Εγκαλεί και τον δημοσιογράφο διαδικτυακής εκπομπής…

ΒΑΤΙΚΑ. Η κ. Καλλιόπη Λιβανού, Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική, τέως Γ.Γ. του Συλλόγου "ΑΡΤΕΜΙΣ" - Περιβαλλοντικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασίας /Χερσονήσου Μαλέα, με επιστολή της απαντά στην διαδικτυακή συνέντευξη της Βικτωρίας Αλεξανδράτου, εκπροσώπου της εταιρείας WRE EΛΛΑΣ που έχει εγκαταστήσει και θα λειτουργήσει αιολικό πα΄ρκο στα Κουλέντια Δήμου Μονεμβάσιας.

Η απάντηση έχει ως εξής:

«Απάντηση στα Καταγγελόμενα από την κ. Βικτωρία Αλεξανδράτου

Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη που έδωσε στις 13 του Νοέμβρη η κ. Βικτώρια Αλεξανδράτου, πρώην Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας αιολικών WRE EΛΛΑΣ, στο web tv του Notospress.gr και στον δημοσιογράφο κ. Ηλία Μπόνο. Προσωπικά, ως άμεσα θιγόμενη από την κ. Αλεξανδράτου, αλλά και διωκόμενη νομικώς από τη συγκεκριμένη εταιρεία, έχω να σημειώσω τα εξής:

Ιστορικό

Η εταιρεία της κ. Αλεξανδράτου έχει εγκαταστήσει το αιολικό "πάρκο" με τις 6 ανεμογεννήτριες στα Κουλέντια (Ελληνικό) του Δήμου Μονεμβασίας, επί του οποίου οι αντιδράσεις του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας ξεκινούν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και κορυφώθηκαν πέρυσι τον Σεπτέμβρη. Κι αυτό διότι πρόκειται για το πρώτο αιολικό "πάρκο" (ελπίζουμε και το τελευταίο) που εγκαθίσταται στην προτεινόμενη ως "Περιφερειακό Πάρκο" και "Τοπίο Διεθνούς Αξίας " Χερσόνησο του Μαλέα. Δηλαδή, στον "δικό μας" τόπο, στα διοικητικά όρια των τέως Δήμων Βοιών και Μονεμβασίας.

...Αυτό το υπογραμμίζω ως απάντηση στην απορία της κ. Αλεξανδράτου, αλλά και του δημοσιογράφου κ. Ηλία Μπόνου, γιατί τόσες αντιδράσεις για το συγκεκριμένο αιολικό "πάρκο" και όχι για εκείνα που έχουν εγκατασταθεί στον υπόλοιπο Δήμο Μονεμβασίας (στα διοικητικά όρια των τέως δήμων Ζάρακα και Μολάων).

...Είναι δε αυταπόδεικτο ότι η αειφόρος ανάπτυξη της Χερσονήσου του Μαλέα θα επιτευχθεί άμεσα με τον χαρακτηρισμό της ως "Τοπίο Διεθνούς Αξίας". Κάτι που μάλλον δεν θα συμβεί εάν "σουβλιστεί" με ανεμογεννήτριες (περίπου 250 προβλέπονται μόνον στα διοικητικά όρια του τέως Δήμου Βοιών, βάσει του ισχύοντος Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ). Μπροστά στην Ανάπτυξη που ο τόπος μας μπορεί να έχει ως "Τοπίο Διεθνούς Αξίας", με τη Μονεμβάσια να χαρακτηρίζεται παράλληλα ως "Παγκόσμιο Πολιτιστικό Μνημείο της UNESCO", κάποιες δωρεές π.χ. στην Πυροσβεστική από τις όποιες εταιρείες αιολικών ή κάποια αμφίβολα "ανταποδοτικά οφέλη", μόνον ως "χάντρες προς ιθαγενείς" μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ας δούμε, άλλωστε, τη γειτονική μας Μεσσηνία, που εξελίσσεται σε σημαντικό παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Δεν βλέπουμε καμία κινητικότητα στο θέμα της εγκατάστασης αιολικών. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Στην ιστορία μας και πάλι: απέναντι στις απολύτως νόμιμες αντιδράσεις για το αιολικό στα Κουλέντια (προσφυγές στο ΣτΕ από τον νυν Δήμο Μονεμβασίας και από 92 κατοίκους των Κουλεντίων και της ευρύτερης περιοχής, ενημερωτικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, απολύτως έννομα αιτήματα προς τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες για έλεγχο της νομιμότητας των έργων), η εταιρεία WRE ΕΛΛΑΣ απάντησε με "κανονιοβολισμό" μηνύσεων και αγωγών , σε βαθμό που φλερτάρει πλέον "επικίνδυνα" με τα όρια της δικομανίας...

