ΕΛΛΑΔΑ. Δραματικά είναι τα νούμερα από την αγορά εργασίας, καθώς από τις αρχές του μήνα μέχρι σήμερα έχουν χαθεί πάνω από 40.000 θέσεις στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη" σύμφωνα με δημοσίευμα του Capital.gr από το υπουργείο Εργασίας.

Από τις αρχές του μήνα μέχρι σήμερα απολύθηκαν 115.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ προσλήφθηκαν 75.000. Συνεπώς, διαμορφώθηκε ένα αρνητικό ισοζύγιο στην αγορά εργασίας της τάξεως των 40.000.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας «Η εικόνα της αγοράς εργασίας έως σήμερα για το μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική έως τραγική. Όπως τόνισε και στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός, οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις και να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές». Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως «όλα τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις συνδέονται άρρηκτα με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας».

Ο κλάδος στον οποίο εντοπίζεται κυρίως η δραματική μείωση των θέσεων εργασίας είναι η εστίαση. Βασική αιτία δεν είναι άλλη από την αντίδραση μέρους της αγοράς στις συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού πάνω στην οικονομία.

Ελεύθεροι επαγγελματίες δυσαρεστούνται

Τέτοια κάμψη δεν υπήρξε ούτε την εποχή των Μνημονίων. Ισως μια βασική αιτί είναι το γεγονός ότι στα μέτρα της Κυβέρνησης δεν προβλέπεται κάτι αξιοπρόσεκτο σχετικά με το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών. Όπως λένε ελέυθεροι επαγγελματίες στην πελοπόννησο "μπορεί οι εργαζόμενοι να καλύπτονται από την Κυβέρνηση, μπορεί οι υποχρεώσεις του εργοδότη να παγώνουν για δύο μήνες αλλά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία που καλείται «να ζήσει» αυτούς τους δύο μήνες με σχεδόν μηδενικά έσοδα από την αγορά".