Γράφει ο Γιάννης Μητράκος*

Την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018, ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης εξέδραμε στην περιοχή της γορτυνιακής Ηραίας και την Κυπαρισσία.
Η πρώτη στάση των εκδρομέων έγινε στα ιστορικά Λαγκάδια, όπου αρχικά επισκέφτηκαν τον καθεδρικό ναό των Ταξιαρχών, για να ανάψουν το κεράκι τους και να παρακολουθήσουν για λίγο τη Θεία Λειτουργία. Ακολούθως οι εκδρομείς διεσπάρησαν στα καταστήματα της πλατείας των Λαγκαδίων και απόλαυσαν τον πρωινό τους καφέ, αγναντεύοντας την πανέμορφη γορτυνιακή φύση.

Στη συνέχεια το τουριστικό λεωφορείο κατηφόρισε προς την περιοχή των Τροπαίων κι αφού πέρασε το Σταυροδρόμι έστριψε για το Κάτω Σπάθαρη για να φτάσει σε λίγο στο Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο Λάδωνα της ΔΕΗ. Εκεί ο αρμόδιος υπάλληλος ανέλαβε να ξεναγήσει τους επισκέπτες και να τους ενημερώσει σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του και τη σημασία του για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Σημειωτέον ότι το φράγμα του Λάδωνα και ο Σταθμός κατασκευάστηκαν, μεταπολεμικά, με έξοδα της ιταλικής κυβέρνησης ως αποζημίωση για τις καταστροφές που επέφεραν στην πατρίδα μας οι φασιστικές δυνάμεις.

Από το Εργοστάσιο του Λάδωνα οι εκδρομείς μετέβησαν στο χωριό Λουτρά Ηραίας, όπου υπάρχουν ιαματικές πηγές και υδροθεραπευτήριο. Οι δύο εποχιακές υπάλληλοι ανέλαβαν να κατατοπίσουν τους επισκέπτες για το παλαιότερο ελληνικό υδροθεραπευτήριο που ιδρύθηκε το 1900. Τη λειτουργία του σήμερα διαχειρίζεται η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας, η οποία έχει ανακαινίσει τις εγκαταστάσεις και προσφέρει πολύ καλές υπηρεσίες στους πάσχοντες, που επιθυμούν να ευεργετηθούν από τα θειούχα ιαματικά νερά των πηγών.

Από τα Λουτρά το λεωφορείο ανηφόρισε για το ορεινό χωριό Παλούμπα. Η ιστορία του είναι στενά συνδεδεμένη με την οικογένεια των Πλαπουταίων οπλαρχηγών. Εδώ κηρύχθηκε η Επανάσταση του 1821 από τους Στρατηγούς Δημήτριο Πλαπούτα και Θεόδωρο Κολοκοτρώνη (20-21 Μαρτίου 1821). Στο χωριό διασώζεται ο περίφημος πύργος του στρατηγού Πλαπούτα που έχει παραχωρηθεί από τους απογόνους του στο κράτος κι έχει ανακαινιστεί με σκοπό να μετατραπεί σε ιστορικό-λαογραφικό μουσείο. Η αρμόδια υπάλληλος μας ξενάγησε στους χώρους του πύργου και μας μίλησε για την ιστορία των Πλαπουταίων. Από το χωριό αυτό κατάγεται, ένας από τους εκδρομείς, ο δάσκαλος και τέως Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Παλούμπας, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε στους προγόνους του, δηλώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το χωριό τους. Η αιφνίδια μεταβολή του καιρού, δυστυχώς, δεν μας επέτρεψε να χαρούμε την πανοραμική θέα από την πλατεία του Παλούμπα, που θεωρείται, δικαίως, το μπαλκόνι της Γορτυνίας.
Από του Παλούμπα κατευθυνθήκαμε στου Ράφτη, ένα από τα πιο όμορφα και περιποιημένα χωριά της Γορτυνίας. Πρώτα - πρώτα προσκυνήσαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και κατόπιν επισκεφτήκαμε το Γεωργακοπούλειο Λαογραφικό Μουσείο, ένα από τα καλύτερα λαογραφικά μουσεία της Γορτυνίας.

Στου Ράφτη είχε προγραμματιστεί κι έγινε το μεσημεριανό γεύμα των εκδρομέων με τη βοήθεια του μέλους μας κ. Σοφίας Μητροπούλου, που κατάγεται από εδώ. Η όμορφη και φιλόξενη ταβέρνα του Ηλία μας ανέμενε για να μας προσφέρει το πλούσιο κι εκλεκτό μενού, που είχαμε συμφωνήσει. Ακολούθησε γορτυνιακό γλέντι με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιάννη Πετρόπουλο. Αργά το απόγευμα που αναχωρήσαμε για την Κυπαρισσία η βροχή είχε σταματήσει και ο καιρός είχε βελτιωθεί σημαντικά.

Δυστυχώς, στην τελική ευθεία προς την Κυπαρισσία, η βροχή ξανάρχισε, ανατρέποντας τον εκδρομικό σχεδιασμό που προέβλεπε επίσκεψη στην παλιά πόλη και το κάστρο. Περιοριστήκαμε, λοιπόν, σε μια βόλτα στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης, όπου ήπιαμε τον απογευματινό καφέ μας και καθώς νύχτωνε αναχωρήσαμε για την Σπάρτη.

Ψυχή της εκδρομής ήταν , όπως πάντα, η κ. Λέλα Πλειώτα με το μπρίο και το χιούμορ της, που σκόρπισε το γέλιο και τη χαρά. Την πρωινή προσευχή έκανε το μέλος κ. Γιάννης Νακόπουλος, που έψαλλε μέρος από τον ύμνο «Αγνή Παρθένε Δέσποινα»

* Γραμματέας του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης