Με την ημερίδα «Περιδιαβαίνοντας τα Βυζαντινά μνημεία του Δήμου Ευρώτα», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας με τη συνεργασία του Δήμου Ευρώτα, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και της κας Αθανασίας Αντωνίου, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για την 193η Επέτειο του Παλαιομονάστηρου Βρονταμά.

Κεντρική εισηγήτρια στην Ημερίδα ήταν η Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κα. Θεώνη Κολλυροπούλου, ενώ επίτιμος καλεσμένος ήταν ο Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Χρήστος Σταυράκος, ο οποίος παρουσίασε στους ακροατές ένα μοναδικό μνημείο του βυζαντινού πολιτισμού, τον ναό του Αγίου Κουρνάτου στη Μυρτιά, η οποία είναι και ο τόπος καταγωγής του.

Επίσης, τη θεματική της ημερίδας ανέπτυξαν η κ. Άννα Λαμπροπούλου, Διευθύντρια Ερευνών στο Τμήμα Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και οι κ.κ. Ευαγγελία Πάντου, Δανάη Χαραλάμπους, Κωνσταντίνα Ντουβή και Παναγιώτης Περδικούλιας, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Την ημερίδα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος, και εκπρόσωποι του πολιτικού και επιστημονικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής.

Σημειώνεται πως μία ημέρα νωρίτερα, Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, ημέρα θυσίας των Βρονταμιτών τελέστηκε επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ένδοξων νεκρών στο Παλαιομονάστηρο.