Το ιστορικό γεφύρι της Στάρας ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Σμήνου σ' ένα από τα στενότερα σημεία του, στην ομώνυμη περιοχή, στο ύψος του χωριού Μέλισσα (Μαλτσίνα) του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο γεφύρι που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο. Αποτελείται από ένα μεγάλο τόξο και εκατέρωθεν αυτού από άλλα δύο μικρότερα και ανισομεγέθη, που λειτουργούν και σαν ανακουφιστικά ανοίγματα με τα ακρόβαθρά τους να ακουμπάνε σε βραχώδη έδαφος. Το αριστερό μεσόβαθρο, από κατάντη, πατάει πάνω σε συμπαγή βράχο, ενώ το δεξιό μέσα στην κοίτη της ροής του ποταμού. Έχει καλντεριμωτή επιφάνεια, μια σειρά καμαρολιθιών, ενώ τα στηθαία του έχουν φθαρεί αρκετά και εξ αυτού του γεγονότος έχουν χαμηλώσει πολύ.

Φθαρμένο από το χρόνο και λαβωμένο από τα συχνά «κατεβάσματα» του ποταμού, με τελευταίο αυτό των αρχών του Δεκεμβρίου του 2013, χρειάζεται την άμεση παρέμβαση των ειδικών. Δίπλα από το γεφύρι υπάρχει κτίσμα οθωμανικής τεχνοτροπίας, που χρησίμευε σαν τελωνείο-φυλάκιο των Οθωμανών, την εποχή της Τουρκοκρατίας, ενώ στην απέναντι όχθη υπήρχε ο μύλος του Γράφου, που ήταν στην ουσία το αντίστοιχο Ελληνικό φυλάκιο και ο οποίος, όπως λέγεται από τους ντόπιους, είχε δοθεί ως εγγύηση για καταβολή λουφέδων στον στρατηγό Μακρυγιάννη.

Ο ποταμός Σμήνος ή Μπαρδουνοπόταμος, ή Μακρύ ποτάμι ή ποτάμι Μπαρδούνιας ή ποτάμι Άρνας με νερό όλο το χρόνο, παρά την υπέρμετρη αφαίμαξη που του γίνεται για πότισμα δένδρων και χωραφιών κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο, έχει τις πηγές του στην Αγία Μαρίνα (Τσέρια) κοντά στην Άρνα, γι' αυτό λέγεται και ποτάμι της Αγίας Μαρίνας και εκβάλλει στον Λακωνικό κόλπο, στον κάμπο Μαυροβουνίου.

«Το γεφύρι αυτό είναι ο Παρθενώνας για την περιοχή μας, σηματοδοτεί τον πολιτισμό της Έξω Προσηλιακής Μάνης. Εδώ η περιοχή είναι η Έξω Μάνη και αυτό το γεφύρι σηματοδοτεί, μαζί με όλα τα παρεπόμενα και τα παρόχθια σημαντικά στοιχεία που έχει ο Σμήνος, σηματοδοτεί και την πολιτιστική του κληρονομιά», σημειώνει ο ντόπιος, από τη Μέλισσα, Αριστείδης Γραφάκος, απόγονος του κάτοχου του διπλανού νερόμυλου Γράφου, γνώστης των πολιτιστικών και ιστορικών δεδομένων της περιοχής, και γνήσιος μελετητής και ερευνητής του χώρου της Ανατολικής Μάνης.

Με πληροφορίες από το Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου