ΒΑΜΒΑΚΟΥ. Οι Διάλογοι του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβρη του 2017 και επαναλαμβάνονται κάθε μήνα. Πρόκειται για ένα φορουμ με προσκεκλημένους ομιλητές και συγκεκριμένη θεματική. Οι συναντήσεις των διαλόγων είναι ανοιχτές και δωρεάν για το κοινό. Οι ομάδα του ΙΣΝ που εργάζεται και οργανώνει τους διαλόγους τους τοποθετεί κάθε μήνα σε διαφορετικά μέρη που ταιριάζουν κάθε φορά στο θέμα του διαλόγου που επιλέγεται. Είναι δηλαδή ένα μια δράση κινητή που τους τελευταίους μήνες έχει φύγει από τα όρια της Αττικής, από όπου ξεκίνησαν και σήμερα ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα.

Τον Ιούλιο οι «διάλογοι» έρχονται στη Βαμβακού της Λακωνίας με αφορμή την Αναβίωση του χωριού. Την μέρα διεξαγωγής του «διαλόγου του ΙΣΝ» στη Βαμβακού θα γίνουν πολλές δράσεις για μεγάλους και παιδιά. Στόχος αυτής της μέρας είναι να φωτιστούν οι άγνωστες πλευρές της Βαμβακούς αλλά και μέσα από τον διάλογο να δοθεί βήμα και να ερευνηθεί το θέμα της αναβίωσης των τόπων καταγωγής μας, της αποκέντρωσης με όχημα τον εκσυγχρονισμό και την τεχνολογία.

Σε αυτό το σημείο σας παραθέτουμε το δελτίου τύπου του ΙΣΝ για τους Διαλόγους και τις δράσεις που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στη Βαμβακού στις 13 Ιουλίου 2019.

«Με αφορμή τους μηνιαίους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ του, αλλά και το έργο της Αναβίωσης της Βαμβακούς, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) σας προσκαλεί, το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019, σε μία ολοήμερη γιορτή στη Βαμβακού Λακωνίας, ένα χωριό χτισμένο στη δυτική πλευρά της ψηλότερης κορυφής του Πάρνωνα, για να συζητήσουμε για την «Επιστροφή στις Ρίζες», για τόπους που οι κάτοικοί τους, στην πάροδο των χρόνων, άφησαν πίσω τους καθώς και για τρόπους αναβίωσης, με σεβασμό στις παραδόσεις αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα και το αύριο.

Από τις 10:00 έως τις 22:30, θα πραγματοποιηθεί μία σειρά δωρεάν εκδηλώσεων για όλη την οικογένεια, όπως το 1ο Vamvakou Mountain Run, ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος 7 χλμ. και 28 χλμ., περιήγηση στη φύση, πεζοπορία στα μονοπάτια του χωριού, ποδηλασία, δραστηριότητες για τα παιδιά, προβολή ταινίας, οι μηνιαίοι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ, μία συναυλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ η ημέρα θα κλείσει με μία μεγάλη γιορτή, με παραδοσιακή μουσική και γεύσεις.

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ της 13ης Ιουλίου, με θέμα την «Επιστροφή στις Ρίζες», θα ξεκινήσουν στις 17:00 και θα φιλοξενηθούν στην πλατεία της Βαμβακούς, ανοίγοντας το θέμα της αναβίωσης τόπων με όχημα την τεχνολογία, την καινοτομία, την εξωστρέφεια αλλά και τον σεβασμό στον εκάστοτε τόπο και τις παραδόσεις του. Καλεσμένοι ομιλητές θα ανταλλάξουν ιδέες μέσα από την εμπειρία τους μαζί με τους 11 κατοίκους του χωριού για μοντέλα ανάπτυξης και βιωσιμότητας απομακρυσμένων περιοχών, τον ρόλο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της υγείας σε αυτό το ταξίδι.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:

Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος, ΙΣΝ

Ομάδα Αναβίωσης Βαμβακούς: Χάρης Βασιλάκος, Ανάργυρος Βερδήλος, Ελένη Μάμη, Τάσος Μάρκος, Παναγιώτης Σουλιμιώτης

Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Πρόεδρος, ΑΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος

Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Εθνική Λυρική Σκηνή

Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Chief Digital Officer, Δήμος Αθηναίων

Τη συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και με το κοινό θα συντονίσει η δημοσιογράφος, Εκτελεστική Διευθύντρια των ΔΙΑΛΟΓΩΝ, και Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Άννα – Κύνθια Μπουσδούκου. H εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό, με ηλεκτρονική προεγγραφή.»