ΣΠΑΡΤΗ. Πέμπτη 27 Νοεμβρίου. Οδός Θερμοπυλών. Από 5 λεωφορεία αποβιβάζονται 233 πρόσφυγες – μετανάστες. Φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Sparta Inn το οποίο και φρουρείται από Αστυνομικές δυνάμεις.
Περίπου 30 Σπαρτιάτες πολίτες, σπεύδουν να αντιδράσουν, χωρίς να απευθύνονται στους πρόσφυγες αλλά μόνον στις Αρχές.
Ενώ οι οικογένειες από Συρία κυρίως και από Ιράν εισέρχονται στο ξενοδοχείο οι δημότες αξιώνουν από την Αστυνομία εξηγήσεις. Ισχυρίζονται, με πρώτον τον Αντιδήμαρχο Σπάρτης κ. Καπονικολό ότι η Πολιτεία σκόπιμα αιφνιδίασε τους πολίτες για να μην υπάρξουν επεισόδια. Η Αστυνομία κρατά τους εξοργισμένους πολίτες σε απόσταση.
Την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης. Εκατοντάδες πολίτες συρρέουν στην αίθουσα συνεδριάσεων και απαιτούν από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση. Εν μέσω αποδοκιμασιών, τεκμηριωμένων θέσεων, πολιτικών ακροβασιών αλλά και σαφών αυτοδιοικητικών θέσεων τελικά υπερψηφίζεται κατά πλειοψηφία Ψήφισμα απολύτως «λακωνικό» σύμφωνα με το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης διαφωνεί με την εγκατάσταση Προσφύγων ή Μεταναστών στον Δήμο Σπάρτης.
Ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Δούκας αναγκάστηκε να διακόψει την τοποθέτησή του όταν στην πρόταση να φοιτήσουν τα παιδιά των προσφύγων στα Σχολεία της Σπάρτης αποδοκιμάστηκε.

Από την πλευρά των πολιτών εκπρόσωποι της Επιτροπής Διαμαρτυρίας, Δικτύων, Συλλόγων και απλοί πολίτες έθεσαν θέματα που υποχρεώνουν την Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να απαντήσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα πήρε διαστάσεις με αναφορές σε κεντρικά ΜΜΕ ενώ η ανάφλεξη των πολιτών οφείλεται στην χλιαρή στάση του Δήμου και στον αιφνιδιασμό τους από την Πολιτεία.

Οι απόψεις που ακούστηκαν είχαν να κάνουν με:
• Πολιτικές και Νομικές ευθύνες του Δήμου για ότι συμβεί από την διαβίωση Προσφύγων - Μεταναστών στη Σπάρτη.
• Σαφή θέση του Δημοτικού Συμβουλίου.
• Άρνηση υποδοχής άλλων Προσφύγων στον Δήμο Σπάρτης.
• Απέλαση αυτών που ήδη έχουν εγκατασταθεί.
• Υποδοχή, συνεργασία και ενσωμάτωσή τους.
• Προσφορά Παιδείας στα παιδιά των μεταναστών.
• Ψήφισμα άρνησης εγκατάστασης μεταναστών.
• Ψήφισμα καταδίκης των Συνθηκών του Δουβλίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη Σπάρτη θα έρθουν σύντομα ακόμα 120 πρόσφυγες – μετανάστες οι οποίοι θα εγκατασταθούν στην πόλη. Ακόμα 540 πρόσφυγες θα εγκατασταθούν σε άλλες περιοχές της Λακωνίας.

Σε αυτούς παρέχεται, τουλάχιστον, διαμονή, διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αστυνομική προστασία. Ο χρόνος διαμονής τους είναι τουλάχιστον έξι μήνες με ενδεχόμενο σιωπηρής παράτασης της σύμβασης για άλλους έξι μήνες αν παραστεί ανάγκη.