Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Η επίγνωση της πραγματικής θέσης, η σαφής αντίληψη και κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, η σταθερή στάση και ο ενεργητικός ρόλος του ατόμου στην κοινωνία αποτελούν σημαντικά-καθοριστικά στοιχεία της ύπαρξής του και της πορείας της ζωής του. Ο κατάλληλος προσανατολισμός, η κίνηση και η αναζήτηση προς τη σωστή κατεύθυνση, η διερεύνηση των αιτίων των πράξεων και των συμπεριφορών, η διανοητική προσέγγιση της σκοπιμότητας και της επιδίωξης συγκεκριμένων αποτελεσμάτων αποτελούν ισχυρά κριτήρια αυστηρού και ορθού αυτοπροσδιορισμού.

Η ένταξη στην κοινωνία δεν σημαίνει και τη ντε φάκτο αναγνώριση των δυνατοτήτων, των δεξιοτήτων και των πνευματικών ικανοτήτων που ταυτοποιούν το άτομο, αλλά τη βάση για παραπέρα εξέταση, εμβάθυνση και ορθή πολιτικοποίηση. Η συνεχής αναζήτηση, η αναθεώρηση και η βελτίωση των υφιστάμενων και παγιωμένων αντιλήψεων και πρακτικών απαιτούν καθημερινή και συστηματική προσπάθεια. Παρόλα αυτά δεν είναι πάντοτε εύκολο να αποκαλυφθούν οι εστίες και το παρασκήνιο των δυνάμεων της προπαγανδιστικής πολιτικής κατεύθυνσης.

Η οικονομική και η κοινωνική ελίτ έχοντας το μονοπώλιο της ενημέρωσης, της πληροφόρησης και της καθοδήγησης παρεμβαίνει ενεργά και δραστικά, προτάσσει υποπροϊόντα σκοπιμότητας, κλονίζει την αυτοπεποίθηση, θολώνει και εμποδίζει τις αισθήσεις να αντιληφθούν, να κατανοήσουν και να πλησιάσουν στο κέντρο, στην εστία των αποφάσεων, από όπου εκπορεύονται συνεχείς προπαγανδιστικές παροτρύνσεις και αναγκαστικές μονοδρομήσεις, ενίοτε και απειλητικές, που έχουν συγκεκριμένη στόχευση και επιλεκτική εξυπηρέτηση. Στο δρόμο αυτό της δημαγωγίας και της παραπλάνησης επιστρατεύονται κατά διαστήματα και οι πληρωμένες δημοσκοπήσεις προκειμένου να οδηγήσουν την κοινή γνώμη ακόμη βαθύτερα στη χειραφέτηση και την εξάρτηση.

Η απάντηση στην εξουσιαστική αυτή τάση και πράξη των λίγων είναι η συσπείρωση και η αντίδραση της πλειονότητας της κοινωνίας, με τη δύναμη της θετικής και προσανατολισμένης ψήφου, η οποία σε περιόδους ελευθερίας και δημοκρατίας είναι τεράστια. Το μοναδικό αυτό όπλο στα χέρια της συνειδητοποιημένης και πολιτικοποιημένης κοινωνίας πολλαπλασιάζει την εμβέλειά του και γίνεται πολύ ισχυρό και αποτελεσματικό. Η επιλογή και η στήριξη των προσώπων της δικής σου εικόνας, της δικής σου παράλληλης πορείας, ομοιωμάτων αγωνίας και αγώνα, τα οποία θα είναι η έκφραση και η προέκταση της δικής σου φωνής αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα.

Μερικά ενδεικτικά αποτελέσματα των αμέσως προηγούμενων κοινοβουλευτικών εκλογών, της 20ής/9/2015, φανερώνουν πραγματικά την προτίμηση και την έκφραση της πλουτοκρατίας, αλλά και της εργατικής και υπαλληλικής τάξης, όπως ανάγλυφα παρουσιάζονται σε δήμους της Αττικής, όπου οι ανισότητες είναι μεγάλων διαστάσεων.

Δήμος Κηφισιάς ΣΥΡΙΖΑ 22,09% Ν.Δ. 47,59%
» Φιλοθέης-Ψυχικού » 17,19 » 54,09
» Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης » 22,84 » 44,88 και
» Αγίας Βαρβάρας » 43,84 » 17,11
» Κερατσινίου-Δραπετσώνας » 42,94 » 17,26
» Περιστερίου » 42,22 » 19,20


Η αδιαμφισβήτητη αποτύπωση είναι το απόλυτο μέγεθος της διαφάνειας και της αλήθειας. Είναι πια φανερό ποιοι συμπορεύονται με την οικονομική ολιγαρχία. Βρίσκεσαι πιο κοντά στους κατοίκους της Φιλοθέης και του Ψυχικού ή της Αγίας Βαρβάρας και του Περιστερίου; Με ποιούς έχεις κοινούς στόχους, επιδιώξεις και συμφέροντα; Όταν όμως η θέση των εργαζομένων, των μισθοσυντήρητων και των μικροσυνταξιούχων ταυτίζεται με αυτή των επώνυμων ή και ανώνυμων κεφαλαιοκρατών, όταν τα χαμόσπιτα και τα διαμερίσματα φυλακές, η ανέχεια και η κατάθλιψη εξισώνονται με τις πολυτελείς βίλες, τους υπηρέτες και τα μαντρόσκυλα ράτσας, τα ατελείωτα πάρτι και τις καταχρήσεις, όταν τα θύματα αγκαλιάζονται με τους θύτες, τότε ο εκτροχιασμός είναι φανερός και κάτι πρέπει να γίνει. Τώρα γνωρίζεις πολύ καλά αυτούς που υπηρετούν, εξυπηρετούν και προωθούν τις στυγνές μορφές χειραγώγησης, καθοδήγησης και εκμετάλλευσης. Η εκτίμηση και η επιλογή είναι δική σου. Μετά μην ωρύεσαι και οδύρεσαι. Η δική σου απόφαση και στήριξη έφερε τις συγκεκριμένες πρακτικές και συμπεριφορές.

Η πολιτική αυτογνωσία, η ατομική παρουσία και υπόσταση αξίζει να είναι θεμελιωμένες σε ανθρώπινες αρχές και αξίες, σταθερές και αναλλοίωτες. Τότε μπορείς να πάρεις σωστή θέση. Να περπατήσεις με αυτούς που ξεκίνησες από την ίδια αφετηρία, με τις ίδιες καταβολές, με τις ίδιες αγωνίες, αλλά και τις ίδιες προσδοκίες. Να αντισταθείς σθεναρά και να αντικρούσεις τις δυνάμεις της παραπληροφόρησης, της παραπλάνησης και του αποπροσανατολισμού. Η υποχρέωση αυτή, σύμφυτη με την ανθρώπινη ιδιότητα και ιδιοσυγκρασία, εκπορεύεται από τα βάθη της ύπαρξης της πραγματικής οντότητας και της ελεύθερης προσωπικότητας. Απορρέει από την απαίτηση για έντιμη και καθαρή παρουσία μακριά από λάσπες, ραδιουργίες και εγκλήματα. Θα είναι μια γροθιά στην καρδιά του συστήματος των κατεστημένων δομών, αλλά και της αστικής αντίληψης και νοοτροπίας που δυστυχώς έχει εγκλωβίσει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Η πνευματική αναζήτηση και καθαρότητα και η γνήσια έκφραση της πραγματικής θέσης και του ορθού προσδιορισμού είναι σημαντικά βήματα προς την ατομική απελευθέρωση.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr