Τζανετέα: «Κληρονομήσαμε ένα έργο με προβληματικό υπόβαθρο…»

ΣΠΑΡΤΗ. Η παράκαμψη των Βουτιάνων με τη δημιουργία τμήματος νέου εθνικού δρόμου έγινε κατά παράβαση μιας παράδοσης (που θέλει την περιοχή να βυθίζεται) αλλά και με την παραδοχή ότι στα δημόσια έργα μπορεί να υπάρχει αστοχία 1%.

Ο άξονας του τμήματος που παρακάμπτει τους Βουτιάνους περνά από την περιοχή που ονομάζεται «βυθισμένο χωριό» λόγω μεγάλων και συνεχών καθιζήσεων του εδάφους εδώ και πολλές δεκαετίες.

Από την στιγμή που το έργο παραδόθηκε άρχισαν τα προβλήματα, σχεδόν κάθε χρόνο, υποχρεώνοντας την αιρετή Περιφέρεια που «κληρονόμησε» το έργο να δαπανά πόρους για την συντήρηση και συγκράτησή του.

Φέτος που οι βροχοπτώσεις ήταν μεγάλες τα προβλήματα εντάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα ελαιώνες, αγροτικοί δρόμοι και το συγκεκριμένο τμήμα να υποχωρούν. Ολόκληροι ελαιώνες βυθίζονται ενώ αγροτικοί τσιμεντόδρομοι έχουν μετατραπεί σε γιγάντιες σκάλες.

Η παράκαμψη των Βουτιάνων είναι ένας δρόμος που οι Λάκωνες χρησιμοποιούν πολύ, γεγονός που δεν επιτρέπει την εγκατάλειψή του λόγω του μόνιμου και κοστοβόρου προβλήματος που έχει. Αντιθέτως ίσως τελικά υπαγορεύει ένα μεγάλο τεχνικό έργο οριστικής λύσης.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρέλαβε αυτό το έργο με γενετικά ελαττώματα και είναι υποχρεωμένη να δαπανά πόρους για να το κρατά ανοικτό και ασφαλές.
Πολύ συχνά το έργο και το πρόβλημά της περιοχής μετατρέπονται σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης για το αν και κατά πόσο είναι ορθή η αντιμετώπιση των προβλημάτων, καλή η εκτέλεση έργων, κ.λ.π.

Η κάμερα του notospress.gr βρέθηκε στην περιοχή και κατέγραψε το πρόβλημα με την καθίζηση σε ένα πεδίο πολλών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων.

Δείτε επίσης από το αρχείο του apela.gr πως αντιμετώπισε η Περιφέρεια το πρόβλημα όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012.