Έτσι, έχουμε και λέμε: αγωγές και μηνύσεις προς σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασίας, προς κάμποσα φυσικά πρόσωπα (...σε κάποια απ' αυτά διπλή φορά!) και προς δύο συλλόγους και φορείς. Από το στόχαστρο της εταιρείας δεν γλύτωσαν και δύο Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Fly fm και "Μουσικός Παλμός"), τα οποία διέπραξαν το "κακούργημα" του να δώσουν "βήμα" στους πολίτες που εξέφρασαν την άποψή τους με απολύτως νόμιμο και κόσμιο τρόπο.

Το Πρόστιμο των 5.500€ της Περιφέρειας στην Εταιρεία WRE EΛΛΑΣ

Κατά τη διαδικτυακή της συνέντευξη στο Notospress.gr η κ. Αλεξανδράτου επαναλαμβάνει μονότονα ότι έπεσε "θύμα εκβιασμών", ότι μια "ομάδα" ατόμων "κοροϊδεύει την τοπική κοινωνία" (που, μάλλον υπονοεί ότι αποτελείται από ηλιθίους...) προς ίδιον όφελος και ότι αυτή η "ομάδα" εμποδίζει τον τόπο από το να προσποριστεί τα σημαντικά οικονομικά οφέλη από την εγκατάσταση των αιολικών" (!).

Αυτό που τεχνηέντως μας απέκρυψε, όμως, η κ. Αλεξανδράτου είναι ότι παρ' όλες τις μηνύσεις και τις αγωγές προς "ό,τι κινείται σε γη και αέρα" στον Δήμο Μονεμβασίας (απορήσαμε πώς γλύτωσε το άγαλμα του Ναυτικού στην παραλία της Νεάπολης!) η μόνη ποινή που έχει επί του παρόντος επιβληθεί είναι προς την ίδια την εταιρεία WRE EΛΛΑΣ. Και πρόκειται για διοικητικό πρόστιμο του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, που επέβαλε στην εταιρεία να πληρώσει το ποσό των 5.500 ευρώ, για παραβίαση του ν.1650/1986 περί Προστασίας του Περιβάλλοντος (αριθ.πρωτ.47761/8730/4.3.2019), επειδή διέπραξε τα εξής αδικήματα:

α) Η εταιρεία ουδέποτε προσκόμισε τις εγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες του έργου, όπως της ζητήθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (500 ευρώ). Γιατί άραγε;

β) Η εταιρεία παρανόμως άνοιξε νέους δρόμους για το αιολικό στα Κουλέντια, ενώ είχε δικαίωμα μόνον να βελτιώσει υφιστάμενους δρόμους πρόσβασης (5.000 ευρώ). Γεγονός που σίγουρα δεν αποδεικνύει σεβασμό προς τους νόμους και το Περιβάλλον.

Ήδη, λοιπόν, η εταιρεία WRE EΛΛΑΣ έχει κριθεί από την ελληνική Διοίκηση ότι παρανόμησε.

Απλές απαντήσεις στις περίφημες Αποκαλύψεις "Βόμβα" της κ. Αλεξανδράτου

1) Όσον αφορά τους δήθεν "εκβιασμούς: στη σχετική συνέντευξη η κ. Βικτώρια Αλεξανδράτου δεν καταθέτει καμία απόδειξη ότι όντως η εταιρεία WRE ΕΛΛΑΣ υπέστη όσα κατήγγειλε. Αλλά ούτε στη σχετική δικογραφία καταθέτει το ελάχιστο αποδεικτικό στοιχείο. Το μόνο που κατατίθεται και στις δύο περιπτώσεις (συνέντευξη - δικογραφία) είναι η προσωπική της "μαρτυρία", κάτι που δεν συμβάλλει, βεβαίως, στην αξιοπιστία του εν λόγω ισχυρισμού.

