EΛΛΑΔΑ. Για δεύτερη φορά, η Νεκταρία Καραντζή πρόκειται να παρουσιάσει masterclass Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής στην Ουγγαρία, προσκεκλημένη μιας από τις σημαντικότερες μουσικές ακαδημίες στον κόσμο, της περίφημης Ακαδημίας Λιστ στη Βουδαπέστη. Πρόκειται για το Ουγγρικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Μουσικής που φέρει το όνομα του ιδρυτή της και κορυφαίου μουσουργού και βιρτουόζου πιανίστα Φέρεντς Λίστ.

Η Ακαδημία Λιστ αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Μουσικής Εκπαίδευσης και ανήκει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα με τη σημαντικότερη επιρροή στην ανάπτυξη της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Η φοίτηση στην Ακαδημία ισούται με σκληρή και πειθαρχημένη δουλειά, υπό την καθοδήγηση καθηγητών οι οποίοι είναι διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και μέλη κριτικών επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Η πολυετής αφοσίωση της Καραντζή και το διεθνούς ακτινοβολίας έργο της στη βυζαντινη και παραδοσιακή μουσική και ειδικοτερα στη γυναικεία ψαλτική, το οποίο συνέβαλε στην σύγχρονη αναβίωση του αρχαίου όρου Ψάλτρια, εχει αναγνωριστεί και προβληθεί συχνά από τον διεθνή τυπο, με αφορμή τις ευρωπαϊκές περιοδείες της και τις εισηγήσεις της σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα, όπως τα Πανεπιστήμια της Σορβόνης στη Γαλλία, του Οβιεδο στην Ισπανία, αλλά και της Ιταλίας στην οποία διδάσκει τα τελευταία χρόνια. Έχει ιδρύσει μάλιστα τον γυναικείο βυζαντινό χορό "Ψάλτριες" του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών και του Women in Byzantine Music Worldwide Association, ο οποίος αποτελείται από γυναικες υμνωδούς της βυζαντινής μουσικής από όλη την Ελλάδα και τον κοσμο.

Ο Σύνδεσμος της Καραντζή με την Ουγγαρία διαρκεί αρκετά χρόνια, χάρη στη συνεργασία της (συναυλιακή και δισκογραφική μέσω της BMC Records) με την αντρική χορωδία του Αγίου Ευφραιμ της Βουδαπέστης, υπό τη διεύθυνση του Ταμας Μπουμπνό. Η πρώτη της συνεργασία πριν αρκετά χρόνια στην περίφημη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, επεφύλασσε επίσης τη χαρά της σύμπραξης με την σημαντικότερη εκπρόσωπο της Παραδοσιακής Μουσικής της Ουγγαρίας Μαρτα Σεμπεστιέν.

Πριν λίγους μήνες, και μετά το γνωστό - λόγω Riccardo Mutti- Φεστιβάλ της Ραβέννα της Ιταλίας, στο οποίο η Καραντζή εκπροσώπησε την Ελλάδα με βυζαντινούς ύμνους, αλλά και σε συνεργασία με τον διακεκριμένο βιρτουόζο Βασίλη Τσαμπρόπουλο, δόθηκε η ευκαιρία να βρεθεί ξανά επί σκηνής με την χορωδία του Αγίου Ευφραιμ της Βουδαπέστης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής του Ιασίου της Ρουμανίας τον Οκτωβριο του 2019. Και όπως όλα προμηνυουν, έπεται συνέχεια...

Στην φετινή περιοδεία της στην Ουγγαρία με τη St Efraim Male Choir θα εμφανιστεί στις εξής πολεις:

24 Απριλίου: Debrecen
25 Απριλίου: Budapest
26 Απριλιου: Szombathely

Η Συναυλία της Βουδαπέστης στις 25/4 είναι ήδη sold-out.

Το masterclass στην Ακαδημία Λιστ, στον Τομέα της Εκκλησιαστικής Μουσικής θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 24ης Απριλίου

Πληροφορίες - Εισιτήρια: -https://allevents.in/szombathely/orientale-lumen-2020-2-nektaria-karantzi-szombathely/200018961340744
-https://www.jegy.hu/program/ortodox-husvet-szent-efrem-ferfikar-nektaria-karantzi-gr-orientale-lumen-20202-108565

Θυμίζουμε ότι η λάκαινα Νεκταρία Καρατζή τιμήθηκε για την προσφορά της στον Πολιτισμό απο το Φεστιβάλ "Σπάρτη Παγκόσμια πόλη" το 2018.