Επιχείρηση Αττίλας ή Επιχείρηση ειρήνευσης Κύπρου (!) ή πιο απλά, δίχως «ειρηνευτικές» επικαλύψεις, τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Σαν σήμερα, 20 Ιουλίου 1974, πραγματοποιήθηκε το τελευταίο από τα σύγχρονα δράματα του ελληνισμού, η τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο.

Προφασιζόμενη το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, πέντε ημέρες μετά το, υποκινούμενο από τη Χούντα, πραξικόπημα ανατροπής του Μακαρίου. Οι τούρκικες δυνάμεις εντός τριών ημερών κατέλαβαν την Κερύνεια και την περιοχή γύρω από την πόλη. Στις 23 Ιουλίου κηρύχθηκε εκεχειρία τόσο από το τότε επίσημο κράτος της Ελλάδας, όσο και από η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Κύπρου. Ακολούθησαν δύο γύροι διαβουλεύσεων στη Γενεύη μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών οι οποίες κατέρρευσαν και η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση («Αττίλας ΙΙ») κατά την οποία κατέλαβε το 36,2% του νησιού. Συνέπεια αυτών ο εκτοπισμός και η προσφυγοποίηση πάνω από 120.000 Κυπρίων και ο θάνατος άλλων 3 περίπου χιλιάδων Ελληνοκυπρίων, ενώ ένας μεγάλος αριθμός θεωρείται ακόμη από τους συγγενείς ως αγνοούμενοι.

Κι ενώ οι μανάδες και τα παιδιά κρατούν για χρόνια τις φωτογραφίες των αγνοούμενων συγγενών τους, εικόνα που στοιχειώνει το αδρανές ελληνικό κράτος και τους αδιάφορους διεθνείς οργανισμούς, ανακηρύσσεται το 1983 το ψευδοκράτος της Τουρκικής Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, το οποίο αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα θεωρεί τα εδάφη του ψευδοκράτους κατεχόμενη από τις τουρκικές δυνάμεις περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου, συνεχίζοντας ως σήμερα τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού ζητήματος, χωρίς ωστόσο ουσιαστική διάθεση για δίκαιη επίλυση του θέματος.