Γράφει ο Πάνος Σουκαράς*

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στις 7 ή ώρα το απόγευμα η πρώτη ανοιχτή συνάντηση συζήτησης για τα προβλήματα και τις δυνατότητες ανάπτυξης της Σπάρτης που οργάνωσε η κίνηση Πολιτών ΣΠΑΡΤΗ – Ανοχύρωτη Πόλη στο Εργατικό Κέντρο.

Ο διάλογος που ακολούθησε εστίασε σε 4 βασικά σημεία:
Τον Πολιτισμό, την Τουριστική ανάπτυξη, το Περιβάλλον και την αυξημένη παραβατικότητα.

Στην συζήτηση αναφέρθηκαν:

  • Το θέμα αναδάσωσης του Πάρνωνα και Ταϋγέτου, και η ορθολογικότητα χρήσης των σχετικών κονδυλίων με αφορμή των αναδάσωση των 4.000 στρεμμάτων Νατούρα στον Πάρνωνα με το ποσόν των 2.400.000 ευρώ, και τα 2.000.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για το γεφύρι των Αγριάννων για την προστασία του Βορείου τμήματος του χωριού με συρματόπλεγμα για το φόβο κατολισθήσεων, και η αναγκαιότητα επικαιροποιημένου σχεδίου διαχείρισης με την δημιουργία σχετικής επιτροπής για τα δύο βουνά.
  • Η αυξημένη παραβατικότητα, τόσο στην πόλη της Σπάρτης όσο και στα χωριά της, που πλήττουν πλέον σοβαρά την τουριστική ανάπτυξη, μετά τις πολλές περιπτώσεις και φέτος που αποδέκτες αποκλίνουσας συμπεριφοράς ήταν επισκέπτες από άλλες χώρες, αλλά και κατά πόσο το πρόγραμμα ένταξης των Ρομά υλοποιείται με αποτελεσματικότητα.
  • Το αίτημα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Σπάρτης από την ΣΠΑΡΤΗ – Ανοχύρωτη Πόλη που έγινε πριν από 2 και πλέον μήνες για τον εθελοντικό καθαρισμό των αρχαιολογικών χώρων, και ο προβληματισμός κατά πόσο η Πολιτεία μπορεί πλέον να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον Πολιτιστικό Πλούτο της Σπάρτης και της Λακωνίας. Η Σπάρτη , ανήκοντας στην ομάδα των 10 ιστορικοτήτων πόλεων στον Κόσμο, καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ενδόξου παρελθόντος της.
  • Η αναγκαιότητα δημιουργίας επιτροπής διαχείρισης του Μυστρά σαν μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ βάση των οδηγιών της, στην οποία εκτός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας πρέπει να συμμετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς της κοινωνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, η Εκκλησία και άλλοι εμπλεκόμενοι. Η ανάγκη χάραξης στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη με βάση την αειφορία και ενθαρρύνοντας πρακτικές εναλλακτικού τουρισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Μιχάλης Βακαλόπουλος, τονίζοντας την αναγκαιότητα κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για μία πορεία προόδου στην πόλη μας.
Στο τέλος της συνάντησης συστάθηκε η νέα Συντονιστική Γραμματεία της Κίνησης που αποτελείται από τους : Δημήτρη Κωστούλια , Πανταζέλο Τάκη , Σακκά Αδριανό, Σουκαρά Πάνο, Καστάνη Νίκο και Τούμπλη Βασίλη, με αναπληρωματικά μέλη τους Μαγγαλούση Σωτήρη, Κυριακούλια Σταύρο, και Λαμπρινάκο Γιάννη.

*Συντονιστής