ΛΑΚΩΝΙΑ. Πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 στο Γύθειο, η ημερίδα με θέμα: Προώθηση των Εξαγωγών Λακωνικών Προϊόντων την οποία διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & τον Οργανισμό Enterprise Greece.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εξαγωγικές επιχειρήσεις της Λακωνίας και λοιπά μέλη του Επιμελητηρίου που ενδιαφέρονται για την εξαγωγική διαδικασία.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας ότι: «Εξαγωγή σημαίνει σχεδιασμός, παραγωγή, μεταποίηση, συσκευασία, διαφήμιση, εμπορική δραστηριότητα, εξαγωγική διαδικασία». Τόνισε δε, την ανάγκη για τη συνεργασία των φορέων και τη δημιουργία ομάδων εξαγωγέων.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου έδωσε το λόγο στον Λάκωνα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο Υπουργός ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στην εκδήλωση της «αφρόκρεμας της επιχειρηματικότητας της Λακωνίας κάτω από τη στέγη του Επιμελητηρίου» και κατέληξε ότι οι λύσεις στα προβλήματα είναι: συνεργασία & αποτελεσματικότητα, πλήρη αξιοποίηση των εμπλεκόμενων στις εξαγωγές υπηρεσιών, διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης (ως προς τις χώρες στόχους), ένταξη των προϊόντων στο υψηλό επίπεδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, εξυγίανση των όρων ανταγωνισμού και διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εμπορική τους δραστηριότητα, μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών, αύξηση των εξαγωγών προϊόντων ζωικής παραγωγής, εξορθολογισμός της εκμηχάνισης της παραγωγής, των εισροών και της χρήσης των φυσικών πόρων, περιορισμός του φαινομένου των ελληνοποιήσεων (προσμίξεις προϊόντων), επίλυση των προβλημάτων στις τελωνειακές & προτελωνειακές διαδικασίες, πιστοποίηση παραγόμενων προϊόντων & διαδικασιών.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Enterprise Greece κ. Γρηγόρης Στεργιούλης αναφέρθηκε στη δυσκολία των Ελλήνων εξαγωγέων να αντιμετωπίσουν τους γείτονες συναδέλφους τους και σημείωσε ότι το όπλο τους είναι η ποιότητα των προϊόντων που κατέχει η ελληνική περιφέρεια και όχι η ποσότητα.

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς ο οποίος στο τρίπτυχο Συνέπεια – Συνέχεια – Συνεργασία και παρουσίασε το νέο σήμα «Κανών» για μοναστηριακά και για τα προϊόντα των μικρών παραγωγών.

Ο Πρόεδρος του Εξαγωγικού Τμήματος του Επιμελητηρίου κ. Πέτρος Μπλέτας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η έλλειψη πιστοποιητικών και αναλύσεων για τα προϊόντα είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα εμπόδια που στερούν στα ελληνικά προϊόντα την έξοδο στο εξωτερικό.

Ο κ. Κώστας Παπαπαναγιώτου, Αναπληρωτής Γεν. Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), ενημέρωσε για τις υπηρεσίες του Οργανισμού προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και ανακοίνωση τη συμφωνία του Επιμελητηρίου Λακωνίας με τον ΟΑΕΠ για την παροχή έκπτωσης στις υπηρεσίες του Οργανισμού για τους εξαγωγείς/μέλη του Επιμελητηρίου.

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων των ομιλητών οι εξαγωγείς και επιχειρηματίες του νομού πήραν τον λόγο και έθεσαν ζητήματα όπως η έλλειψη ρευστότητας, που καθιστά αδύνατη την επενδυτική δραστηριότητα, η αδυναμία της πολιτείας να στηρίξει τον παραγωγό με αποτέλεσμα την αδυναμία του παραγωγού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς, η υψηλή φορολογία κλπ. Τέθηκε πλήθος ερωτήσεων, τοποθετήσεων, παραπόνων και προτάσεων που απαντήθηκαν από τους ομιλητές, δημιουργώντας ένα κλίμα διαλόγου και υποσχόμενης συνεργασίας.

Το Επιμελητήριο Λακωνίας, κατέγραψε τα προβλήματα που έθεσαν τα μέλη του και θεωρεί ότι με την ημερίδα αυτή ξεκίνησε ο διάλογος των εμπλεκόμενων στην εξαγωγική διαδικασία φορέων. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα και να οργανωθούν οι από κοινού δράσεις για την προώθηση των λακωνικών προϊόντων. Σαν πρώτο βήμα θα οργανωθούν συναντήσεις κατά κλάδο ώστε να οριστεί το πλάνο δράσης κατά προϊόν.

Ανακοινώθηκε και η συνεργασία της Enterprise Greece με το Επιμελητήριο Λακωνίας ως προς την πρώτη κοινή δράση: την άμεση διοργάνωση επίσκεψης τριάντα (30) εμπορικών ακολούθων στη Λακωνία, ώστε να γνωρίσουν τον τόπο και τα προϊόντα του και να συζητήσουν με τους εξαγωγείς για τις κοινές ενέργειες στήριξης των εξαγωγών των λακωνικών προϊόντων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν ολόκληρη την ημερίδα στην εξής διεύθυνση:

https://www.youtube.com/watch?v=kYoP3b7p_Bc&fbclid=IwAR3jOqwE4mnem59CjU06KUR2WQvj8stTESVxK6GP1hToCCt4Z-OTrCvDNik