ΣΠΑΡΤΗ. Το εθελοντικό πρόγραμμα, "Αγκαλιάζουμε τα Μνημεία μας στη Σπάρτη", πρωτοβουλία μιας ομάδας φοιτητών του Πανεπιστήμιου Γεϊλ (Yale) θα είναι και φέτος το καλοκαίρι στη Σπάρτη. Το Πανεπιστήμιο Yale - Τμήμα Κλασσικών Σπουδών και Τμήμα Ελληνικών Σπουδών – υιοθετεί την πρωτοβουλία αυτή και από φέτος είναι επίσημο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου. Αυτό είναι πολύ τιμητικό για ολόκληρη την ομάδα μας, γιατί δείχνει την αναγνώριση και επιβράβευση της δουλειάς μας.

Το καλοκαίρι 2019, οι κύριες προγραμματισμένες δράσεις του προγράμματος "Αγκαλιάζουμε τα Μνημεία μας στη Σπάρτη" είναι:
- Πολιτιστικές περιηγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία της Σπάρτης, από την ομάδα φοιτητών του Γεϊλ από τις 3 - 28 Ιουλίου. Οι περιηγήσεις θα γίνονται Τετάρτη-Σάββατο στις 10:00 στους αρχαιολογικούς χώρους και στις 13:00 στο μουσείο.

- Διάλεξη καθηγήτριας Milette Gaifman, του Τμήματος Κλασσικών Σπουδών και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστημίου Yale, στις 13 Ιουλίου, 20:00, στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού.

- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαίο θέατρο της Σπάρτης σε συνεργασία με την Δημόσια Βιβλιοθήκη της Σπάρτης, (Ιούλιος 2019).

- Συζήτηση με ομάδες φοιτητών και νέων επιστημόνων της Σπάρτης με την ομάδα Yale με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά, τις συνέργειες, και την τοπική ανάπτυξη, σε συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ (Ιούλιος 2019).

«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την υποστήριξη και συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, την υποστήριξη του Δήμου Σπάρτης, την συνεργασία με το Σύλλογο ΓΙΤΙΑΔΑ, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης, καθώς και τα μουσεία και τα ξενοδοχεία της πόλης. Το πρόγραμμα αυτό δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την γενναιόδωρη στήριξη του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Yale, του Yale MacMillan Center for International and Area Studies, του Νational Hellenic Society, και του Emanuel και της Marilyn Rouvelas. Ευχαριστούμε τους νέους της Σπάρτης για την εθελοντική υποστήριξη του προγράμματος. Ελπίζουμε να έλθουμε σε επαφή και να συνεργαστούμε με ακόμη περισσότερους νέους και νέες της Σπάρτης για να αγκαλιάσουμε και να ζωντανέψουμε όλοι μαζί τα μνημεία μας στη Σπάρτη και στη Λακωνία. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε την ομορφιά και την ιστορία της Σπάρτης με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι» αναφέρει η Δάφνη Μάρτιν (Ζαφειράκου), Υπεύθυνη της πρωτοβουλίας «Αγκαλιάζουμε τα Μνημεία μας στη Σπάρτη», Yale University, B.A. Κλασσικές Σπουδές, Β.Α. Ιστορία της Τέχνης,Υπότροφος Mellon, Cambridge University.