ΣΠΑΡΤΗ. Το Τμήμα της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη είναι ένα ενδιαφέρον και ανταγωνιστικό Πανεπιστημιακό Τμήμα. Ωστόσο η αδυναμία της πόλης και ο κακός συντονισμός του κράτους στέρησε από το Τμήμα ένα Νοσοκομείο με επάρκεια και δυναμική στην πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών της Σχολής.

Με αφορμή την επικείμενη υποβάθμιση του πτυχίου του Τμήματος της Σπάρτης προωθήθηκε η μεταφορά του στην Τρίπολη, όπου λειτουργεί επαρκώς το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες εκπαίδευσης των φοιτητών. Αυτή η πραγματικότητα που δεν φαίνεται να συγκίνησε όλα τα χρόνια την τοπική κοινωνία της Σπάρτης σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Σπάρτης, συντελεί στην απώλεια του Τμήματος από τη Λακωνία αν όχι μέσα στο 2018 σίγουρα μέσα στο 2019.

Κατά την τελετή θεμελίωσης του Πανεπιστημιακού συγκροτήματος η τότε υπουργός Παιδείας και ηθικός αυτουργός, λάκαινα πολιτικός Μαριέττα Γιαννάκου είχε υπογραμμίσει ότι η πόλη πρέπει να φροντίσει για τις υποδομές που θα διατηρούσαν και θα θεμελίωναν τα ΑΕΙ στη Σπάρτη. Ομοίως ο τότε Διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης κ. Χρήστος Βιρβίλης είχε τονίσει την ανάγκη αναβάθμισης του Νοσοκομείου για την στήριξη του Τμήματος.

Παρ’ όλα αυτά αντί η πόλη με αφορμή την στήριξη του ΑΕΙ να αποκτήσει καλύτερο Νοσοκομείο, χάνει και το Τμήμα της Νοσηλευτικής. Θα έλεγε κανείς ότι ειδικά την τελευταία 5ετία, όταν πλήθαιναν οι φήμες για μεταφορά Τμημάτων, η πόλη δεν μπόρεσε να αντιπροτείνει και να διεκδικήσει.

Το notospress.gr προσπάθησε να καταγράψει τη άποψη και θέση των πολιτών και των επαγγελματιών της πόλης για το θέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεκάδες είναι αυτοί που απέφυγαν να πάρουν θέση αναφέροντας ότι για την υπόθεση υπάρχουν εκλεγμένοι για την φέρουν εις πέρας. Είναι και αυτή η θέση ενδεικτική της νοοτροπίας και της θέσης της τοπικής κοινωνίας.

Το Ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019, το τέταρτο έτος της Νοσηλευτικής θα φοιτήσει στην Τρίπολη. Το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και τα 4 έτη θα φοιτούν στην Αρκαδική πρωτεύουσα αφήνοντας κενό το κτίριο του Πανεπιστημίου αλλά και την πόλη.