Γαρίδες τηγανητές, με κρέμα ελαιολάδου και κρόκου Κοζάνης



23-03-2019 11:04   

Υλικά

  • 500 γρ. μικρές γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες (ολόκληρες με τα κελύφη τους)
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη

Για την κρέμα

  • 150 ml σπιτικός ζωμός ψαριού, ζεστός 
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κρόκος Κοζάνης σε σκόνη
  • 200 ml ελαιόλαδο Λακωνίας
  • 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμόνι
  • 1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
     

Παρασκευή

Χτυπάμε στον πολυκόφτη τον ζωμό με τον κρόκο Κοζάνης και το σκόρδο για περίπου 1 λεπτό. Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και χτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και πηχτή σάλτσα, σαν μαγιονέζα. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, την πάπρικα και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να αναμειχθούν. Αδειάζουμε σε μπολ.

Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε το αλεύρι με τη φρυγανιά, την πάπρικα και αλατοπίπερο. Ρίχνουμε τις γαρίδες και τις ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας ώστε να καλυφθούν καλά. Τινάζουμε τις γαρίδες, να φύγει το περιττό.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, ή κατσαρολάκι, ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τις γαρίδες και τις τηγανίζουμε για 1 λεπτό, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια. Σερβίρουμε τις γαρίδες με την κρέμα ελαιολάδου δίπλα.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας