Γράφει ο Χαράλαμπος Κουκάκης

Στη χώρα μας εμφανίστηκε πέρσι, άντε πρόπερσι, αλλά φέτος δημιούργησε ένα πανδαιμόνιο, ένα νέο Status guo.

Τι είναι τελικά αυτό το νέο φρούτο Black friday;
Τι είναι αυτό που μας οδηγεί σ' αυτή την συγκρουσιακή σύζευξη, από τη μία δεν έχω χρήματα και από την άλλη κάτι με σπρώχνει σ' αυτή την ξενόφερτη ασθένεια η οποία είναι, εν πολλοίς απόρροια του μιμητισμού που πάσχουμε όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια εμείς οι Έλληνες;

Άραγε, τόσο πολύ μας επηρεάζουν τα ΜΜΕ, τα οποία, μέσω των καταιγιστικών διαφημίσεων δείχνουν να ελέγχουν απόλυτα τους μηχανισμούς χειραγώγησης του καταναλωτικού κοινού καλλιεργώντας τους την ψευδαίσθηση ότι θα πάρουν σε τιμή ευκαιρίας προϊόντα που, τις περισσότερες φορές τους είναι άχρηστα.

Μάλλον ναι ... Και εντάξει , να το καταλάβω όταν η ανάγκη ( ή έστω η ψευτο ανάγκη) του καταναλωτή συνάδει με το εισόδημά του, όταν όμως παρόλη την εξωφρενική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός του τα τελευταία χρόνια οδηγείται (μάταια τις περισσότερες φορές ) να ψαχουλεύει τα άδεια συρτάρια του μήπως και βρει ξεχασμένες οικονομίες για να καταναλώσει (ανεξάρτητα με το χρηστικό όφελος της πραμάτειας που θα του φορτώσουν) συνωστιζόμενος στα πρότυπα μιας μεταμοντέρνας Αμερικανιάς έξω από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων πριν καλά - καλά αυτές ανοίξουν τις πόρτες τους, τότε... Αλίμονό μας.

Αλίμονό μας γιατί, αυτή η εισαγόμενη τάση υπερκαταναλωτικής φρενίτιδας - μεσούσης της κρίσης - φοβάμαι, ή ότι δεν μας δίδαξε τίποτε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά, ακόμη περισσότερο φοβάμαι ότι δικαιώνει την σημερινή κυβέρνηση που υποστηρίζει ότι η οικονομία πλέον ''Καλπάζει'' οδηγώντας μοιραία στο συμπέρασμα ότι, είναι ήσσονος σημασίας οι υπέρμετροι φόροι, το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής κλπ, κλπ.
Δεν ξέρω τελικά, ίσως να είναι η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας που είναι ''Ταραγμένη ανάμεσα σ' ανατολή και δύση '' όπως έλεγε ο Κώστας Αξελός.

Έτσι λοιπόν, από την μια η ανελέητη εισβολή των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίες , έπειτα από εξονυχιστικές μελέτες σχετικά με το προφίλ των καταναλωτών έχουν διαπιστώσει ότι , αυτούς που διεγείρει περισσότερο ο ενθουσιασμός για ψώνια , είναι οι γυναίκες και τα νέα παιδιά. Και απ' την άλλη , η αγνή προσπάθεια που κάνουν κάποιοι, εκεί στο πανέμορφο και γραφικό Καστόρι των Βορείων Δήμων της Λακωνίας που, χωρίς φανφάρες αλλά με προσωπική εργασία και μεράκι , διοργανώνουν κάθε χρόνο μια εξαιρετική γιορτή που αξίζει τον κόπο να επισκεφθούν όλοι οι Λάκωνες ... την '' Γιορτή Μπουκουβάλας '' φιλεύοντας, όλους τους επισκέπτες με φρέσκο ελαιόλαδο πάνω σε φρεσκοψημένο ψωμί , φασολάδα, ντόπιο λουκάνικο αλλά, κυρίως με αστείρευτη διάθεση προσφοράς και πολύ αγάπη.

Τουλάχιστον, σ' ότι με αφορά, τα δικά μου αντισώματα ενεργοποιήθηκαν για το δεύτερο.
Ξέρω, το άρθρο μου δεν βρίσκει σύμφωνους τους μεγαλοκαταστηματάρχες , οι οποίοι, δικαίως επιδιώκουν τα συνεχή limit up των ταμείων τους.
Συμπαθάτε με όμως, άντε και στη Singles Day