ΕΛΛΑΔΑ. «Ζήτημα ασφαλείας για όλη την ευρύτερη περιοχή» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στα νότια της Τουρκίας στο Ακούγιου, αναδεικνύοντας το συγκεκριμένο ζήτημα ως ένδειξη της στάσης της Αγκυρας να μη συνομιλεί με καμία από τις γειτονικές χώρες της. «Η Τουρκία πρέπει να συνεννοηθεί μαζί μας. Υπάρχει ένα παράδειγμα, για το οποίο π.χ. η Τουρκία δεν συνεννοείται μαζί μας. Θέλει να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου. Πολύ ωραία. Δεν θα πρέπει να συνεννοηθεί για τις γειτονικές χώρες για τις παραμέτρους ασφαλείας; Υπάρχει ρήγμα στην ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή αυτή δεν στερείται σεισμών. Δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα αυτό;», είπε (ΕΡΑ) ενδεικτικά ο κ. Δένδιας.

Αξιοσημείωτο όμως και αξιοπερίεργο στις δηλώσεις του υπουργού Δένδια είναι ένα άλλο σημείο που φαίνεται να περνά απαρατήρητο από τον πολιτικό – και όχι μόνον – κόσμο της Ελλάδας. Αναφορικά με την αποκάλυψη της «Καθημερινής» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον νότιο Εβρο, ο κ. Δένδιας είπε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού», ευχόμενος «να πάμε σε μια συνεννόηση». «Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», είπε ο κ. Δένδιας.

Η αναφορά σε «λίγες δεκάδες μέτρα» συγκλονίζει όποιον αντιλαμβάνεται διαφορετικά από τον υπουργό την έννοια της εδαφικής ακεραιότητας, των ιερών εδαφών, της θυσίας ενός λαού για να διατηρήσει τα σύνορά του. Μέχρι αυτή την στιγμή στο θέμα έχει αντιδράσει μόνον η Εθνική Λαϊκή Συνείδηση η οποία κάνει λόγο για «μια πρωτοφανή και προδοτική δήλωση του υπουργού Δένδια θυμίζοντας τις ημέρες ντροπής των Ιμίων και των δηλώσεων Πάγκαλου οτι την σημαία την πήρε ο άνεμος». Η ΕΛΑΣΥΝ καταγγέλλει τις δηλώσεις που είναι μη αποδεκτές από τον Ελληνικό λαό και όπως αναφέρει «θα εντείνει τον αγώνα μέχρι να διωχθούν οι εθνοπροδότες από την χώρα». «Παραχωρήσεις να κάνει στην τεράστια περιουσία του και όχι στην Ελληνική Γη που έχει κερδηθεί με το αίμα των προγόνων μας» καταλήγει η παρέμβαση της ΕΛΑΣΥΝ.