Γράφει ο Σ.Κοτσάφτης *

Ο θάνατος είναι ίδιος για όλους τους ανθρώπους, όπως και για το περιβάλλον τους. Όμως οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίδιοι, γι αυτό και η αποχώρηση απ' τη ζωή, έχει διαφορετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Στα μέσα του Γενάρη, έφυγε απ' τη ζωή ο φίλος μας, ιστορικός, αρθρογράφος, κριτικός, δοκιμιογράφος, και συγγραφέας, Σαράντος Ι. Καργάκος. Αμέτρητα άρθρα δημοσιευμένα σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά, κριτικές, δοκίμια, έρευνες και 75 βιβλία συνιστούν την σπουδαία παιδευτική παραγωγή και προσφορά του.
Παρακολούθησα τα περισσότερα ΜΜΕ, δεν άκουσα σχεδόν τίποτα γι αυτόν.
Η "φυγή" ενός τόσο σημαντικού καλλιεργητή της Παιδείας, παραγωγικού συγγραφέα, ιστορικού και αρθρογράφου, πέρασε στα ψιλά.
Δεν είναι τυχαίο. Είναι κι αυτό μια ένδειξη του πολιτιστικού ελλείμματος που βασιλεύει σε όλα τα επίπεδα. Δείχνει την αναίδεια απέναντι στον κορυφαίο, στην αυθεντία, στον επιστήμονα. Ιδιαίτερα όταν αυτός είναι ... αποκλεισμένος. Διότι, στην περίπτωσή του, επιβλήθηκε και η κατάσταση αυτή. Δείχνει επίσης, την αγνωσία, την σύγχυση και το κόμπλεξ.
Σήμερα η κοινωνία προσπαθεί να επιβιώσει στο βάλτο της χρεοκοπίας.
Ούτε αναγνωρίζει, ούτε διάθεση έχει να ψάξει την αυθεντική αξία.
Δεν κινείται. Δέχεται παθητικά μια "ξένη" πολιτιστική παραγωγή, εκπολιτίζεται.
Αμέτρητο σκουπίδι, ξεφτιλισμένες αξίες και ξεφτισμένη ηθική. Ζει στο μεγαλείο της απάτης και της εξαπάτησης.
Η μετριότητα έχει κατακτήσει, ή έχει επιβληθεί σε κάθε τομέα. Είναι η απόδειξη της παρακμής. Μέτριοι μεταξύ μετρίων, όλοι βολεύονται. Βάλτος ανακύκλωσης σκουπιδιών και ασημαντοτήτων. Το αυθεντικό, το σπουδαίο, το πολύτιμο υποβαθμίζεται έως και εξαφανίζεται. Το σκουπίδι , η κομπίνα, η αρπαγή, η αντιγραφή, η ψευτιά, η βρωμιά και η δυσωδία, εξυψώνονται σε σπουδαίες αξίες και επιβραβεύονται! Αυτοί κι αυτά, αναπαράγονται στα διάφορα ΜΜΕ, "κοινωνικής" δικτύωσης, στην πολιτική, στον πολιτισμό... Ιδιαίτερα στην τηλεόραση, καθημερινά, είναι εμφανής αυτή η παραγωγή και η επιβράβευση του τιποτένιου..
Η μόνη ελπίδα για να σωθεί η κοινωνία και η χώρα είναι η Παιδεία, την οποία ο Σαράντος Καργάκος την υπηρέτησε απ' την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής του. Την υπηρέτησε με συνέπεια, με αγάπη, με σεβασμό και πίστη, αλλά και την υπερασπίστηκε ανυποχώρητα. Στοχαστής, απλός και απέριττος, λιτός και δεξιοτέχνης στο λόγο, μας έδωσε κείμενα και συγγράμματα τα οποία καλύπτουν ελλείμματα στην ιστορία, στο πολιτισμό και στην παιδεία μας. Πέρα από την παιδευτική του προσφορά και κληρονομιά, ο Καργάκος ήταν "ολόκληρος" μια στάση ζωής. Ήταν ένας... "όρθιος" άνθρωπος, αξιοπρεπής, ιδεολόγος, ανυποχώρητος στα ιδανικά και συνεπής απέναντι σε όλους και σε όλα. Έζησε ελεύθερος και έφυγε ελεύθερος, μορφή σπάνια που βαίνει προς εξαφάνιση.
Ὁ Σαράντος Ι. Καργάκος γεννήθηκε στο Γύθειο το 1937. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Νυμφεύθηκε την Ιωάννα Δ. Κώττα, δικηγόρο και εκπαιδευτικό, με την οποία απέκτησαν δύο τέκνα: τον Γιάννη, ιστορικό και φιλόλογο, με σπουδές στρατιωτικής κοινωνιολογίας στο «Κίνγκς Κόλλετζ» του Λονδίνου, και την Ρωξάνη, καθηγήτρια γερμανικής φιλολογίας, με σπουδές βιβλιολογίας στο «London University». Σημειώνω ότι, η εργοβιογραφία του υπάρχει στην προσωπική του σελίδα στο ιντερνέτ, όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για την ζωή και το έργο του.
Η φιλία του ήταν υψίστη τιμή για μένα. Σπάνιος φίλος, με αγνή, ξεκάθαρη συμπάθεια και εκτίμηση. Κάθε μήνα που διάβαζε την εφημερίδα, ένιωθα, ( από απόσταση) , ότι έμπαινα σε κρίση , ότι μετριόμουν.... ήταν "οδηγός".
Η τελευταία του επιστολή, τον Μάρτιο του 2018 συνοδεύονταν και από άρθρο του με τίτλο "ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ" το οποίο δημοσίευσα στα "ΝΕΑ του Αιτωλικού" φύλλο 207/ Μάρτιος 2018. Λόγω προσωπικών προβλημάτων δεν μπόρεσα, από τότε, να επικοινωνήσω άμεσα μαζί του. Για την κατάσταση της υγείας του έμαθα πάρα πολύ αργά.
Η είδηση της "φυγής" του με λύπησε αφάνταστα. Βουβός και από μακριά ο αποχαιρετισμός και το δάκρυ μου, μέσα απ' την ψυχή μου.
Όπου κι αν βρίσκεται, το Άγιο Φως της Αγάπης και της Ανάστασης θα τον συντροφεύει. ... Εμείς, θα τον έχουμε πάντα στη καρδιά και το νου μας.

* Δημοσιογράφος

Στη φωτογραφία: Στην Αθήνα από την παρουσίαση του βιβλίου για την ζωή και το έργο του Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου την οποία διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία "Αιτωλικό εν Πολιτισμώ" με την "Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία".