ΓΥΘΕΙΟ. Η καταδικαστική απόφαση της περασμένης εβδομάδας ήρθε να δικαιώσει τους αγώνες των κατοίκων της παραλίας Σολοτερίου στην περιοχή Κοκκάλα της Ανατολικής Μάνης. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Γυθείου επέβαλε ομόφωνα ποινές είκοσι ενός μηνών, στον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Π. Ανδρεάκο, στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Γ. Λυροφώνη και στον εργολάβο κ. Μ. Καρυδόγιαννη για την αλλοίωση της παραλίας Σολοτερίου. Το notospress.gr επικοινώνησε και με τις δύο πλευρές της δικαστικής διαμάχης για να μπορέσει να παρουσιάσει αντικειμενικά τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή την καταδίκη. Δυστυχώς από την πλευρά των αιρετών η κυρία Λυροφώνη αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικά με την υπόθεση και στάθηκε αδύνατο να βρούμε τον κύριο Ανδρεάκο λόγω πολυήμερης απουσίας του. Από την πλευρά των πολιτών μιλήσαμε με την κ. Ελένη Κούβαρη, η οποία μας έδωσε στοιχεία για το τι ακριβώς έχει συμβεί σε αυτή τη μανιάτικη παραλία.

«Στις 7 και 8 Ιουνίου του 2016 μπήκαν φορτηγά και μία μπουλντόζα και φόρτωσαν 4 φορτηγά βότσαλα από την παραλία Σολοτερίου της Κοκάλας, τα οποία τα πήρανε και δεν ξέρουμε τι έγιναν. Εν συνεχεία μπήκε ένα πολύ μεγάλο μηχάνημα σπαστήρας και όσα βότσαλα είχαν μείνει τα άλεσε. Μετά μπήκε οδοστρωτήρας στην παραλία και τα πάτησε και ισοπέδωσε την παραλία» λέει η κυρία Κούβαρη.
Στις 9 του Ιούνη του 2016 ο Μιχάλης Καλογερόγιαννης καταθέτει μήνυση για τις εργασίες και η αστυνομία πραγματοποιεί αυτοψία στην παραλία. Δυο μέρες μετά στις 11 του Ιούνη φορτηγά ρίχνουν άμμο και μετατρέπουν την παραλία σε αμμουδιά. Ακολουθούν καταγγελίες των κατοίκων προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργήσουν έλεγχο.

«Απευθυνθήκαμε στην κτηματική υπηρεσία του δημοσίου, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο Λιμεναρχείο και στον Εισαγγελέα», μας εξηγεί η κυρία Κούβαρη. «Αυτή την καταγγελία μας λοιπόν την έλεγξαν οι υπηρεσίες και επέβαλαν πρόστιμα στο Δήμο. Έγιναν αυτοψίες από τις υπηρεσίες. Μια αυτοψία έκανε ο Λιμενάρχης ο κύριος Ρένεσης, ο οποίος διαπίστωσε όλα αυτά που λέγαμε και τα περιγράφει στην αυτοψία του. Το λιμεναρχείο επέβαλε πρόστιμο 18.200 ευρώ στο Δήμο».

Η συνέχεια έρχεται από την Περιφέρεια που επιβάλει πρόστιμό 1.000 ευρώ στο Δήμο Ανατολικής Μάνης. Τα πρόστιμα πληρώνονται με αναμόρφωση του προϋπολογισμού που εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο και τα χρήματα φαίνεται να εξοικονομούνται από το νηπιαγωγείο της Αρεόπολης. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι οι εργασίες στην παραλία κόστισαν στο Δήμο 24.600 ευρώ.

Κατά την απολογία του ο Δήμαρχος κ. Ανδρεάκος υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις εργασίες στην παραλία την ίδια ώρα που είχαν αναρτηθεί στο Διαύγεια και η απόφαση Δημάρχου αλλά και της Οικονομικής Επιτροπής που ενέκρινε την πληρωμή του εργολάβου. Στο φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα εν λόγω έγγραφα.

Στην ερώτησή μας αν το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε για τις εργασίες στο Σολοτέρι η κυρία Κούβαρη απαντά. «Όχι δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο, έγινε με απόφαση Δημάρχου και απευθείας ανάθεση στον εργολάβο τον κύριο Καρυδόγιαννη. Ο κύριος Δήμαρχος υπογράφει την απόφαση της οικονομικής επιτροπής για την εργασία που εγκρίνει τη μελέτη, που περιγράφει το έργο και επίσης η κυρία Λυροφώνη υπογράφει τη σύμβαση με τον εργολάβο και τα τιμολόγια είσπραξης που τα εισέπραξε ο εργολάβος τρεις μέρες μετά την καταστροφή της παραλίας.»

Ο λόγος που η Δημοτική αρχή πήρε την απόφαση να μετατρέψει μια από τις δύο παραλίες της Κοκκάλας σε αμμουδιά και να απομακρύνει τις λαλούδες, τα άσπρα μεγάλα βότσαλα που είναι χαρακτηριστικές του Μανιάτικου τοπίου δεν είναι γνωστός. Με βάση δημοσιεύματα και συζητήσεις που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η επέμβαση στην παραλία έγινε για να προσελκύσει το τουριστικό ενδιαφέρον και για να μπορεί να γίνει η παραλία «οργανωμένη».

Σίγουρο είναι ότι η παραλία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει την αρχική της κατάσταση, αλλά με αυτή την δικαστική απόφαση δεν θα γίνουν οι ίδιες εργασίες στις άλλες παραλίες που προβλέπει η απόφαση του κυρίου Ανδρεάκου. Επίσης σίγουρο είναι ότι οι δημότες του Δήμου Ανατολικής Μάνης έχουν χρεωθεί ένα έργο που κόστισε 24.600 ευρώ, δύο πρόστιμα για το ίδιο έργο 18.200 ευρώ και 1.000 ευρώ και δικαστικά έξοδα. Χρήματα που εξοικονομήθηκαν από άλλα έργα της περιοχής. Τέλος σίγουρο είναι ότι η δικαστική διαμάχη για το εν λόγω έργο έχει και συνέχεια μετά την έφεση που κατατέθηκε και την τελεσίδικη απόφαση που εκκρεμεί.