2) Όσον αφορά τον Σύλλογο "ΑΡΤΕΜΙΣ" που δέχεται επίμονα και εμμονικά τα "πυρά" της κ. Αλεξανδράτου, ουδέποτε έχει καταθέσει κάποια προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον της εγκατάστασης του αιολικού "πάρκου" της εταιρείας WRE EΛΛΑΣ! Προσφυγές στο ΣτΕ κατέθεσαν ο Δήμος Μονεμβασίας και 92 κάτοικοι των Κουλεντίων και της ευρύτερης περιοχής. Κάτι που, βεβαίως, είναι απολύτως νόμιμο.

3) Ο Σύλλογος "ΑΡΤΕΜΙΣ" - Περιβαλλοντικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασίας /Χερσονήσου Μαλέα, ως γνωστόν, κατέθεσε δυο προσφυγές στο ΣτΕ εναντίον των σχεδιασμών για εγκατάσταση δικτύου πυλώνων ΥΤ μήκους 28 χλμ στον Δήμο Μονεμβασίας, στο πλαίσιο της ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου. Καμία σχέση με το αιολικό της κ. Αλεξανδράτου.

4) Όσον αφορά την αναφορά από την κ. Αλεξανδράτου στο όνομά μου κατά τους ισχυρισμούς της ότι τα άτομα που συγκροτούν τον Σύλλογο "ΑΡΤΕΜΙΣ" "πάνε από σπίτι σε σπίτι και μαζεύουν χρήματα, που είναι αφορολόγητα, για τις προσφυγές τους", (με τη σαφή υπόνοια ότι μάλλον... τα βάζουν στην τσέπη τους): να πληροφορήσω πάντα ενδιαφερόμενον και, βεβαίως, την κ. Αλεξανδράτου, ότι ο Σύλλογος "ΑΡΤΕΜΙΣ", του οποίου είχα την τιμή να διατελέσω Γ.Γραμματέας από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2019, είναι νόμιμο Σωματείο, διαθέτει ΑΦΜ, καταθέτει φορολογική ενημερότητα και, βεβαίως, δίδει και λαμβάνει αποδείξεις. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι για τη συκοφαντική δυσφήμιση στο πρόσωπό μου μέσω των συγκεκριμένων προσβλητικών αναφορών της κ. Βικτώριας Αλεξανδράτου στο Notospress.gr. θα επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

5) Όσον αφορά τον ισχυρισμό της κ. Αλεξανδράτου ότι μία "ομάδα" ατόμων ξεσηκώνει τον κόσμο εναντίον του αιολικού "πάρκου" της εταιρείας WRE EΛΛΑΣ, θα πρέπει να την πληροφορήσουμε ότι στους τέως Δήμους Βοιών και Μονεμβασίας ο αγώνας εναντίον της εγκατάστασης αιολικών (όχι μόνον της εταιρείας της, βεβαίως) είναι περίπου 30ετής (προϋπήρχε, δηλαδή, της παρουσίας της εταιρείας WRE ΕΛΛΑΣ στην περιοχή). Ο αγώνας αυτός, επίσης, στηρίζεται από αποφάσεις του Δήμου, των Δημοτικών Ενοτήτων, των Τοπικών Συμβουλίων, των Συλλόγων και φορέων της περιοχής (μεταξύ τους και της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας), αλλά και από περίπου 5.000 υπογραφές. Επίσης, στηρίζεται και από τους υπό τελική έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό Βοιών και Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Πελοποννήσου, που ορίζουν τη Χερσόνησο του Μαλέα ως περιοχή Απολύτου Προστασίας, Περιφερειακό Πάρκο και Τοπίο Διεθνούς Αξίας. Κάτι που, μάλλον, δεν συνάδει με την εγκατάσταση αιολικών.

