Στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι η εξάλειψη της παιδικής εργασίας έως το 2025, όμως τα επίπεδα της φτώχεια σε όλο τον πλανήτη καθιστούν αυτό τον στόχο καθημερινά ολοένα και πιο μακρινό. Με στόχο την ευαισθητοποίηση για το θέμα, καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ από εκτιμήσεις του 2017 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, στην παιδική εργασία, βρίσκονται παγκοσμίως 152 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών, τα 64 εκατομμύρια είναι κορίτσια και 88 αγόρια. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 10% όλων των παιδιών του κόσμου. Σχεδόν τα μισά από τα παιδιά που εργάζονται βρίσκονται σε επικίνδυνη εργασία που θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την ηθική ανάπτυξή τους.

Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί σε ότι αφορά στην καταναγκαστικής εργασίας. Εκεί σύμφωνα με στοιχεία του 2016, τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση αριθμούν 4,3 εκατομμύρια, από το ένα εκατομμμύριο είναι παιδιά σε εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση, 3 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν άλλες μορφές εκμετάλλευσης και 300.000 είναι παιδιά σε καταναγκαστική εργασία που έχει επιβληθεί από κρατικές Αρχές.