ΣΠΑΡΤΗ. Ποιος έχει άραγε την ευθύνη για την πλήρη απορρύθμιση της Γιορτής Ελιάς που χρόνια τώρα γινόταν στη Σελλασία; Ποιος έχει την ευθύνη για ελλιπή οργάνωση, άκαιρη παρέμβαση και πρόχειρη αντιμετώπιση;

Ο Δήμος Σπάρτης δεν έχει τόσους θεσμούς για να αφήνει στο έλεος της προχειρότητας μια Γιορτή για την οποία δαπανήθηκαν συνολικά τεράστια ποσά και επενδύθηκαν σε αυτήν πολλές προσδοκίες.

Μετά από κάποια χρόνια στασιμότητας και προχειρότητας ο Δήμος Σπάρτης επιχείρησε να αναβαθμίσει την Γιορτή, καθυστερημένα και με έναν εύκολο τρόπο αλλά διόλου κατάλληλο. Στην ουσία μετέφερε την Γιορτή στο κέντρο της Σπάρτης.
Η Σελλασία με το δίκιο της αντιδρά. Η αναβάθμιση έπρεπε να γίνει με τρόπο σοβαρό, μελετημένο, εκεί όπου η Γιορτή αναπτύχθηκε κι εκεί όπου ανήκει.
Ο τραγικός τρόπος με τον οποίο η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει πλείστα θέματα είναι πλέον εκτός από τραγικός και μοιραίος.
Η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αναλάβει πρώιμη πρωτοβουλία για να διασωθεί ο θεσμός.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης «διαπιστώθηκε ότι η προσπάθεια ανανέωσης του θεσμού της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους εκπροσώπους της Σελλασίας οι οποίοι ζήτησαν την διοργάνωση της Γιορτής αποκλειστικά στη Σελλασία». Έτσι από την πλευρά του Δήμου προτείνονται δύο ημερομηνίες, 2-4 Αυγούστου ή 9-11 Αυγούστου.

Όπως φαίνεται η Γιορτή θα έχει μικρή διάρκεια αλλά και σημαντική απορρύθμιση αφού σύμφωνα με την ενημέρωση «η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που την διοργανώνει αδυνατεί να αναλάβει τη συνδιοργάνωση οποιασδήποτε εκδήλωσης στον παρόν χρονικό διάστημα». Το αρχείο των εκθετών βρίσκεται στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής.