Στη Βουλή η παράκαμψη Σκάλας – Βλαχιώτη και οι πλημμύρες από τον Βορβά! (video)

Ερώτηση του βουλευτή Αραχωβίτη31-10-2019 10:25   

ΣΚΑΛΑ. Με ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης φέρνει στο προσκήνιο το καυτό θέμα της Παράκαμψης των οικισμών Σκάλας και Βλαχιώτη, μέσω της νέας γέφυρας Ευρώτα όπως και το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων στο Βορβά.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής με την απόφαση του πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζη, η οποία έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ/Β/Φ4/οικ.4852 από 18.6.2018 και ΑΔΑ: ΨΨΨ465ΧΘΞ-ΦΛΟ, ανατέθηκε στην Κ/Ξ «ΜΟΡΕΑΣ» η εκπόνηση των προκαταρκτικών μελετών για την παράκαμψη των οικισμών Σκάλας και Βλαχιώτη του Νομού Λακωνίας.

Το Έργο είναι στα πλαίσια της Σύμβασης Παραχώρησης «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη».

Συγκεκριμένα, ο τότε Υπουργός αποφάσισε την εκπόνηση των προκαταρκτικών Μελετών από την Κ/Ξ «ΜΟΡΕΑΣ» προς το Ελληνικό Δημόσιο, με σκοπό δωρεάς και χωρίς αντάλλαγμα, προκειμένου αυτές να χρησιμοποιηθούν για τη δημοπράτηση, ως Δημοσίων έργων, της παράκαμψης των οικισμών Σκάλας και Βλαχιώτη της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και της κατασκευής νέας Γέφυρας στον ποταμό Ευρώτα στη συγκεκριμένη περιοχή. Με την ίδια απόφαση ορίζεται επίσης ως Προϊσταμένη Αρχή η ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ και Διευθύνουσα Υπηρεσία το Τμήμα Β’.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι επειδή το εν λόγω έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη όλης της Νοτιοανατολικής Λακωνίας η οποία είναι τόσο παραγωγική σε πορτοκάλια, κηπευτικά, ελαιόλαδο και ελιές όσο και τουριστική,

επειδή ο οδικός σχεδιασμός που προέβλεπε τη διέλευση των Εθνικών οδών μέσα από κατοικημένες περιοχές ήταν πρακτική περασμένων δεκαετιών,

επιεδή η υφιστάμενη Γέφυρα του ποταμού Ευρώτα στην περιοχή της Σκάλας είναι κατασκευής του 1886 και πλέον καθίσταται επικίνδυνη για την διέλευση μεγάλων φορτίων, επειδή ο παρακείμενος χείμαρρος του Βορβά έχει δώσει πολλές φορές πλημμυρικά φαινόμενα και χρειάζεται αντιπλημμυρικά έργα στα ανάντη και επειδή έχουν παρέλθει πλέον των 16 μηνών από την ημερομηνία ανάθεσης, θα πρέπει να απαντηθούν από τον υπουργό τα ερωτήματα:

  • Ποια είναι η εξέλιξη των προκαταρκτικών μελετών που έχουν ανατεθεί στην Κ/Ξ «ΜΟΡΕΑΣ»;
  • Ποιο είναι το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης αυτών;
  • Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του έργου της κατασκευής της παράκαμψης και πότε θα ξεκινήσουν;

Αξίζει να θυμηθούμε τι είχε δηλώσει στο notospress.gr για το θέμα πριν απο 2 μήνες ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