Ο δήμαρχος Σπάρτης συγκλόνισε τους Θεσπιείς!

Αν ποτέ μας χρειαστεί η Πατρίδα, Θεσπιείς και Σπαρτιάτες, πάλι μαζί θα βρεθούν στις Επάλξεις!

05-08-2020 11:05   

ΘΕΣΠΙΕΣ. Σε ένα μεγάλο και άρτια οργανωμένο και επιτυχημένο αθλητικό γεγονός, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα ,από άλλα παρόμοια στη χώρα, εξελίχθηκε ο 3oς αγώνας δρόμου Θεσπιές – Θερμοπύλες «Στα χνάρια των ηρώων», με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα πολύ αυξημένα μέτρα αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού.

Οι αθλητές, περίπου 240, μαζί με τις

ομάδες σκυταλοδρομίας, ξεκίνησαν το  Σάββατο 1η Αυγούστου από το ανακαινισμένο μνημείο του Δημόφιλου στις Θεσπιές και τερμάτισαν την Κυριακή 2 Αυγούστου στο Μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, ενώ η απονομή έγινε στο παρακείμενο Μνημείο των 700 Θεσπιέων.

Η  ενεργοποίηση, εκ μέρους του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων, των δύο Περιφερειακών ενοτήτων, Βοιωτίας και Φθιώτιδας, και των Δήμων της διαδρομής, Λεβαδέων, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Καμένων Βούρλων και Λαμιέων, στην συνδιοργάνωση και στήριξη του αγώνα για πρώτη φορά, είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση εκατοντάδων εθελοντών που σε μήκος 102 χιλιομέτρων δημιούργησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα εξυπηρέτησης των αθλητών.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τους  Αντιπεριφερειάρχες  Φανή Παπαθωμά της Βοιωτίας και Κυρμανίδη Ηλία της Φθιώτιδας, στήριξαν απόλυτα την προσπάθειά του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων όπως και οι δήμοι και φορείς της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας συμμετείχε στην τελετή έναρξης, στις Θεσπιές, αποτίνοντας  φόρο τιμής στους 700 Θεσπιείς που έδωσαν τη μάχη μαζί με τους 300 Σπαρτιάτες.

Κατά την έναρξη του αγώνα ο Πέτρος Δούκας απεύθυνε χαιρετισμό:

«Αδελφέ μου Δήμαρχε των Θεσπιέων Γεώργιε Ντασιώτη Αδέλφια μας Θεσπιείς, .... .... απόγονοι και συνεχιστές του Δημόφιλου του γιού του Διαδρόμου (Αρχηγού των Θεσπιακών δυνάμεων), και του Διθύραμβου, του γιού του Αρματίδη, που κατά τον Ηρόδοτο ευδοκίμεε = αρίστευσε στις φοβερές Μάχες των Θερμοπυλών! Ήταν τόσο φοβερές και λυσσαλέες αυτές οι Μάχες, που φονεύθηκαν πολεμώντας, ακόμα και αδέλφια του Ξέρξη, οι «πρίγκηπες» - στρατηγοί Αβροκόμης και Υπεράνθης!!

Βρίσκομαι εδώ, εκπροσωπώντας το λαό της Σπάρτης, για να σας εκφράσω τα πιο ωραία συναισθήματά μας απέναντί σας! Της Αγάπης, του Σεβασμού και της Εκτίμησής μας για τη θυσία και τη προσφορά σας στη Πατρίδα μας! Όταν ο Εφιάλτης πρόδωσε στον Ξέρξη το μονοπάτι πίσω από τις Θερμοπύλες, ο Λεωνίδας, γνωρίζοντας την προφητεία του Μαντείου των Δελφών ότι «ή θα πέσει η Σπάρτη, ή ο Βασιλιάς της», ζήτησε απ’όλα τα άλλα Ελληνικά στρατεύματα (από Τεγέα, Μαντινεία, Ορχομενό και υπόλοιπες κωμοπόλεις της Αρκαδίας, Κόρινθο, Φλειούντα, Μυκήνες, Φωκίδα, και από τους Οπούντιους Λοκρούς) να αποχωρήσουν, για να πολεμήσουν από αλλού για την Ελλάδα! Μόνο οι Θεσπιείς αν και γνώριζαν ποιό θα ήταν το τέλος, έμειναν ακλόνητοι και ακίνητοι! Γι’ αυτό τους αξίζει το ποίημα του Καβάφη (1903): «Τιμή σ´ εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες

Και περισσότερη τιμή τους πρέπει όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν) πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε»!

Εσείς Θεσπιείς σήμερα, έχοντας ως οδηγό τους «700» Βαστάτε δυνατά. Ψηλά το κεφάλι Η Πατρίδα μας και η Σπάρτη σας ευγνωμονούν! Και αν ποτέ μας χρειαστεί η Πατρίδα, Θεσπιείς και Σπαρτιάτες, πάλι μαζί θα βρεθούν στις Επάλξεις!

Αγαπητέ Δήμαρχε! Ευχαριστώ για την αλησμόνητη υποδοχή που μου επιφύλαξες! Δεν θα την ξεχάσω ποτέ! Εύγε για ότι έχεις κάνει! Εύγε και στους 218 Θερμοπυλοδρόμους που θα τρέξουν τώρα 102 χιλιόμετρα από τις Θεσπιές στις Θερμοπύλες για να τιμήσουν τους ήρωές μας!! Ευχαριστώ!»

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