ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Η Καπνοβιομηχανία Καρέλια είναι αυτό που λέμε πρότυπο ελληνικής επιχείρησης που κατόρθωσε όχι μονο να επιβιώσει ένα μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά και να ενδυναμωθεί. Η εταιρία που διοικείται σήμερα από την τέταρτη γενιά επιχειρηματιών αύξησε τα έσοδα και το προσωπικό της τα χρόνια της κρίσης την ώρα που άλλες επιχειρήσεις έβαζαν λουκέτο. Το 2014 στην εποχή της βαθιάς κρίσης η εταιρεία σημειώνει κέρδη και μοιράζει 2,5 εκατομμύρια ευρώ ως μπόνους στους εργαζόμενους. Παράλληλα η καπνοβιομηχανία πραγματοποιεί δωρεές σε Συλλόγους Κηδεμόνων, Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ.λπ.

Σαν κεραυνός λοιπόν έρχεται η ανακοίνωση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της Καπνοβιομηχανίας Καλαμάτας που καταγγέλλουν απολύσεις της εταιρίας. Σας παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση του σωματείου:

« Γιατί ?

Η Διοίκηση της Καπνοβιομηχανίας ΚΑΡΕΛΙΑ χτύπησε ξανά και συνεχίζει την πολιτική των απολύσεων δείχνοντας αυτήν τη φορά την πόρτα σε συναδέλφισσα – εργαζόμενη, μόλις λίγες μέρες μετά την τελευταία απόλυση εργαζομένου στην εν λόγω εταιρία.

Και αυτή η απόλυση, όπως και οι προηγούμενες, είναι κατά τη γνώμη μας, κομμάτι της “επιθετικής τακτικής” που ακολουθεί η εταιρία για να εξυπηρετεί το σχεδιασμό της μέσα από μεθόδους που «εξοντώνουν» συναδέλφους χωρίς κανένα λόγο!

Οι απολύσεις αυτές από ό,τι φαίνεται έχουν συγκεκριμένη στόχευση και σκοπιμότητα! Πρόκειται μάλλον για μεθοδευμένη τακτική των στελεχών της εταιρείας, η οποία περιλαμβάνει τα εξής στάδια: ‘’παραδειγματισμός’’, ‘’εκφοβισμός’’, άσκηση υπέρμετρης πίεσης για υπερωριακή απασχόληση και στο τέλος απόλυση χωρίς λόγο και αφορμή!

Σε μια συγκυρία που οι εργαζόμενοι αγωνιούν, συμμερίζονται και αγωνίζονται για τις ανάγκες της παραγωγής της επιχείρησης, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και έχουν υπερβεί προ πολλού τα όρια τους, τέτοιου είδους «τρομοκρατικές» πρακτικές είναι καταδικαστέες. Πρακτικές που έχουν ήδη επισημανθεί και προφορικά και εγγράφως από την τοπική Επιθεώρηση Εργασίας.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Καπνοβιομηχανίας ΚΑΡΕΛΙΑ, καταγγέλλει ως απαράδεκτη και αυθαίρετη την απόλυση της συναδέλφισσας και απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψή της.

Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι δε θα επιτρέψουμε στο μέλλον αυτήν την τακτική…

Το Δ.Σ. του Σωματείου, μαζί με όλους τους συναδέλφους της Καπνοβιομηχανίας ΚΑΡΕΛΙΑ, θα αγωνιστεί με κάθε συνδικαλιστικό και νόμιμο μέσο για την ανάκληση των απολύσεων και των δυο συναδέλφων μας και δεν θα επιτρέψει καμία αυθαίρετη συμπεριφορά εκ μέρους της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων.»