ΒΑΜΒΑΚΟΥ. Με πραγματική πίστη στον εαυτό τους και τον σκοπό τους, εμπιστοσύνη στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και αξιοζήλευτη αγάπη για το χωριό τους, νέοι της Βαμβακούς δημιούργησαν τον φορέα εκείνον που μπορεί ιδανικά να αξιοποιήσει οράματα, πόρους και ενεργούς πολίτες για να γίνει το απίστευτο για την εποχή μας: ένα χωριό, όπως η Βαμβακού, με 8 κατοίκους μέχρι πρότινος, να «ξαναγεννηθεί».
Η προσπάθεια είναι πολύ σοβαρή και εξαιρετικά σημαντική και δεν εξαντλείται σε ένα ή δύο δημοσιεύματα. Θα έχουμε συχνές αναφορές μιας και η αναβίωση ενός χωριού από την στιγμή που μπαίνουν οι σωστές βάσεις είναι υπόθεση όλων μας.

Η ομάδα νέων δημιουργεί ένα μη κερδοσκοπικό φορέα και ξεκινά την αναβίωση της Βαμβακούς. Γρήγορα η πρότασή τους αξιολογείται και εμπλουτίζεται από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που στηρίζει σε όλα τα επίπεδα όχι μόνον γιατί το χωριό είναι ο τόπος καταγωγής των Νιάρχων αλλά γιατί η πρόταση είναι τεκμηριωμένη.

Το χωριό αποκτά καφέ και εστιατόριο με αναπαλαίωση κεντρικού κτιρίου. Το Σχολείο αναπαλαιώνεται και ταυτόχρονα εκσυχρονίζεται ώστε να μπορεί να φιλοξενεί εκπαιδευτικές δραστηριότητες και προγράμματα απαιτήσεων. Μονοπάτια ποδηλασίας και πεζοπορίας ανοίγουν όπως και παιδική χαρά τελευταίων προδιαγραφών. Ηλεκτρικά ποδήλατα κινούνται… Το χωριό ανασαίνει. Οι κάτοικοι γίνονται 12 αφού ήδη οι νέοι της ομάδας αποτελούν μόνιμους κατοίκους του χωριού.

Ένα σχέδιο βγαλμένο από τον πόθο, την παράδοση, την προσδοκία και την σύγχρονη αντίληψη υλοποιείται ήδη.
Η Βαμβακού καλεί κοντά της ανθρώπους για κάθε εργασία που αναπτύσσεται ή μπορεί να αναπτυχθεί εκεί. Καλεί κοντά της όχι ευκαιριακά και συμπτωματικά αλλά πιστά και προσεκτικά.
Στόχος είναι το χωριό να ξαναζωντανέψει, να γίνει πάλι κύτταρο ζωής, πολιτισμού, εκπαίδευσης και προόδου όπως ήταν προπολεμικά. Νέα ζωή… με τα πόδια στην Βαμβακού και την ματιά ψηλά και μακριά.
Ισως αυτή τη στιγμή είναι η κρισιμότερη φάση που να καταννοήσουν το προσκλητήριο, να αντιληφθούν τις συνθήκες και να ανταποκριθούν στις ανάγκες οι κατάλληλοι άνθρωποι.
Η ενημέρωση δεν μπορεί να γίνει καλύτερα από κανέναν άλλον παρά μόνον από τους ανθρώπους που είχαν την ιδέα, την υλοποιούν και την εξελίσσουν.

Μια επίσκεψη στην Βαμβακού με προηγούμενη συνεννόηση θα σας βοηθήσει πολύ περισσότερο.

Προ ημερών εκπρόσωποι ΜΜΕ της Λακωνίας ήταν προσκεκλημένοι για ενημέρωση από τα μέλη της Ομάδας Αναβίωσης της Βαμβακούς.

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα εκδηλώσεων

info@vamvakourevival.org

#vamvakourevival

www.vamvakourevival.org