ΣΠΑΡΤΗ. Την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 η Εκκλησία εόρτασε την μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων με πανήγυρη της Ιερής Μητρόπολής Μονεμβασίας και Σπάρτης στην ιστορική φερώνυμη Ιερά Μονή στον Πάρνωνα.

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε, ο πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ως προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου και της αδελφότητας της Μονής. Ο κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Μάνης για την παρουσία του και τον κάλεσε να απευθύνει λόγο πνευματικής οικοδομής.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Μητρόπολης imms.gr «o Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτηςγια την ευκαιρία που του έδωσε να χοροστατήσει στον πανηγυρικό Εσπερινό της ιστορικής αυτής Μονής του Πάρνωνα. Στη συνέχεια απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα αναφέρθηκε στο φρικτό μαρτύριο των Αγίων Τεσσαράκοντα και στους εγκωμιαστικούς λόγους που έκαναν γι’ αυτό ο Μέγας Βασίλειος και ο Άγιος Γρηγόριος. Ιδιαίτερα στάθηκε στη φράση των Αγίων Τεσσαράκοντα κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου τους «Μόνον αγαθόν ο Χριστός», που με λακωνικό τρόπο επισημαίνει ότι η πραγματική χαρά, η αρμονία και η ψυχική γαλήνη πηγάζουν μόνο από την εν Χριστώ ζωή. Ολοκληρώνοντας εκθείασε την αδελφότητα της Μονής, ενώ υπογράμμισε την σπουδαιότητα των Μοναστηριών, τα οποία χαρακτήρισε προπύργια της Ορθοδοξίας.

Την κυριώνυμη ημέρα τελέσθηκε η πανηγυρική Αρχιερατική Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου. Επίκαιρη ομιλία εξεφώνησε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων Πανοσ. Αρχ. Χρυσόστομος Μυλωνάς».

Ο Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Μάνης και τον ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για τις μεστές νοημάτων ομιλίες τους, τους κληρικούς για την συμμετοχή τους και την αδελφότητα της Μονής, με επικεφαλής τον Καθηγούμενο Πανοσ. Αρχ. Εφραίμ Μιλτιάδου, που με τον εμπνευσμένο λόγο και τον ενάρετο βίο τους έχουν μετατρέψει το Μοναστήρι σε «πνευματικό φάρο» της περιοχής. Επίσης ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Σκούρας για τη συμμετοχή τους μαζί με τα παιδιά, τους τοπικούς άρχοντες και τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και τους προσκυνητές που κατέκλυσαν τους χώρους της Μονής και τις δύο ημέρες.