ΣΠΑΡΤΗ. Ρίγος συγκίνηση, οργή και ελπίδα. Μια πορεία διαμαρτυρίας που εξελίχθηκε σε γιορτή για την Μακεδονία. Νέοι, γέροι, παιδιά, άνδρες γυναίκες, στρατιωτικοί, ιερείς, Σπαρτιάτες και Σπαρτιάτισσες ξεκίνησαν από το άγαλμα του Λεωνίδα και κατέληξαν μέσω της Κων/νου Παλαιολόγου στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης. Το μήνυμα ένα: «Η Μακεδονία είναι Ελληνική, αδιαπραγμάτευτη.

Η Σπάρτη και η Λακωνία πρωτοστατούν στον αγώνα για την υπεράσπιση της Μακεδονίας».

«Στα χνάρια του Παύλου Μελά», στις επιταγές του Λεωνίδα και του Παλαιολόγου οι Σπαρτιάτες «έσπασαν» τη σιωπή τους και έστειλαν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Αυτό ήταν μόνον η αρχή.

Κάλεσαν την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Κυβέρνηση μέσω των αιρετών Λακώνων να πάρουν θέση και να προασπίσουν την Μακεδονία και την ιστορία της Ελλάδας. «Ελλάς, Ελλάς, η Ταν η επι Τας» ένα από τα συνθήματα.

Το αίτημα για Δημοψήφισμα επίμονο και διάχυτο. Το, αυθεντικά, εθνικό μήνυμα που μοιραία είναι και πολιτικό: «Δεν είναι συμφωνία, είναι προδοσία. Η Μακεδονία είναι Ελληνική» αντηχούσε στους δρόμους της Σπάρτης, στην οδό των 118, στην οδό των 300…

Όσοι συμμετείχαν στο δυναμικό αυτό συλλαλητήριο δηλώνουν υπερήφανοι. Ο πατέρας Γεώργιος Μπλάθρας, δίπλα στον Νίκο Μηνακάκη, περιστοιχισμένος από ιερείς και λαϊκούς έψαλλε το «Τη Υπερμάχω» και αμέσως μετά τον Εθνικό Ύμνο. Ο Παπαθανάσης με φωνή και τη σημαία ψηλά. Ο Γιώργος τραγουδώντας για την Μακεδονία. Πολίτες βούρκωναν και κρατούσαν σφιχτά τις σημαίες της Ελλάδας, του Βυζαντίου, της Μακεδονίας και της Σπάρτης. «Ο Ταύγετος σταμάτησε για λίγο να φυσάει, για να ακούσει καλά το μήνυμα και να το μεταδώσει στον Όλυμπο και από κεί στου Αλεξάνδρου τη χώρα».

Το πλήθος στην κεντρική πλατεία ξεπέρασε τους 1500 πολίτες.

Δεν πτοήθηκαν όταν είδαν το Δημαρχείο της πόλης ερμητικά κλειστό και σκοτεινό και την πλειοψηφία των συμβούλων να απέχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο καλοκαίρι θα ακολουθήσουν μικρές δράσεις για την υπόθεση της Μακεδονίας και τον Σεπτέμβριο θα κορυφωθούν και πάλι στην Σπάρτη, την πόλη που δύσκολα μιλά αλλά πάντα νικά.

Οι πολίτες εκφράζουν θερμά συγχαρητήρια κι ευχαριστίες στην Συντονιστική Επιτροπή για την προσπάθεια και την επιτυχία όπως και τα μέλη Συντονιστικής ευχαριστούσαν τους πολίτες για την αθρόα και δυναμική συμμετοχή.

Δείτε στο notospress.gr ένα μοναδικό video 26 λεπτών με όλη την κινητοποίηση.

Ο χαιρετισμός της Συντονιστικής

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στην Κεντρική πλατεία της Σπάρτης, εμείς οι πατριώτες Λάκωνες, να διαμαρτυρηθούμε για την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στο κρατίδιο των Σκοπίων.

Ακομμάτιστα, χωρίς κανένα πολιτικό μανδύα ενδεδυμένοι, με τις σημαίες της Ελλάδας, του Βυζαντίου και της Μακεδονίας ως λάβαρα, δηλώνουμε:

• Έτσι όπως αγαπάμε, σεβόμαστε, τιμάμε και υπερασπιζόμαστε την μάννα μας, έτσι ακριβώς αγαπάμε, σεβόμαστε και τιμάμε την πατρίδα μας και θα την υπερασπιστούμε με όλους τους τρόπους και τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας, μέχρις εσχάτων.

• Σεβόμενοι τους Αγώνες των μακεδονομάχων, πολλοί από τους οποίους ήταν Λάκωνες, είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους εκχώρηση της έννοιας Μακεδονία (όνομα, εθνότητα, γλώσσα) σε οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε τίμημα.

Σήμερα διαμαρτυρόμαστε και αναρτάμε το πανό μας σε κεντρικό σημείο της πόλης. Αύριο, και όποτε κρίνουμε απαραίτητο, θα διαδηλώσουμε, και όποτε χρειαστεί θα ξαναδιαδηλώσουμε, για την ακύρωση αυτής της αναξιοπρεπούς και επικίνδυνης συμφωνίας στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας, χωρίς να έχει την συγκατάθεση και συναίνεση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.

Καλούμε:

1. Την κυβέρνηση της χώρας να επανεξετάσει τη θέση της και να ακυρώσει τη συμφωνία, ή κατ’ ελάχιστον, να σεβαστεί τις αντιδράσεις του Ελληνικού λαού και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας, από την ανώτατη αρχή της δημοκρατίας μας, τον Ελληνικό λαό.

2. Τα Δημοτικά Συμβούλια και των πέντε Δήμων της Λακωνίας, να φέρουν το θέμα προς συζήτηση σε έκτακτη συνεδρίαση τους, και να πάρουν σαφή θέση, θετική ή αρνητική απέναντι στην επώδυνη συμφωνία της κυβέρνησης με το κρατίδιο των Σκοπίων.

3. Την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας να προκαλέσει με ειδική συνεδρίαση των Περιφερειακών Συμβούλων Λακωνίας την έκφραση σαφούς θέσης για το ζήτημα, όπως παραπάνω.

4. Τον βουλευτή Λακωνίας της συμπολίτευσης, να αφουγκραστεί για λίγο το κύμα αγανάκτησης του Λακωνικού αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού λαού, και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όπως αρμόζει ιστορικά σε έναν αληθινό Λάκωνα.

5. Τους βουλευτές Λακωνίας της αντιπολίτευσης να επιστρατεύσουν κάθε πολιτικό μέσο και εργαλείο που διαθέτουν ώστε να ακυρώσουν εν τη γενέσει της την συμφωνία και να διασφαλίσουν την καταψήφιση της, αν και εφόσον περάσει ποτέ από την Ελληνική Βουλή.

6. Τον Λακωνικό λαό να συνεχίσει να αγωνίζεται, δικαιώνοντας τους αγώνες των προγόνων του, αντλώντας δύναμη από την παρακαταθήκη που το όνομα Λακωνία εκπέμπει διαμέσου των αιώνων.

Η Μακεδονία είναι Ελλάδα

Η Λακωνία δηλώνει Μακεδονία»