Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων κατά τη διάρκεια του σχ. έτους 2017-2018 δέχτηκε στα δέκα περιβαλλοντικά του προγράμματα συνολικά 1700 περίπου μαθητές και 230 εκπαιδευτικούς σε μονοήμερα και πολυήμερα προγράμματα απ όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Τα προγράμματα που υλοποίησε το ΚΠΕ αφορούσαν μαθητές προσχολικής ηλικίας, Α/Θμιας, Β/Θμιας εκπαίδευσης καθώς και μεταδιδακτορικούς φοιτητές.

Στόχος των προγραμμάτων είναι να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία του τόπου, να ερευνήσουν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν το φυσικό τους περιβάλλον, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα αειφορίας καθώς και να υλοποιήσουν δράσεις που αφορούν το απόθεμα βιόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Λακωνίας.

Επίσης πραγματοποίησε ένα σεμινάριο για εκπαιδευτικούς , συμμετείχε σε σεμινάρια, ημερίδες, εκπαιδευτικές – ενημερωτικές εκδηλώσεις, καθώς και σε άλλες στοχευμένες δράσεις με σκοπό την ενεργή και υπεύθυνη συμμετοχή, όσο το δυνατό περισσότερων κοινωνικών ομάδων.

Η συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων, που λειτουργεί με τέσσερα άτομα – εκπαιδευτικοί - πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσπαθεί για την στήριξη και την αναβάθμισή του, παρόλο που ακόμη δεν έχει λυθεί το ζήτημα της μόνιμης στέγασής του.

Ακόμη το Κ.Π.Ε. Μολάων, είναι μια κατάκτηση για τον τόπο, αφού συμβάλει και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, τη προβολή και την ανάδειξή του τόπου, των τοπικών προϊόντων, του πολιτισμού του, με την επίσκεψη εκατοντάδων μαθητών και εκπαιδευτικών, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για παρακολούθηση των δράσεών του και των προγραμμάτων του.

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά το ΚΠΕ Μολάων ως συντονιστικός φορέας του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Θεματικού Δικτύου με θέμα τα ΚΑΣΤΡΑ εγκρίθηκε ως το μοναδικό ΚΠΕ της χώρας να συμμετάσχει σε πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+. Το Δίκτυο ήδη παρουσιάζει εξαιρετική κινητικότητα και πρόοδο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εξωστρέφειας και τη διεθνοποίηση, έχοντας καταφέρει να προσαρτήσει στις τάξεις των μελών και της παιδαγωγικής ομάδας αρκετές δομές και πολλούς συντελεστές από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συντελεστές της παιδαγωγικής ομάδας και της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου - και κατ' επέκταση του ΚΠΕ Μολάων ως συντονιστικού φορέα - είναι άτομα με υψηλή εξειδίκευση, λόγω θέσης ή/και ιδιότητας, στην εκπαίδευση ενηλίκων και έχουν αξιόλογο υπόβαθρο σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική και διαπολιτισμική τους συνείδηση.