Γράφει ο Γιάννης Αναϊπάκος*

ΓΥΘΕΙΟ. Ακούμε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και διαβάζουμε σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης και αλλού, ότι ανεπίσημα αυτοδιοικητικοί υποψήφιοι δήμαρχοι, γνωστοί σε όλους μας, έχουν παρασυρθεί τον τελευταίο καιρό σε ανελέητο κυνήγι συγκρότησης συνδυασμού προκειμένου να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των συνυποψηφίων τους.

Μέχρι εδώ είναι θεμιτό, κατανοητό και εν μέρει συμφωνώ.
Ο έντονος προβληματισμός μου είναι ότι επειδή έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίς τις διεργασίες και τις ζυμώσεις χωρίς την αναμενόμενη απήχηση και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αισθάνονται το χρόνο να τους πιέζει ασφυκτικά και να λειτουργεί εις βάρος τους. Ειδικά αυτοί που είναι αρχάριοι, δεν διαθέτουν γνώσεις οργάνωσης και αυτοσχεδιάζουν.
Είναι λοιπόν προφανές ότι ο πήχης των ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ έχει κατέβει χαμηλά.

Δυστυχώς όμως και οι «προσωπικότητες» που επέλεξαν και των οποίων κτύπησαν την πόρτα, για να κοσμήσουν τον συνδυασμό τους, τους την έκλεισαν με θόρυβο απορρίπτοντας τις προτάσεις τους και γιατί όχι ίσως και την προσωπικότητα τους. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν έχουν άποψη ή ότι δεν ενδιαφέρονται για τον τόπο τους. Το αντίθετο μάλιστα!
Η απουσία των ηχηρών ονομάτων, τα οποία σημειωτέον με το ειδικό βάρος των ικανοτήτων τους θα αναπτέρωναν τις ελπίδες σε όλους μας, τους ανάγκασαν να ψάχνουν δεξιά και αριστερά ότι να ναι, απ όπου να ναι, «από τα ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα» που λέει ο λαός!
Ακούς λοιπόν κάτι γραφικούς να ξεμοναχιάζουν κατ’ ίδιαν κάποιους-ες και να τους εκλιπαρούν να τους ακολουθήσουν υποσχόμενοι ότι θα τους αποκαταστήσουν αυτούς, ακόμη και τα ανήλικα παιδιά τους.!!! Ακόμη και εγώ δεν εξαιρέθηκα της προσφοράς τους!!! Δυστυχώς ξέφυγε η κατάσταση και το κυριότερο, πολύ νωρίς.

Η μόνη σκέψη που απασχολεί αρκετούς είναι: ποιες οικογένειες έχουν τα ψηφαλάκια και πως θα χώσουν κανένα συγγενή τους στο βωμό σαν μοντέρνα Ιφιγένεια εν Αυλίδι. Αρκεί να σωθούν αυτοί, για τους άλλους ποιος ενδιαφέρεται; Μόνο το νταλαβεράκι να περπατήσει να πιάσουμε την καλή!!! Εάν ο ξάδερφος, η ανιψιά έχει προσόντα, έχει σπουδάσει, έχει γνώση, ποιος ενδιαφέρεται;
Μόνο τα ψηφαλάκια από το σόι μετράνε φίλοι μου, ειδικά στο Δήμο μας, με την τεράστια απόκλιση των ανθρωπομεγεθών και την διαφορετική και ιδιαίτερη κουλτούρα απ άκρο σ’ άκρο.

Με αυτά και με τ άλλα, αναρωτιέμαι εάν υπάρχει αύριο, εάν υπάρχει μέλλον με τους Μαυρογιαλούρους σ αυτό το τόπο, χωρίς στελέχη, χωρίς διοικητικές γνώσεις, χωρίς εμπειρία και όραμα. Όλοι έχουν επιδοθεί να αυτοσχεδιάζουν στην πλάτη μας. Πλήρη απογοήτευση!!! Και ακούς σαν επιχείρημα: γιατί ο τάδε ήταν καλύτερος; Έμαθε στην πλάτη μας!!! Δυστυχώς εδώ η θεωρία δεν επιβεβαιώνει την πράξη φίλοι μου. Και οι πλάτες μας σ’ αυτό τον τόπο έχουν ανεχθεί πολλά και πονάνε.
Βέβαια υπάρχει και η άλλη λύση, η εύκολη, βρίσκουμε έναν αχυράνθρωπο, έναν διαχειρίσιμο, να μας σώσει. Υπάρχουν διαθέσιμοι. Φτάνει να του δώσουμε μια περιστρεφόμενη καρέκλα και κάποιοι να τον γυρίζουν σαν μπίλια σε ρουλέτα μήπως και κάτσει στο "πάρτα όλα"!!! Ήδη η σκέψη αυτή έχει βρει θερμούς οπαδούς.
Δυστυχώς με αυτά και με τα άλλα μην ευαγγελιζόμαστε ανάπτυξη και πρόοδο. Μην διερωτόμαστε λοιπόν γιατί απογοητεύονται και μεταναστεύουν τα παιδιά μας. Εμείς φταίμε για όλα δυστυχώς!!!

* Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γυθείου

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr