ΣΠΑΡΤΗ. Κλιμάκιο του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) που έχει αναλάβει την εκπόνηση σχεδίου για την αναμόρφωση της Πόλης της Σπάρτης βρέθηκε στη Σπάρτη και είχαν την ευκαιρία τα μέλη του να εκθέσουν τον προβληματισμό και την στοιχεία της πρότασής τους αλλά και να ακούσουν φορείς και πολίτες της πόλης, για το ίδιο θέμα.

Προηγήθηκε συνάντηση με εκπρόσωπο του Δημάρχου Β. Βαλιώτη, συνάντηση με τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και ακολούθησε η ανοικτή συζήτηση με τους πολίτες.

Από όσα εν συντομία αναπτύχθηκαν προέκυψε ότι οι Σπαρτιάτες πρέπει να μάθουμε «να μοιραζόμαστε» την πόλη μας. Πρέπει σε αυτήν να βρεθούμε και να συζητήσουμε. Αφού λοιπόν μελετήσουμε τα στοιχεία που αποτελούν το περιβάλλον της πόλης, με την ιστορία στο επίκεντρο, θα πρέπει να σχεδιάσουμε πάντα με δεδομένο ότι η Σπάρτη δεν είναι ένα νησί στη μέση του Ωκεανού αλλά μέρος μιας περιφέρειας με αστικά χαρακτηριστικά. Θα διαχειριστούμε τις συγκρούσεις, θα πείσουμε το ιδιωτικό ότι πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του στο δημόσιο συμφέρον και θα δημιουργήσουμε μια πόλη πάνω στα ίχνη των αρχαίων και στη ρύμη των Βαυαρών αλλά με προοπτική για σύγχρονους πολίτες. Μια «έξυπνη» πόλη που θα σέβεται την ιστορία και θα την αναδεικνύει αλλά θα αξιοποιεί ταυτόχρονα όλα τα σύγχρονα μέσα ανάπτυξης, επικοινωνίας και ενημέρωσης – πληροφόρησης.

Η Σπάρτη έχει ένα διαμορφωμένο αστικό κέντρο αλλά δεν μπορεί να μιλάμε μόνο γι’ αυτό και μόνο γύρω από αυτό. Υπάρχει ένας καμβάς οδών και υποδομών, υπάρχει το φυσικό περιβάλλον πέριξ που πρέπει να ενσωματωθεί και υπάρχουν και μοναδικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν όπως είναι το μικρό μέγεθος της , η μικρή αλλοίωση του ρυμοτομικού σχεδίου της , η αυθεντική ανάπτυξη φυσικών τοπίων πλησίον και φυσικά η ύπαρξη μνημείων και αξιοθέατων μοναδικών.

Είναι χαρακτηριστική, ίσως και καταλυτική, η φράση του καθηγητή – συγκοινωνιολόγου κ. Βλαστού, ο οποίος έχοντας νοερά την κάτοψη της πόλης μπροστά του και ενώπιον δεκάδων εκπροσώπων αυτής, με μία δίκαιη αλλά αγωνιώδη φράση είπε: «Είστε Σπαρτιάτες γαμώ το! Δεν μπορεί να πνίγεστε σε μια κουταλιά νερό…», για να εξηγήσει ότι «φροντίσαμε» οι Σπαρτιάυες, μέσα σε 150 χρόνια, να δημιουργήσουμε ένα ασφυκτικό κέντρο πόλης χωρίς προοπτική, χωρίς ταυτότητα και χωρίς νόημα… αφού δίνει άνιση χώρο στο αυτοκίνητο και στη κίνηση.

Ο προσκαλών νέος δήμαρχος της Σπάρτης κ. Δούκας αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για όσα οι εκπρόσωποι του ΕΜΠ και πολίτες είπαν τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει δέσμευση σε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές Λακωνίας της Ν.Δ. κ. Δαβάκης και κ. Κρητικός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης κ. Μοιράγιας, ο αντιδήμαρχος κι εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Αργυρόπουλος, ο κ. Στ. Αργειτάκος, ο κ. Θ. Βερούτης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Πάρνων κ. Φλώρος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Π. Φλώρος, δημοσιογράφοι της πόλης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, νεοεκλεγέντες και επανεκελγέντες δημοτικοί σύμβουλοι Σπάρτης και περιφερειακοί σύμβουλοι και πολίτες.