Το Γύθειο της Μουσικής και το Μουσικό Γύθειο !

Ο Γυθειάτης Πολιτικός Μηχανικός, κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης διερευνά και τεκμηριώνει με πολυσήμαντες μαρτυρίες το πέρασμα ζωής του Ιταλού μαέστρου Τζοκόντο Μορέττι

04-03-2020 13:12   

ΑΘΗΝΑ. Μια ξεχωριστή εκδήλωση η οποία εστιάζει στο Γύθειο και τη μουσική ζωή που αναπτύχθηκε εκεί, στα χρόνια του μεσοπολέμου κυρίως, θα πραγματοποιηθεί την επομένη Τρίτη 10 Μαρτίου, στις 19:00,  στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ο Γυθειάτης Πολιτικός Μηχανικός, κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης διερευνά

και τεκμηριώνει με πολυσήμαντες μαρτυρίες το πέρασμα ζωής του Ιταλού μαέστρου Τζοκόντο Μορέττι (Giocondo Moretti, 1867-1941) από το Γύθειο.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Μορέττι μετέτρεψε μια πόλη με σχεδόν ανύπαρκτη μουσική υποδομή και παράδοση σε πόλη μουσική, αποδεικνύοντας ότι τα θαύματα είναι εφικτά, αρκεί να υπάρχει θέληση, αγάπη, αφοσίωση. Μια μυθιστορηματική ζωή με δραματικές κορυφώσεις γεμάτη μουσική. Ο Γιάννης Ρίτσος τον μνημονεύει στο έργο του, και στο ποιητικό και στα πεζογραφήματά του,   γιατί από αυτόν έμαθε μουσική (μαντολίνο και πιάνο) και από αυτόν αγάπησε τη μουσική. Ο Νίκος Κούνδουρος ήθελε να κάνει τη ζωή του ταινία, η Λιλή Ζωγράφου ήθελε να γίνει μυθιστόρημα. Δεν έγινε, ακόμη, ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Γίνεται όμως ομιλία, στην οποία ο λόγος θα έχει ως αρωγό τη μουσική, καθώς σημαντικοί μουσικοί ερμηνευτές θα «διαβάσουν» χειρόγραφες παρτιτούρες του Μορέττι και των συνεργατών-μαθητών του, καθώς αυτές θα προβάλλονται στην οθόνη. Ο Γιώργος Κιμούλης (αφήγηση και ανάγνωση ποιημάτων), η  Γεωργία Βεληβασάκη (τραγούδι), ο Κώστας Θωμαΐδης, (τραγούδι), ο Νίκος Ξανθούλης (τρομπέτα), ο Άγγελος Πολίτης (κλαρινέτο), ο Μιχάλης Σουρβίνος (μαντολίνο & κλασική κιθάρα),  ο Γιώργος Τοσικιάν (κλασική κιθάρα), είναι οι καλλιτέχνες που ευγενικά προσφέρθηκαν να χρωματίσουν με την τέχνη τους  την εκδήλωση.

Η μετά μουσικής ομιλία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του ιστορικού Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Θα πραγματοποιηθεί στον «Πολυχώρο» με ελεύθερη είσοδο.

Προσοχή! Δεν γίνονται κρατήσεις θέσεων, ούτε παρέχονται δελτία προτεραιότητας. Επίσης επειδή ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις με την ιστορία του περιβόητου ... ιού, καλό θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να φροντίσουν να ενημερωθούν σχετικά πριν κινήσουν για το Μέγαρο Μουσικής.        

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