6) Όσον αφορά τον ισχυρισμό της κ. Αλεξανδράτου ότι η υπόθεση του αιολικού στα Κουλέντια έχει τελεσιδικήσει αμετακλήτως εφόσον απεφάνθη το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας (ΣτΕ) υπέρ της εταιρείας WRE ΕΛΛΑΣ, θα πρότεινα να περιμένουμε και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

7) Σχετικά με τους ισχυρισμούς της κ. Αλεξανδράτου (με τους οποίους συμφώνησε και ο δημοσιογράφος κ. Ηλίας Μπόνος) ότι όσοι αντέδρασαν στην εγκατάσταση του αιολικού της εταιρείας WRE EΛΛΑΣ περίπου "τερατολογούν", λέγοντας ότι "οι ανεμογεννήτριες σταματούν τις βροχές", ή... "θα φύγουν τ' αστέρια": ζητώ από την κ. Αλεξανδράτου αλλά και τον κ. Μπόνο να προσκομίσουν έστω ΜΙΑ ανακοίνωση του Δήμου Μονεμβασίας, συλλόγου ή φορέα της περιοχής, ή έστω ΜΙΑ ανάρτηση στα social media κάποιου εκ των διωκομένων από την κ. Αλεξανδράτου και την εταιρεία WRE EΛΛΑΣ, που να αναφέρει παρόμοιες γελοιότητες.

...Εάν δεν το πράξουν, το αδίκημα της "διασποράς ψευδών ειδήσεων" που επικαλείται η κ. Αλεξανδράτου αφορά όχι εμάς, αλλά την ίδια και, δυστυχώς, και τον δημοσιογράφο.

Επιμύθιον

Εν κατακλείδι: είναι σαφές ότι οι συκοφαντίες της κ. Βικτώριας Αλεξανδράτου και ο "κανονιοβολισμός" μηνύσεων και αγωγών προς τον Δήμο Μονεμβασίας, προς ΜΜΕ και προς πολίτες, έχουν ως μόνο στόχο τον εκφοβισμό των διωκομένων και της Τοπικής Κοινωνίας, προκειμένου να μην εκφράζουν την άποψή τους και να μην ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους για την υπεράσπιση του τόπου τους και της ζωής τους, όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται. Γιατί, άραγε, τέτοιος φόβος απέναντι στη Δημοκρατία;

Ενημερωτικά να αναφέρω κλείνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει από το 2014 διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της χώρας μας όσον αφορά τη χωροθέτηση των αιολικών, καθώς το ισχύον Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ έχει κριθεί ότι παραβιάζει τους κοινοτικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Αναμένουμε ένα αυστηρότερο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, με περισσότερο σεβασμό στο Περιβάλλον και τις Τοπικές Κοινωνίες, που αντιδρούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, από τα Άγραφα και την Κρήτη, έως την Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου, τα Βάτικα, τη Μονεμβάσια και τη Μάνη. Τους λόγους πολύ ευχαρίστως να τους αναπτύξουμε αναλυτικά σε οποιονδήποτε δημόσιο διάλογο»

Από τη Σύνταξη

Υπαινιγμοί λεκτικοί, νοηματικοί και ανόητοι σχετικά με την εγκυρότητα, την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα τόσο του δημοσιογράφου Ηλία Μπόνου όσο και του notospress.gr, όσο έντονα και απ΄ όπου και αν διαδίδονται, εν προκειμένω με την υπογραφή της κ. Λιβανού, όχι μόνον δεν έχουν αποτέλεσμα αλλά καταδεικνύουν προθέσεις και αντιλήψεις που θα κριθούν δεόντως.

Το notospress.gr ήταν, είναι και θα είναι – με διαφορά – το ΜΜΕ που δίνει βήμα σε ανθρώπους με άποψη, θέση και ελεύθερη βούληση, απ’ όπου και αν προέρχονται, όσο και αν ενοχλούν, ότι και αν θέλουν να προασπίσουν, αρκεί αυτά να μην βλάπτουν το συμφέρον του τόπου, την προοπτική της κοινωνίας και να μην προσβάλουν την κοινή λογική.