Λίγο πριν την κατάθεση προς συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1» για την τοπική αυτοδιοίκηση 16 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία ζητώντας την χρονική εναρμόνιση της διεξαγωγής των αναμετρήσεων για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών με την Κυριακή των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019.

Η ρύθμιση κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» και έγινε δεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, αν και στις προωθούμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου όριζε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019.

Στην τροπολογία, την οποία κατέθεσαν οι Βουλευτές Ιωάννης Στέφος, Χρήστος Αντωνίου, Σταύρος Αραχωβίτης, Δημήτρης Βέττας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Μανώλης Θραψανιώτης, Νίνα Κασιμάτη, Αστέριος Καστόρης, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, Ανδρέας Ριζούλης, Βασίλης Τσίρκας και Γιώργος Τζόγκας, προτείνεται η «κατ' εξαίρεση και για πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου (Κλεισθένης) η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας ψηφοφορίας για την επιλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου του 2023».

Οι κίνηση αυτή των Βουλευτών προκάλεσε αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για φαρσοκωμωδία και προσπάθεια της κυβέρνησης να θολώσει το τοπίο ως προς την διεξαγωγής των εθνικών εκλογών γιατί βρίσκεται σε πανικό, έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» η κυβέρνηση οδηγεί σε ακυβερνησία και διαφθορά τους δήμους.

Αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, καθώς και από την Ένωση Κεντρώων.
Σημειώνεται πως σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, ενώ σύσσωμοι οι αυτοδιοικητικοί αιρετοί θα μεταβούν μετά τη Γ.Σ. στη Βουλή κατά την ψήφιση του πολύκροτου νομοσχεδίου, που αναμένεται άμα τη ψήφισεί του να ταράξει τις ισορροπίες στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ν.Κ.