Εκδήλωση στη μνήμη του αρχαιολόγου Άγγελου Δεληβορριά θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Σπάρτης το απόγευμα του Σαββάτου 23 Ιουνίου στις 19:30.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Σπάρτης θα πραγματοποιήσει θρησκευτικό και φιλολογικό μνημόσυνο στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος Άγγελου Δεληβορριά στο χώρο της ανασκαφής του ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνα στις Αμύκλες, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, της Πνευματική Εστίας Σπάρτης και του Σωματείου «Οι φίλοι του Αμυκλαίου».

Υπενθυμίζεται πως ο Άγγελος Δεληβορριάς είχε ανακηρυχθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης επίτιμος Δημότης Σπάρτης, διάκριση που δεν του απονεμήθηκε σε επίσημη τελετή λόγω του αιφνιδίου θανάτου του.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς είχε γεννηθεί το 1937. Ως μέλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας υπηρέτησε στην Κεντρική Υπηρεσία, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αττικής, στην Πάτρα και τη Σπάρτη. Το 1973 έγινε διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, από το οποίο αποχώρησε το 2014. Το 1992 εξελέγη καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1998 έως το 2003 διετέλεσε διευθυντής προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στο ίδιο Τμήμα. Αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο το 2005.

Είχε λάβει ελληνικά και ξένα παράσημα και το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας και ήταν επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δημοκριτείου Θράκης και του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο του 2016 εξελέγη από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τακτικό μέλος στην προκηρυχθείσα έδρα Αρχαιολογία-Μουσειολογία.

Μεταξύ άλλων, ανέλαβε την έρευνα του Ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνος. Η έρευνά του έφερε στο φως μέλη του περίφημου θρόνου του Απόλλωνος, που επέτρεψαν μία ακριβέστερη αναπαράσταση του μνημείου.