Οι Έμποροι, οι Επαγγελματίες Πελοποννήσου κι Ελλάδος στο πλευρό της Σπάρτης για τη Νοσηλευτική

Προσοχή! Να εξασφαλίσουμε όλες τις προϋποθέσεις για τη άψογη λειτουργία της Νοσηλευτικής…01-08-2019 09:06   

ΓΣΕΒΕΕ και ΟΕΕΣΠ σύμμαχοι της Σπάρτης!

ΛΑΚΩΝΙΑ. Πιάνουν τόπο οι ενέργειες, η κινητοποίηση και οι εξαιρετικές δημόσιες σχέσεις των Σ. Ροϊνού και Π. Φλώρου, προέδρων της ΟΕΒΕΛ και του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, αντίστοιχα. Με γνώμονα ότι το αίτημα των Λακώνων για «επιστορφή» της Νοσηλευτικής Σχολής είναι δίκαιο, μπαίνουν στον χορό της επανδιεκδίκησης δύο απο τους σημαντικότερους φορείς της Αγοράς και της Οικονομίας. H Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ). Τεκμηριώνουν, απο την πλευρά τους, το δίκαιο του αιτήματος αφού ως γνωστόν οι δύο φορείς εκφράζουν το κοινό φρόνημα και μεταφέρουν το κοινό αίτημα όλων των μελών τους ανα την Πελοπόννησο και ανα την Ελλάδα. Με τους δύο αυτούς ισχυρούς συμμάχους φαίνεται ότι η Σπάρτη θα βάλει στο τραπέζι το θέμα της επαναφοράς της Νοσηλευτικής Σχολής στη Σπάρτη με δύο βασικά διαπραγματευτικά χαρτιά: Τη δημιουργία σύγχρονου Νοσοκομείου στην πόλη από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και την αιφνιδιαστική μεταβολή που είχε σαν αποτέλεσμα την ματεφορά της Σχολής.

Τόσο η Συνομοσπονδία όσο και η Ομοσπονδία ζητούν με επιστολές τους κι ψήφισμα από την υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως την δρομολόγηση της «επιστροφής» της Νοσηλευτικής στη Σπάρτη.

Η επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ που υπογράφουν ο πρόεδρος Γιώργος Καββαθάς και ο γ.γ. Γιώργος Κουράσης έχει ως εξής:

«Κυρία Υπουργέ, με αφορμή την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για τη μεταφορά της Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από τη Σπάρτη στην Τρίπολη, η ΓΣΕΒΕΕ ως αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από την Λακωνία (Επιμελητηρίου και τοπικής Ομοσπονδίας ΕΒΕ), θέλει να υπογραμμίσει τη σημασία που ήδη διαδραματίζει για την τοπική οικονομία και κοινωνία αλλά και εκατοντάδες επαγγελματοβιοτέχνες (ΕΒΕ) της Σπάρτης, η Νοσηλευτική Σχολή. Η μετακίνηση της θα προκαλέσει σημαντική απώλεια εισοδήματος για δεκάδες διαφορετικά επαγγέλματα που υποστηρίζουν επί χρόνια τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Επιπλέον, πλήγματα θα δεχθεί και η κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης που τροφοδοτείται από τη Νοσηλευτική Σχολή.

Κυρία Υπουργέ,
Τόσο εσείς προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση οφείλετε να επανεξετάσετε το θέμα υπό το Βάρος δύο σημαντικών εξελίξεων: Πρώτον, της απόφασης του Ιδρύματος Νιάρχου για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στη Σπάρτη. Πρόκειται για εξέλιξη που ακυρώνει το βασικότερο επιχείρημα που επικαλέστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση και κατέληγε πώς το υπάρχον νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες πρακτικής εξάσκησης των φοιτητών και φοιτητριών της. Δεύτερον, της εσπευσμένης όσο και αδικαιολόγητης απόφασης μετακίνησης όλων των φοιτητών, κι όχι μόνο των πρωτοετών (όπως είχε υποσχεθεί η προηγούμενος Υπουργός) στην Τρίπολη, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή όσων σπουδάζουν στο 2°, 3° και 4° έτος. Είναι μια απόφαση που αλλάζει προς το χειρότερο μια ήδη δυσμενή κατάσταση και θα οδηγήσει σε ακαριαίο οικονομικό θάνατο πολλούς επαγγελματίες της Σπάρτης!

Η ΓΣΕΒΕΕ πιστεύει ακράδαντα ότι η συνέχεια της οικονομικής ζωής και τα θετικά παραδείγματα πρέπει να διαφυλάσσονται και να αναπαράγονται κι όχι να ανατρέπονται σε βάρος της εργασίας και του επιπέδου ζωής χιλιάδων πολιτών και επαγγελματιών».


