Οδηγίες που θα προλάβουν εμφάνιση κόπωσης, αυχένα, ώμων, προβλημάτων πλάτης, και κλασικού συνδρόμου οσφυαλγίας των μαθητών

ΛΑΚΩΝΙΑ. Η καινούρια σχολική χρονιά πλησιάζει και από ότι φαίνεται θα είναι μια ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη για όλους χρονιά. Ένα από τα θέματα όμως που κάθε χρόνο απασχολεί όλη την εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές) είναι η μεταφορά της γραφικής ύλης των μαθητών καθώς τα παιδιά καλούνται να μεταφέρουν καθημερινά ένα γεμάτο και βαρύ σακίδιο από και προς το σχολείο.

Θέλοντας να σας διευκολύνουμε στην επιλογή σχολικής τσάντας, λαμβάνοντας υπόψη μελέτες της Παιδιατρικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας και έρευνες ορθοπεδικών έχουμε συγκεντρώσει 7 tips που θα βοηθήσουν σε ένα μέρος στην λύση αυτού του προβλήματος.

  1. Το βάρος του σχολικού σακιδίου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 15% του σωματικού βάρους του παιδιού. Αν το βάρος του σακιδίου είναι μεγαλύτερο τότε προτείνουμε την χρήση των σακιδίων τρόλεϊ νηπίου ή τρόλεϊ Δημοτικού .

  2. Οι ιμάντες ώμου του σακιδίου πρέπει να έχουν εσωτερικές επενδύσεις ώστε να κατανέμεται ομοιόμορφα το βάρος του στις δύο πλευρές του σώματος ακόμα και στα μονοθεσιακά σακίδια. Οι δύο ιμάντες φοριούνται ο ένας στον κάθε ώμο γιατί η μεταφορά του σακιδίου μόνο στο έναν ώμο δυσκολεύει τους μύες και προκαλεί σκολίωση.

  3. Το σακίδιο πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της μέσης του παιδιού και να εφαρμόζει όσο το δυνατόν καλύτερα στην πλάτη και την λεκάνη. Η ταξινόμηση του περιεχομένου του σακιδίου πρέπει να γίνεται ομοιόμορφα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη κατανομή του βάρους, με τα βαριά αντικείμενα να τοποθετούνται κοντά στην πλάτη και στο κέντρο. Εάν είναι δυνατό καλό είναι να επιλέγεται μία τσάντα με ρόδες.
  4. Καλό είναι το σακίδιο να διαθέτει ιμάντα μέσης που επιτρέπει την ομοιόμορφη κατανομή του βάρους, ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο οι ώμοι και η σπονδυλική στήλη. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τα Πολυθεσιακά σακίδια.

  5. Η χρήση ατομικών ντουλαπιών στο σχολείο εφόσον υπάρχουν, είναι σημαντική γιατί αποθηκεύονται πράγματα που δεν χρειάζονται στο σπίτι. Ο μαθητής να προβαίνει στην εξορθολογισμό χρήσης των σχολικών βιβλίων και αντικειμένων, σύμφωνα πάντα με το ωρολόγιο πρόγραμμα ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο η μεταφορά τους από και προς το σχολείο.
  6. Πολύ σημαντικός είναι ο τρόπος που σηκώνεται η τσάντα για να μπει στους ώμους, πρέπει πάντα να λυγίζετε τα γόνατα ή να την ακουμπάτε σε ένα ψηλότερο σημείο (π.χ. θρανίο) και μετά να την φοράτε.
  7. Οι γονείς δεν πρέπει να αμελούν εάν το παιδί ή ο έφηβος παραπονιέται για πόνους στην πλάτη. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρο, ειδικό ορθοπεδικό ή τον φυσικοθεραπευτή τους.

Συνοψίζοντας, ακόμα και αν καμία από τις παραπάνω συμβουλές δεν ακολουθηθεί, δεν σημαίνει ότι τα παιδιά θα εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα καταπόνησης ή σκελετικής παραμόρφωσης. Όμως σε αρκετές περιπτώσεις οι παραπάνω οδηγίες μπορούν να προλάβουν εμφάνιση κόπωσης, αυχένα, ώμων, προβλημάτων πλάτης, και κλασικού συνδρόμου οσφυαλγίας.

Με τα παραπάνω ελπίζουμε να κάνουμε την επιλογή της σχολικής τσάντας εύκολη. Παραμένουμε στο πλευρό σας για την εξυπηρέτηση σας!

Επιμέλεια άρθρου: Συντακτική Ομάδα Markcenter.gr

Πηγή άρθρου: Polo bags