ΚΟΣΜΟΣ. Σε ηλικία 92 ετών πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Brunswick «Άγιος Βασίλειο», Ηλίας Ρέντζης, που κυριάρχισε στην παροικιακή ζωή επί δεκαετίες.

Στην τελευταία του συνέντευξη που έδωσε στο “Νέο Κόσμο” και την Κλαίρη Γαζή τον περασμένο Νοέμβριο ανέφερε:

Πώς βρήκατε τον Ελληνισμό όταν ρίξατε άγκυρα στο Brunswick;

Προηγήθηκε ο ερχομός του πατέρα μου Γιάννη και του αδελφού μου Αντώνη το 1949, μετά από πρόσκληση τριών Αυστραλών, στρατιώτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τους οποίους τροφοδοτούσαμε και προστατεύαμε από τους Γερμανο-Ιταλούς στο διάστημα της κατοχής στο χωριό μας Ποταμιά της Σπάρτης. Αφού τακτοποιήθηκαν, ο πατέρας αγόρασε σπίτι επί της Blyth Street στο Brunswick, που είχε 5 δωμάτια. Κάθε δωμάτιο ένα ανδρόγυνο και τα παιδιά μαζί τους.

Ακολούθησαν οι αδελφές μου Αναστασία και Στέλλα. και έξι χρόνια μετά και αφού τελείωσα την τριετή στρατιωτική μου θητεία με βαθμό ανθυπολοχαγού, ακολούθησα μαζί με την μητέρα μου Βασιλική και την αδελφή μου Αμαλία. Ήταν 3 του Μάρτη 1955, όταν το υπερωκεάνιο «Aroza Star», έριξε άγκυρα στο λιμάνι της Μελβούρνης. Η πρώτη εντύπωση, θυμάμαι, ήταν απογοητευτική. Διαπίστωσα ότι οι λίγοι τότε Έλληνες, ήταν συσπειρωμένοι σε γειτονιές των εσωτερικών προαστίων.

Πιστεύω ότι οι περισσότεροι Λάκωνες, είχαν εγκατασταθεί στο Brunswick λόγω του πατέρα μου και του αδελφού μου, οι οποίοι τους βοηθούσαν με διερμηνείες σε εργοστάσια, νοσοκομεία κλπ. Οι ανάγκες τότε ήταν πολλές και το άνοιγμα, όπως γνωρίζετε, στο αγγλοσαξονικό σύστημα δύσκολο.

Οπότε από την πρώτη στιγμή, συνειδητοποίησα ότι για να κρατηθούμε, έπρεπε να οργανωθούμε! Νέος με πολλά όνειρα, ανασκουμπώθηκα και έθεσα υπεράνω όλων τον αγώνα για να την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια.

Οφείλω να προσθέσω ότι στην μεγάλη μας προσπάθεια είχαμε συμπαραστάτη και αρωγό τον μέγα φιλέλληνα, αείμνηστο Les Drew...

Δείτε εδώ όλη την συνέντευξη