ΣΠΑΡΤΗ. Την Παρασκευή 26/10/2018 και ώρα 18:00μμ, στο αμφιθέατρο της ΠΕ Λακωνίας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Ιστορικών Κειμηλίων του συλλέκτη - ερευνητή κ. Κατσαμπάνη Χρήστου.
Αντικείμενο της έκθεσης είναι μια μοναδική συλλογή με παλαιότυπα από το 1493 (βιβλία γκραβούρες, ξυλογραφίες, χαλκογραφίες), άρματα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
Πρόκειται για μια σημαντική συλλογή που δημιούργησε και συντηρεί ο συλλέκτης, μεγάλο μέρος της οποίας εκθέτει, στο Λακωνικό κοινό για αρκετές ημέρες, στον ισόγειο χώρο εκδηλώσεων του Διοικητηρίου Λακωνίας.

Όπως είπε ο ίδιος ο συλλέκτης στο pelopaspress.gr στην έκθεση θα δούμε «μοναδικά κειμήλια απ’ όλη την Ελλάδα και κυρίως από την Πελοπόννησο». Η δημιουργία της ξεκίνησε από ένα βαθύ πόνο του συλλέκτη όταν σε μικρή ηλικία δάνεισε οικογενειακά κειμήλια τα οποία «χάθηκαν»… Από τότε μας λέει «επιδόθηκα σε μια προσπάθεια που έχει καταλήξει σε αυτό που βλέπετε σήμερα». Μια ιστορική, σημαντική, μοναδική συλλογή μέσα από την οποία διασώζεται η εθνική μνήμη.

Χάρτες, βιβλία, γκραβούρες, φορεσιές και άρματα αυθεντικά που μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές όταν ο ελληνικός λαός πάσχιζε και για ελευθερία, και για δημοκρατία, για δημιουργία κράτους.
Όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης κ. Ντία Τζανετέα που στηρίζει ουσιαστικά την Έκθεση «πρόκειται για μια κατάθεση ψυχής από έναν πραγματικό Έλληνα, μια έκθεση που πρέπει όλοι οι Λάκωνες να επισκεφθούν».
Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαγγέλης Βαλιώτης ζήτησε η έκθεση να παραμείνει ανοικτή και κατά το διήμερο τέλεσης του Spartan Race.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Νοεμβρίου και λειτουργεί πρωί και απόγευμα. Η ξενάγηση γίνεται από τον κ. Χρήστο Κατσαμπάνη. H είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Το ωράριο λειτουργίας είναι 09:00 – 14:00 το πρωί και 18:00 – 22:00 το βράδυ. Τις πρωινές ώρες θα την επισκέπτονται και μαθητές σχολείων της Λακωνίας.