ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου. Είναι μία εκδήλωση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και αποκτά χρόνο με το χρόνο παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς η χελώνα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και απειλείται με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα, τα φώτα της δημοσιότητας τραβούν οι θαλάσσιες χελώνες «Καρέτα-Καρέτα». Στη χώρα μας ωοτοκεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Μεσογείου και βρίσκεται υπό την απειλή της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα έχει αναλάβει εδώ και 25 χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχέλων». Με τους εθελοντές της απ' όλο τον κόσμο, οργανώνει προγράμματα στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας των χελωνών (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Κρήτη), με σκοπό τη μελέτη και προστασία τους.

Η οργάνωση διατηρεί από το 1994 «νοσοκομείο» θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα (3η Μαρίνα Γλυφάδας, πίσω από τη στάση του ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο») για την περίθαλψη και την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. (εκτός Αυγούστου)

Τα έτη 2019 και 2020 παρατηρείται μεγάλος αριθμός νεκρών χελώνων στα παράλια της Πελοποννήσου. Σχεδόν μέρα παρά μέρα υπάρχει είδηση εντοπισμού νεκρής χελώνας, τις περισσότερες φορές με τραύματα από ανθρώπινη δραστηριότητα ή επίθεση. Κυρίως εντοπίζονται σε Λακωνία και Αργολίδα.

Μέχρι σήμερα, παρά τις επισημάνσεις συλλόγων και μμε καμία επίσημη θέση δεν έχει λάβει η πολιτεία για την αποτροπή της κατάστασης. Έτσι ειδήσεις όπως η κάτωθι είναι πλέον στην Ημερήσια Διάταξη:

«Μία θαλάσσια χελώνα του είδους καρέτα - καρέτα εντοπίστηκε νεκρή, μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 22 Μαϊου, από τη Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών στη θαλάσσια περιοχή Παλαιόκαστρου Νεάπολης Νομού Λακωνίας. Από την οικεία Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για την υγειονομική της ταφή».