Η επιστολή και το ψήφισμα της ΟΕΕΣΠ που υπογράφουν ο πρόεδρος Γιώργος Βαγενάς και ο γ.γ. Αντώνιος Καλοθέου έχουν ως εξής:

«Ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Βαγενάς και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), θα ήθελαν επί ευκαιρία της ανάληψης των νέων σας καθηκόντων ως Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων να σας γνωστοποιήσουν το ψήφισμα που εξέδωσε η Ομοσπονδία μας την 1η Φεβρουαρίου 2019, σχετικά με τη Νοσηλευτική Σχολή στη Σπάρτη.

Η απόφαση της Επιτροπής «Γαβρόγλου» για μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής στην Τρίπολη βρίσκει την Ομοσπονδία μας αντίθετη, καθώς μια τέτοια απομάκρυνση θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή της περιοχής. Εξάλλου, ύστερα και από την ανακοίνωση του Ιδρύματος Νιάρχου για τη δωρεά δημιουργίας νέου νοσοκομείου στην Σπάρτη, δεν υφίσταται πλέον ο λόγος στον οποίο στηρίχθηκε η εν λόγω μεταφορά.

Επίσης, θα θέλαμε να σταθείτε και να επανεξετάσετε το εξής σημείο: Η μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής στην Τρίπολη, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του τέως Υπουργού κ. Γαβρόγλου θα γινόταν σταδιακά. Στα νέα Μηχανογραφικά Δελτία η Νοσηλευτική θα είχε έδρα την Τρίπολη όπως και έγινε, αλλά οι υπάρχοντες φοιτητές (2ου, 3ου και 4ου έτους) θα αποφοιτούσαν από τη Σπάρτη. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Η μετακίνηση όλων των φοιτητών με απλή απόφαση και όχι με βάση το νόμο, μας γεννά ερωτήματα για την νομιμότητά της και για τις προθέσεις των Πρυτανικών Αρχών. Η επιστροφή των φοιτητών των προηγούμενων ετών στη Νοσηλευτική Σχολή της Σπάρτης είναι επιτακτική ανάγκη για την λακωνική κοινωνία.

Παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας το ψήφισμα της Ομοσπονδίας μας και ευελπιστούμε στην ανάκληση της εν λόγω απόφασης».

Το ψήφισμα

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων & Νοτιοδυτικής Ελλάδος (Ο.Ε.Σ.Π.&ΝΔ.Ε.) κατά την διευρυμένη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 26 & 27 Ιανουαρίου 2019 στην Σπάρτη Λακωνίας συζήτησε, μεταξύ άλλων θεμάτων, για την απόφαση της Επιτροπής «Γαβρόγλου» για απομάκρυνση της Νοσηλευτικής Σχολής και του ΤΕΙ από την Σπάρτη.

Η Ο.Ε.Σ.Π.&ΝΔ.Ε. διαμαρτύρεται για την απόφαση αυτή, καθώς η Σπάρτη έχει ήδη υποστεί μεγάλο πλήγμα από την απομάκρυνση του ΚΕΕΜ ως κέντρου κατάταξης, ενώ η ενδεχόμενη απομάκρυνση της Νοσηλευτικής Σχολής και του ΤΕΙ από την Σπάρτη είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει τραγικά αποτελέσματα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή της περιοχής.

Η Σπάρτη πληροί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και διαθέτει σύγχρονες και κατάλληλες υποδομές, όχι μόνο για την διατήρηση των υφιστάμενων Σχολών αλλά και για την υποδοχή, εδραίωση και ανάπτυξη περεταίρω Τμημάτων.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:
• Παραμονή της Νοσηλευτικής Σχολής στην Σπάρτη.
• Παραμονή και ενδυνάμωση του ΤΕΙ Σπάρτης.
• Δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση στην προτεινόμενη αναδιάρθρωση των σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Να σημειωθεί ότι με αυτές τις παρεμβάσεις αλλά και εκείνες που προηγήθηκαν και όσες ίσως ακολουθήσουν αυτό που μπορεί να κατορθώσει η Λακωνία και η Σπάρτη είναι το θέμα της επιστροφής της Νοσηλευτικής να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα. Κατά την υπουργό Κεραμέως όμως η μετακίνηση της Νοσηλευτικής Σχολής από την Τρίπολη στη Σπάρτης άμεσα είναι αδύνατη. Εν τω μεταξύ οι πρώτες φωνές αντίδρασης προέρχονται από πολιτικούς της Αρκαδίας που αναρωτιούνται γιατί το αίτημα των Λακώνων επήλθε με την αλλαγή Κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση η διεκδίκηση δεν είναι μια εύκολη και απλή υπόθεση, χρειάζεται συντονισμό, ταύτιση και εγρήγορση όλων των Λακώνων και των συμμάχων τους και κυρίως προαπαιτεί εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων που θα καταστήσουν την Νοσηλευτική στη Σπάρτη μια Σχολή με ολοκληρωμένο και αξιολογημένο πρόγραμμα σπουδών, με υποδομές και με Νοσοκομείο που θα έχει πλήρη ανάπτυξη Κλινικών και θέσεις επιστημονικού προσωπικού.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