ΣΠΑΡΤΗ. Στην αφύπνιση της κοινωνίας οδήγησε το δημοσίευμα του notospress.gr για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Νοσηλευτικής Πανεπιστημιακής Σχολής από τη Σπάρτη και την εγκατάστασή της στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επιβεβαιώνεται από επίσημους λακωνικούς κύκλους, υπάρχει απόφαση της Τακτικής Συνέλευσης του Τμήματος της Νοσηλευτικής για τη μεταφορά του στην Τρίπολη ενώ ειδική Επιτροπή διερευνά χώρους για την μετεγκατάστασή του στην Αρκαδική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πηγές του notospress.gr τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπάρξει σθεναρή αντίδραση από τους επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης, σε Νομό και πόλη. Θα γίνουν παρεμβάσεις προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Τζανετέα, να καλεί την ηγεσία να συνυπογράψει καταλυτική παρέμβαση. Εν τω μεταξύ, έντονος είναι ο προβληματισμός πως για ένα τόσο σοβαρό θέμα η Συνέλευση του Τμήματος έλαβε απόφαση αφενός κατά πλειοψηφία κι ενώ απουσίαζαν Λάκωνες μέλη της.

Στο ρεπορτάζ του notospress.gr που ανέδειξε το θέμα γίνεται λόγος για την υποβάθμιση του πτυχίου του Τμήματος της Σπάρτης εφόσον το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Σπάρτης δεν επαρκεί για την πρακτική άσκηση των φοιτητών. Αυτό είναι κι ένα ισχυρό επιχείρημα όσων προτείνουν τη μεταφορά του Τμήματος στην Τρίπολη όπου λειτουργεί επαρκώς το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες εκπαίδευσης των φοιτητών.

Με αφορμή το δημοσίευμα του notospress.gr έχουμε παρέμβαση του πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου Σπάρτης κ. Χρήστου Βιρβίλη. Ο έμπειρος περί αυτών κ. Βιρβίλης θέτει τι θέμα σε μια άλλη διάσταση και προτείνει την άμεση εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου που θα ανατρέψει την σημερινή κατάσταση :

«Προς notospress.gr

Αγαπητέ κ. Μπόνο

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθειά μου λύπη για την, σύμφωνα με δημοσίευμά σας, απόφαση μεταφοράς των φοιτητών της Πανεπιστημιακής σχολής Νοσηλευτικής Σπάρτης στο Νοσοκομείο της Τρίπολης, για την πρακτική τους άσκηση κατά την διάρκεια των σπουδών τους στο 4ο έτος.

Δεν υφίσταται κανένας λόγος να κάνουμε αναδρομή στο παρελθόν και να αναφερθούμε στις προσπάθειες ίδρυσης εγκατάστασης και λειτουργίας της σχολής, ούτε ακόμα στην εξέλιξη της ομόφωνης απόφασης του τότε ΔΣ του Νοσοκομείου για την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακής Κλινικής.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που πάντοτε αξιολογείται και σήμερα έχει καταγραφεί.
Το ότι η Πανεπιστημιακή σχολή Νοσηλευτικής Σπάρτης πρέπει να παραμείνει στην πόλη είναι εύλογα κοινή επιθυμία. Η επιθυμία όμως δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να υφίστανται αντικειμενικά όλες εκείνες οι παράμετροι, ούτως ώστε το σύνολο των παρεχόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων να είναι ποιοτικό και σίγουρα ανταγωνιστικό όχι μόνο σε Πανελλήνιο αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού οι απόφοιτοι θα αναζητήσουν εργασιακή απασχόληση σε αυτό το πεδίο.

Λόγω του εκπαιδευτικού αντικειμένου της εν λόγω σχολής μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους είναι η επαρκείς 2βάθμιες και ίσως 3βάθμιες υγειονομικές δομές για τις ανάγκες πρακτικής εκπαίδευσης των φοιτητών.

Επειδή έχω παραμείνει σιωπηλός πολλά χρόνια τώρα δε σημαίνει ότι δεν παρακολουθώ την πορεία του Γ.Ν. Σπάρτης κατόπιν της αποχώρησής μου.

Σε καμία περίπτωση δεν θα παραβλέψω τις προσπάθειες των εργαζόμενων αλλά και των εκάστοτε διοικήσεων μέχρι σήμερα. Θα αντιπαρέλθω επίσης την ανεπαρκή στήριξη της λειτουργίας του Γ.Ν. Σπάρτης από την τοπική αυτοδιοίκηση (Δημοτική Αρχή), καθώς και από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Οφείλουμε να κοιτάμε μπροστά ξεχνώντας γρήγορα τις "φανφάρες" περί ίδρυσης ΜΕΘ, Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου κλπ., από εκλεγμένους αντιπροσώπους που μάλιστα ήταν τότε οι πολιτικοί προϊστάμενοι του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ.

Δυστυχώς η εξέλιξη αυτή είναι δύσκολα αναστρέψιμη, ιδιαίτερα αν δεν πραγματοποιηθεί συντονισμένα και άμεσα αντίδραση.

Σε κάθε περίπτωση και ακολουθώντας τη ρήση ότι "κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος αν δεν δωθεί", καλώ τους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα:
1. Την κα Αντιπεριφεριάρχη
2. Τον κο Δήμαρχο
να εκπονήσουν άμεσα επιχειρησιακό σχέδιο όπου με συγκεκριμένες ενέργειες θα διεκδικήσουν την παραμονή και σε κάθε περίπτωση θα κατοχυρώσουν την έγκαιρη επιστροφή των φοιτητών στην φυσική έδρα της σχολής τους.

Πολύτιμη θα είναι η συνεργασία της διοίκησης του Γ.Ν. Σπάρτης και της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου για την εκπόνηση του σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί στους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας για την εξασφάλιση της εφαρμογής του.

Με εκτίμηση

Χρήστος Γ. Βιρβίλης»