ΛΑΚΩΝΙΑ. Με 10 Γαλάζιες σημαίες, προορισμούς όπως το Λιμένι, η Ελαφόνησος και η Μονεμβάσια η Λακωνία μπορεί να αποτελέσει κορυφαίο προορισμό τόσο για ξένους όσο και για Έλληνες επισκέπτες. Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά, σπήλαια, κάστρα και γραφικά χωριά, η εκλεκτή κουζίνα και η μείωση των αποστάσεων συμβάλουν. Αρκετά προβλήματα σημειώνονται σε υποδομές, εκπαίδευση προσωπικού, κόστος εθνικού δικτύου κ.λ.π.

Διεθνής διάκριση για τη Μάνη

ΜΑΝΗ. Ως κορυφαίος προορισμός της ελληνικής ενδοχώρας «Greece’s Leading Mainland Destination 2019» διακρίθηκε η Μάνη, κατά την απονομή του ευρωπαϊκού σκέλους των βραβείων «World Travel Awards» που πραγματοποιήθηκε στη Μαδέρα της Πορτογαλίας σε ειδική τελετή γκαλά.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο διακρίθηκαν έξι ξενοδοχεία, τα οποία πλέον φιγουράρουν ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης για το 2019, καθώς και η εταιρία διαχείρισης ξενοδοχείων HotelBrain και η Mideast Travel Worldwide.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις βραβεύσεις της Ελλάδας σε εθνικό επίπεδο, πέρα από την ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου η οποία άφησε πίσω της στην σχετική κατηγορία την Χαλκιδική, το Καρπενήσι, το Μέτσοβο και το Πήλιο, ξεχωρίζει η διάκριση των Κυκλάδων ως κορυφαίου νησιωτικού προορισμού και των Χανίων ως κορυφαίου προορισμού εμπειριών επισκέπτη.

Στο τοπ 10 των ελληνικών προορισμών η Μονεμβασιά

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Τον Απρίλιο του 2019, στην έβδομη και όγδοη θέση των προτιμήσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες εισέρχονται για πρώτη φορά η Καλαμάτα και η Μονεμβασιά, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ) Intelligence.
O διεθνής ανταγωνισμός της Πελοποννήσου είναι κυρίως από τις περιοχές της Μεσογείου, όπως η Τοσκάνη, η Κροατία, η Σλοβενία και η περιοχή της Προβηγκίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες που έχει δημοσιεύσει ο ΙΝΣΕΤΕ η χώρα σημειώνει αύξηση στις αφίξεις και οι επισκέπτες φαίνεται να μένουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την ελληνική φιλοξενία και την κουζίνα. Στον αντίποδα φαίνεται να υστερούμε στον τομέα της πληροφόρησης, της εύκολης πρόσβασης και της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Oι διεθνείς αεροπορικές αλλά και οι εσωτερικές αφίξεις το πρώτο τετράμηνο του 2019 αυξήθηκαν ενώ η οδικές αφίξεις μειώθηκαν κατά πολύ. Ίσως η αύξηση του κόστους χρήσης του ελληνικού οδικού δικτύου να έχει στρέψει τους ταξιδιώτες στα εναέρια μέσα.
Στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν σημαντικά. Από το 2009 έως το 2014 υπήρξε συνολική αύξηση των αφίξεων της τάξης του 259%. Στην Πελοπόννησο ο νομός Μεσσηνίας διαθέτει τις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες και ακολουθούν οι νομοί Αργολίδας και Λακωνίας.
Συγκεκριμένα τα λακωνικά ξενοδοχεία φαίνεται να συγκεντρώνουν περισσότερους Γάλλους επισκέπτες. Αυξητική τάση διαμορφώνεται στη μέση διάρκεια παραμονής, με τους Γερμανούς, Ιταλούς και Αμερικάνους να διαμένουν κατά μέσο όρο περισσότερες από 2 νύχτες.
Σε σύγκριση με τον μέσο ανταγωνισμό, η Ελλάδα προσφέρει στους επισκέπτες πολιτιστικού ενδιαφέροντος μια εμπειρία με θετική βαθμολογία σε διάφορους σημαντικούς τομείς, όπως η φιλοξενία και η μετακίνηση. Ωστόσο, ενώ οι τιμές των μουσείων και των αξιοθέατων έχουν καλή βαθμολογία, ο ανταγωνισμός διαχειρίζεται καλύτερα άλλους τομείς όπως τη βοήθεια προς τον επισκέπτη, η καθαριότητα και η συντήρηση χώρων.

Βουλιάζει αλλά…

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Mε 5 φέρυ εξυπηρετήθηκε η κόσμος που επέλεξε την Ελαφόνησο για τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Η ουρά για το πέρασμα από την πλευρά των Βατίκων ήταν πάνω από ένα χιλιόμετρο. Επισκέπτες που επέλεξαν για τριήμερο το το όμορφο νησί αλλά και όσοι διαμένουν απέναντι επιλέγουν τις παραλίες της για ολοήμερο μπάνιο. Τα σκάφη της γραμμής πιάνουν δουλειά από την 7:30 το πρωί έως την 1:30 τη νύκτα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες. Ωστόσο το νησί πρέπει να φροντίσει τις υποδομές του και την προετοιμασία του ώστε να δέχεται με καλύτερες συνθήκες το κύμα επισκεπτών. Δεν αρκεί η φυσική προίκα. Χρειάζονται και υπηρεσίες ανάλογου επιπέδου, από το πάρκιν έως την πληροφορία.

Οι Γαλάζιες σημαίες στη Λακωνία

ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση με τις πιο καθαρές παραλίες στον κόσμο, ανάμεσα σε 47 χώρες. Στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων με 515 Ακτές, 15 Μαρίνες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.797 ακτές, 695 μαρίνες και 67 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Στη Λακωνία οι 10 Γαλάζιες Σημαίες θα ανεμίζουν: Δήμος Μονεμβασιάς: Αρχάγγελος, Μεγάλη Άμμος, Μονεμβασιά, Νεάπολη, Πλύτρα-Παχιάμμος, Πορί, Τηγάνια. Δήμος Ανατολικής Μάνης: Γύθειο 2/Σελινίτσα, Μαυροβούνι 2, Σκουτάρι.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η Λακωνία παραμένει ένας «πιστοποιημένος» τόπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta με ό,τι αυτό σημαίνει για την καθαρότητα των νερών και ακτών αλλά και την ευθύνη των πολιτών.

Νέες μονάδες φιλοξενίας στη Σπάρτη

Σημαντικές επενδύσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε ξενοδοχειακό επίπεδο στη Λακωνία με κάποιες από αυτές να αναπτύσσονται και στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης. Πρόκειται κυρίως για resort αστέρων που καθιστούν την πελατεία τους συγκεκριμένη. Γύρω από τον Μυστρά και στο Ταϋγετο ήδη λειτουργούν 4-5 μονάδες υψηλών προδιαγραφών. Στη Σπάρτη και τον Μυστρά καταφθάνουν πλέον δύο ρεύματα επισκεπτών, αυτοί που κινούνται με τουριστικά πούλμαν και επισκέπτονται τον Μυστρά και αποχωρούν και εκείνοι που καταφθάνουν στις νέες μονάδες φιλοξενίας για τριήμερα ή πενθήμερα ποιοτικών διακοπών. Η πληρότητα των ξενοδοχείων μέσα στη Σπάρτη είναι ικανοποιητική και σε αυτό συμβάλει και η εξαιρετική παροχή εστίασης που διαθέτουν.