη και χορογραφία της Παναγιώτας Καλλιμάνη, μια παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου BIG BANG (2015-2017) συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Απόπλους IΙΙ. Επόμενο λιμάνι: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση» κατά την οποία ο φορέας Πριμαρόλια ΑΜΚΕ συνομιλεί με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση πάνω στην φετινή συνεργασία τους. Την Κυριακή 20/9 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Πριμαρόλια: Το ταξίδι της μαύρης σταφίδας στον χρόνο” (2019, 72’) (σκηνοθεσία: Π. Κακαβιάς, συμπαραγωγή KFilms, ΕΡΤ Α.Ε. και COSMOTE TV.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πριμαρόλια:

https://primarolia.com/wp-content/uploads/2020/09/Primarolia-2020.-Programme.pdf

Σύμφωνα με το υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα κατά της πανδημίας CoViD-19:

• Η επίσκεψη στο κτήριο και στην έκθεση σύγχρονης τέχνης θα πραγματοποιείται με περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός του κτηρίου, υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και χρήση αντισηπτικού διαλύματος κατά την είσοδο στο κτήριο και τον εκθεσιακό χώρο.

• Η επίσκεψη και κίνηση εντός της έκθεσης θα γίνεται σε προκαθορισμένες διαδρομές. Υπάρχει διαφορετική είσοδος και έξοδος.

• Η συμμετοχή τους κοινού στις εκδηλώσεις θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης.

Λειτουργία της έκθεσης:

• Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή καθημερινά από τις 13 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, ώρες λειτουργίας: 11:00- 13:00 και 18:00-21:00.

• Ομαδικές ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης με τους ανθρώπους του Φεστιβάλ (τηλ. 6974143416) - με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Η είσοδος στην Έκθεση και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν - εκτός από:

• την παράσταση «Μαμ Μαμ, ένα μαγικό δείπνο» (είσοδος: 3 ευρώ)

• το διήμερο εργαστήριο «Σώμα και Αντικείμενο» (συμμετοχή: 10 ευρώ)

Πληροφορίες: Φεστιβάλ Πριμαρόλια www.primarolia.com

http://www.facebook.com/primarolia | www.instagram.com/primarolia_fest

Τηλ. επικοινωνίας: 6974143416 | 6974642277

Διοργάνωση: ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ Α.Μ.Κ.Ε. | ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ | ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

Σύλληψη ιδέας – Υλοποίηση - Σχεδιασμός: ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ Α.Μ.Κ.Ε. ©

Αιγίδα και υποστήριξη: Υπουργείο Πολιτισμού-Αθλητισμού, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Χρυσός χορηγός: ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Ευγενική παραχώρηση κτηρίου: ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ Θ. – ΚΡΙΤΣΩΤΑΛΑΚΗΣ Γ. ΑΕΒΕ